Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, στις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Πάουελ, στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στην αυριανή συνάντηση του Ecofin, αλλά και στην κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, στις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Πάουελ, στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στην αυριανή συνάντηση του Ecofin, αλλά και στην κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Πόλεμος – Ιράκ: Ενώ πλησιάζει η μάχη της Βαγδάτης ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρουσία του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά τον πόλεμο, με τον Χέλμουτ Κολ ωστόσο να δηλώνει πως κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας, τονίζει η Εξπρές. Στο σκοτάδι βυθίστηκε χθες το βράδυ η Βαγδάτη, αναφέρει το Κέρδος, το οποίο συμπληρώνει πως οι διαβουλεύσεις του Πάουελ στις Βρυξέλλες αποτέλεσαν ελάχιστο βήμα επούλωσης του ευρωατλαντικού ρήγματος. ”Αντιαμερικανισμό” παράγει η πολιτική Μπους, αναφέρει η Ημερησία, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis 8 στους 10 Έλληνες είναι κατά των ΗΠΑ. Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως οι Έλληνες φοβόμαστε επέκταση της κρίσης του Ιράκ, ενώ σύμφωνα με το Βήμα, στη Βουλιαγμένη συζητούν οι Ευρωπαίοι τις επιπτώσεις του πολέμου, οι οποίοι ”ποντάρουν” στο τέλος του ως το Πάσχα.

ΕΚΤ: Τις καλύτερες ημέρες περιμένει η ΕΚΤ για να μειώσει τα επιτόκια, καθώς παραμένει αβέβαιη η διάρκεια και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, όπως σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντούιζενμπεργκ χαρακτήρισε ασαφείς τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. Το Βήμα επισημαίνει πως η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, επιφυλασσόμενη να χρησιμοποιήσει το όπλο της μείωσης όταν γίνουν σαφέστερες οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες από την κρίση στο Ιράκ, ενώ η Καθημερινή σημειώνει πως η απόφαση της ΕΚΤ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στην αγορά.

Ecofin: Οι δυσοίωνες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και η προετοιμασία των εαρινών προβλέψεων της ΕΕ αποτελούν τα βασικότερα θέματα του άτυπου Συμβουλίου Ecofin που πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα, αναφέρει το Κέρδος. Μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι 15 αναζητούν έκτακτα μέτρα, ως ευρωγκρούπ σήμερα και Ecofin αύριο.

Σοφοκλέους: Κατά πόδας ακολούθησε, έστω και διστακτικά, η Σοφοκλέους τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές χθες με χαρακτηριστικό τις τράπεζες επίσης να δίνουν ένα ισχυρό finish, αναφέρει η Εξπρές.

Διεθνείς Αγορές: Δεν τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα οι αγορές, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία αναφέρει πως παρά τα πρόσκαιρα ράλι τιμών που εκδηλώνουν οι συναλλαγές είναι μέτριες ή και αραιές.

Οικονομική Κρίση: Πέντε τραπεζίτες οι οποίοι μιλούν στο Κέρδος για την κρίση θεωρούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων, ενώ θεωρούν πως είναι ευτύχημα για τη χώρα η αυξημένη ανάπτυξη στην παρούσα συγκυρία.

Τράπεζες: Ένα από τα μεγαλύτερα εσωτερικά προβλήματα θα κληθούν σύντομα και πάντως κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, αναφέρει ο Μέτοχος.

Media: Η είσοδος του ομίλου Μπερλουσκόνι στην ελληνική αγορά είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο των media, επισημαίνει ο Μέτοχος.

Ασφαλιστικές: Στο ”κόκκινο” φέρονται να βρίσκονται 15 ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα υποαποθεματοποίησης, εξεύρεσης αντασφάλισης και capacity τα οποία καθιστούν δυσχερή όχι μόνο την πρόσκτηση, αλλά και τη διατήρηση των εργασιών, επισημαίνει η Εξπρές.

Φυσικό Αέριο: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ, της τουρκικής BOTAS, της αυστριακής OMV και εταιριών βαλκανικών χωρών θα υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Αυστρία μέσω βαλκανικών χωρών, αναφέρει το Βήμα.

Μητροπολιτικό πάρκο: Σε Μητροπολιτικό πάρκο μετατρέπεται το Ελληνικό, όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθούν έργα αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

ΟΤΕ: Τα προβλήματα του ΟΤΕ πιέζουν τη Σοφοκλέους, επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος, η οποία συμπληρώνει πως μια απομάκρυνση έφερε ξανά στην επιφάνεια τα ”καυτά θέματα” που ζητούν άμεση λύση.

ΔΕΗ: Δύο εταιρίες στη Ρουμανία διεκδικεί η ΔΕΗ, σύμφωνα με την Ημερησία.

Εμπορική Τράπεζα: Σε θετική έκθεση της Standard & Poor για την Εμπορική αναφέρεται η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η Τράπεζα παρουσιάζει προοπτικές για μελλοντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η Καθημερινή τονίζει ότι παγώνει η προοπτική διεύρυνσης της συμμετοχής της Credit Agricole, στην Εμπορική Τράπεζα.

Frigoglass: Στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, με καταβολή μετρητών προσανατολίζεται η Frigoglass, σύμφωνα με την Εξπρές.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Έξι νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος που συνέβη χθες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Σωληνουργεία Κορίνθου, όπως τονίζει το Κέρδος, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως η έκρηξη αποδίδεται στις φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης.

Folli – Follie: Μειώνει την τιμή στόχο για την Folli Follie η Marfin, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΔΟΛ: Προσύμφωνο για την αγορά του πρώην κτιρίου του υπουργείου ανάπτυξης υπέγραψε ο ΔΟΛ με τις ιδιοκτήτριες εταιρίες του ακινήτου ΓΕΚ – Ερμής Επιχειρήσεις Ακινήτων, αναφέρει το Κέρδος.

Intralot: Στην αγορά ιδίων μετοχών προχωράει η Intralot σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v