Έρχονται τα τρίμηνα!

Αν κι είμαστε βέβαιοι για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματιστηριακές αγορές όταν λήξει ο πόλεμος στο Ιράκ, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα αντιδράσει η Σοφοκλέους όταν δημοσιευτούν τα αποτελέσματα τριμήνου της Εμπορικής και της Εθνικής...

Έρχονται τα τρίμηνα!
Το να κάνεις πρόβλεψη για την χρηματιστηριακή αγορά με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι σαν να παίζεις ζάρια. Όσο καλές είναι οι πιθανότητες να κερδίσει κανείς χρήματα, άλλες τόσες είναι να χάσει.

Αν κι είμαστε βέβαιοι για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματιστηριακές αγορές όταν λήξει ο πόλεμος στο Ιράκ, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα αντιδράσει η Σοφοκλέους όταν δημοσιευτούν τα αποτελέσματα τριμήνου της Εμπορικής και της Εθνικής...

Το ταμπλό μας λέει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καλά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων των εταιριών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά blue chips βρίσκονται στο περιθώριο, ακόμη και στις λεγόμενες καλές χρηματιστηριακές ημέρες.

Το ζητούμενο είναι πόσες πιθανότητες έχει στην πραγματικότητα η Σοφοκλέους να ακολουθήσει ακόμη και ένα ξέφρενο ράλι των ξένων αγορών, στην περίπτωση εκείνη που στις 1.500 μονάδες το P/E της θα είναι τελικά ακριβότερο από όταν ο γενικός δείκτης βρισκότανε στις 2.000 μονάδες.

Δεν ξέρουμε αν πράγματι έτσι θα είναι, αλλά τα μηνύματα απ’ αυτό το μέτωπο δεν είναι καλά. Μπορεί, λοιπόν, η αγορά να παρακολουθεί αυτή την στιγμή το μέτωπο των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε στα δικά μας, στα εσωτερικά.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει σωρεία λαθών από όλους μας. Ο γενικός δείκτης θα μπορούσε αυτή την στιγμή να βρίσκεται στις 2.400 μονάδες και το χρηματιστήριο να ήταν φθηνότερο απ’ ότι είναι σήμερα.

Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι οι εταιρίες διαχειρίστηκαν ορθά τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν από το ευρύ επενδυτικό κοινό το 1999 και για ποιόν ακριβώς λόγο θα πρέπει οι επενδυτές να τις εμπιστευτούν και πάλι;

Δεν αναφερόμαστε, ασφαλώς, στο σύνολο των εταιριών και στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές μετοχές προσφέρουν πολύ καλές μερισματικές αποδόσεις και κάποιες άλλες διαπραγματεύονται σε τιμές που απέχουν αισθητά από την αποτίμηση της περιουσίας τους.

Οι μετοχές αυτές, όμως, δεν επηρεάζουν τον γενικό δείκτη στον ίδιο βαθμό που τον επηρεάζουν οι τράπεζες, οι ΔΕΚΟ και οι μεγάλες βιομηχανίες.

Για αρκετές μετοχές μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Για την αγορά στο σύνολό της και περισσότερο για τους χρηματιστηριακούς δείκτες ας είμαστε επιφυλακτικοί

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v