Χαροποιούν τις αγορές τα νέα του Μετώπου

Ρολόι δουλεύει - από τη Φραγκφούρτη μέχρι και τη Σοφοκλέους - ο προεξοφλητικός μηχανισμός για την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ, καθώς η υπερβάλλουσα κερδοσκοπική ρευστότητα στρέφεται και πάλι προς τις μετοχές, ακολουθώντας την προέλαση προς τη... δική της Βαγδάτη. Αυτές είναι όμως οι αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνολικότερα θετική μέχρι στιγμής η αντίδραση των αγορών. Θετικό το κλίμα και στη Σοφοκλέους, καθώς οι ”παίκτες” - είναι προφανές - πως δεν πρόκειται να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την αφορμή που παρουσιάζεται.

Οι μέχρι στιγμής θετικές ενδείξεις αφορούν κυρίως τόσο στην τεχνική συμπεριφορά του Δείκτη, όσο και στις συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό πως μόλις 20 μετοχές κινούνται χαμηλότερα, οι συναλλαγές της πρώτης ώρας στη μετοχή του ΟΤΕ ξεπερνούν τις 400.000 τεμάχια, η δε τιμή της μετοχής προσεγγίζει τα 8,8 ευρώ.

Με κέρδη, μικρά ή μεγαλύτερα, οι τραπεζικές μετοχές των Alpha, Εθνικής, Eurobank, Εμπορικής, στο +2% η Intracom, πακέτο και ”γυρίσματα” στα 2,88 ευρώ για τη μετοχή της Βιοχάλκο, όλα δηλαδή βαίνουν... καλώς. Για πόσο, εξαρτάται από τις ειδήσεις που θα έρχονται από το... μέτωπο.

Το μόνο σίγουρο που διαπιστώνεται για πολλοστή φορά είναι πως υπάρχει δίψα για ρευστότητα και διάθεση για παιχνίδι. Το ποιοι ”τζογαδόροι” θα δικαιωθούν και ποιοι θα πληρώσουν, δεν άφορα τόσο στην επενδυτική λογική των αγορών, όσο στις βραχυπρόθεσμες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Υψηλότατου ρίσκου, βραχυπρόθεσμη, αλλά με πλούσιες αποδόσεις η αντίδραση, όπως διαγράφεται με αιχμή συγκεκριμένες μετοχές ”σηματωρούς”. Υψηλές συναλλαγές σε Κλωνατέξ, Νάουσα, Fanco, ΑΛΤΕ, Alfa Alfa Συμμετοχές και άλλων βεβαίως, μετοχών αυτής της κατηγορίας, έρχονται απλά προς επίρρωση των όσων συμβαίνουν σήμερα.

Δραστήριες και οι θυγατρικές ομίλων, για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής Ακινήτων ενισχύεται κατά περίπου 7,4%, Ιντρακάτ κατά 4,7%, αλλά και ΕΤΒΑ Leasing, Φοίνιξ και πολλών ακόμη.

Η καλύτερη δυνατή συνέχεια για σήμερα, θα ήταν η συντήρηση της ”υπεραντίδρασης” με προσέγγιση και ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.500 μονάδων. Διαβάζεται ακραίο, συγκριτικά πολύ πιο αισιόδοξο απ’ ότι η πραγματική οικονομία μας επιτρέπει, αλλά το τρέχον σενάριο ”παίζει” την προεξόφληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v