Προέλαση με ή χωρίς εμπόδια για τη Σοφοκλέους...

Σε μεσοπρόθεσμα ανοδικό κανάλι οι αγορές, μεταξύ αυτών και η Σοφοκλέους, μπορεί να συνεχίσουν την αντίδρασή τους, εάν οι εξελίξεις από το... μέτωπο είναι θετικές γι’ αυτές. Σε σταθεροποιητικό ρόλο για σήμερα οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, πιθανή μια μικρή κατοχύρωση κερδών στον ΟΤΕ, και ενδιαφέρον στο τρίγωνο των Eurobank- Εθνικής– Αlpha.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλώς ή κακώς (κακώς για τον γράφοντα) η πορεία των αγορών είναι απόλυτα συναρτώμενη με τον ρυθμό προέλασης των αγγλοσαξωνικών στρατευμάτων προς τη Βαγδάτη.

Μετά το χθεσινό ”ξέσπασμα”, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι κρατά σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπολογίζοντας την πορεία τους από τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει λογικά να αναμένεται συνέχεια.

Ενδέχεται να μην είναι άμεση. Δηλαδή σήμερα δικαιολογείται διόρθωση του Dow με αφορμή αυτή τη φορά οικονομικά στοιχεία και παραμέτρους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα παραμείνουν νευρικές οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές κυρίως η Φραγκφούρτη, μέχρι τις 15.30’ ώρα Ελλάδος, οπότε και θα διαφανεί η τάση των Dow και S&P.

Άλλωστε οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά και εκείνες των ενεργών παικτών βρίσκονται σε τιμές– σημεία αναφοράς. Συγκεκριμένα η μετοχή του ΟΤΕ, αγγίζει πλέον τα 8,9– 9 ευρώ και δικαιολογεί κάποιες πρώτες ρευστοποιήσεις, αλλά όχι τόσες που θα κάλυπταν τις ζημίες της Δευτέρας.

Εάν οι πωλητές είναι προσεκτικοί, θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανή η διαμόρφωση της τιμής της μετοχής στο εύρος 8,7– 8,95 ευρώ.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι φήμες και οι προσδοκίες για καλό πρώτο τρίμηνο της Alpha, συντηρούν την ανοδική τάση στη μετοχή. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει εκ νέου το τρίγωνο Eurobank- Εθνικής- Alpha.

Πηγές προσκείμενες, τόσο στη Eurobank, όσο και στην Alpha, παραδέχονται την κινητικότητα που υπάρχει σε επίπεδο συναλλαγών μεταξύ Eurobank και Alpha, το αποδίδουν όμως (και μάλλον έχουν δίκιο) σε καθαρά επενδυτική επιλογή του ομίλου της Eurobank.

Το άλλο όμως στοιχείο που αποκτά ”πονηρό” ενδιαφέρον αφορά στο παιχνίδι των κεφαλαιοποιήσεων. Μακράν μπροστά και πρώτη η Eurobank, με την Εθνική να υπολείπεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, και την Alpha να πλησιάζει σε απόσταση... αναπνοής.

Για τους ποδοσφαιρόφιλους υπάρχει μια συσχέτιση με την τριάδα Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ. Και στην κατηγορία των μετοχών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης οι τελευταίες δυο συνεδριάσεις δικαιώνουν όσους επιμένουν ότι το ”παιχνίδι” παίζεται σε δυο μέτωπα.

Το πρώτο αφορά στην κατηγοριοποίηση με βάση το εύρος αγοραστή – πωλητή, το δεύτερο στην ουσιαστική κατηγοριοποίηση με βάσει τις ”κομβικές τιμές” των 0,30, 050 και 1 ευρώ.

Το ιδανικότερο για σήμερα σενάριο θα ήταν ένα ”κλείσιμο” της αγοράς στο εύρος των 1.495 – 1.522 μονάδων, ανάλογα με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Στην περίπτωση που η αγορά διορθώσει λίγο, καλό θα ήταν αυτή η κίνηση να πραγματοποιηθεί με συναλλαγές όχι περισσότερες των 60 – 65 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση όμως που το κλίμα είναι θετικό μετά τις 13.00’ – 13.30’ και ενισχυθεί η ανοδική τάση, ο τζίρος θα πρέπει να ξεπερνά οπωσδήποτε τα τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v