Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Τις ανησυχίες του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα σχετικά με την ελληνική οικονομία, τους ρυθμούς απορρόφησης του ΚΠΣ, αλλά και την εικόνα των επιχειρήσεων υπό το βάρος του ευρύτερα άσχημου κλίματος επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Τις ανησυχίες του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα σχετικά με την ελληνική οικονομία, τους ρυθμούς απορρόφησης του ΚΠΣ, αλλά και τα την εικόνα των επιχειρήσεων υπό το βάρος του ευρύτερα άσχημου κλίματος, επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Γκαργκάνας: Συγκρατημένος λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, σχετικά με την πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 3,7% φέτος, επισημαίνει η Ναυτεμπορική, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως ο κ. Γκαργκάνας κάνει λόγο για επιδείνωση του ισοζυγίου.

Σύμφωνα με την Εξπρές ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος διαβλέπει σημαντικούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ’ επέκταση για την ελληνική, ενώ η Καθημερινή σημειώνει πως σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στην ύφεση. Η Ημερησία αναφέρει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη περιορίζεται στο 1% φέτος.

ΚΠΣ: Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να ”ξεκολλήσει” το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που είναι η μοναδική γραμμή άμυνας της ελληνικής οικονομίας στη σκληρή δοκιμασία του πολέμου, αναφέρει μεταξύ άλλων το Βήμα. Το Κέρδος σημειώνει πως η κυβέρνηση διαπιστώνει βελτίωση των ρυθμών απορρόφησης του Γ’ ΚΠΣ, ενώ σύμφωνα με την Ημερησία σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη διαπιστώθηκε πως είναι ανέφικτος ο στόχος για εισροή 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Σοφοκλέους: Υποψηφιότητα για τη δεύτερη ταχύτητα με 127 μετοχές με βάση τα στοιχεία τριμήνου, καθώς παρουσιάζουν άνοιγμα μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης μεγαλύτερο του 2%, σημειώνει η Ημερησία. Η Καθημερινή σημειώνει πως ανοίγει νέος φάκελος αλληλογραφίας μεταξύ εισηγμένων εταιριών και ΧΑ.

Πληθωρισμός: Για επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο αναλύεται η οικονομική συγκυρία, καθώς και η σκοπιμότητα ενός τόσο ”αυστηρού” στόχου για τον πληθωρισμό, όπως είναι το ανώτατο όριο του 2% που είναι υποχρεωτικό να επιδιώκει, από την αρχή της λειτουργίας η ΕΚΤ, κάνει λόγο η Καθημερινή.

Δανεισμός: Μετά μια πενταετία – εξαετία συνεχούς ανοδικού ρυθμού αύξησης της χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, οι δυνατότητες περαιτέρω σημαντικής αύξησης της δανειακής επιβάρυνση των ιδιωτών περιορίζονται σταδιακά, ενώ η τρέχουσα συγκυρία και οι μεγάλοι κίνδυνοι επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αναφέρει η Καθημερινή.

Πωλήσεις: Ο πόλεμος στο Ιράκ κάμπτει και το ηθικό των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τις πρώτες ”παράπλευρες” απώλειες στα μακροοικονομικά δεδομένα των αναπτυγμένων οικονομιών, επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Τράπεζες: Δύσκολο αν και βελτιωμένο σε σχέση με το περυσινό έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για τις τράπεζες, σύμφωνα με το Κέρδος.

Ναυτιλία: Για δυναμική επιστροφή του Θ. Αγγελόπουλου στη ναυτιλία κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η πώληση του στόλου των τάνκερς αποδεικνύεται στρατηγική κίνηση.

Χρηματοδοτική Μίσθωση: Ανακάμπτει ο κλάδος των leasing αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία ο κλάδος κατέφερε να βελτιώσει τα αποτελέσματα του 2002.

Ακίνητα: Υπερτιμημένη κατά 17% φέρεται να είναι η αγορά ακινήτων στην ευρωζώνη σύμφωνα με τους συντάκτες έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας, όπως σημειώνει η Ημερησία, ενώ το Χρηματιστήριο προσθέτει πως η έκθεση προβλέπει πτώση τιμών σε Ευρώπη και Αμερική.

Σύμφωνα με το Βήμα, η αντίστροφη πορεία για τις τιμές των ακινήτων που είχαν εκτιναχθεί στα ύψη τις ”χρυσές χρονιές” των χρηματιστηρίων άρχισε, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως ξεκινά η λειτουργία των πρώτων εταιριών επενδύσεων σε ακίνητα.

Γαλακτοβιομηχανίες: Παρά την ύφεση στην αγορά, έντονη επενδυτική δραστηριότητα παρουσιάζουν οι γαλακτοβιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδος, σημειώνει το Κέρδος.

Eurobank: Αυξάνει το κεφάλαιό της στην Postbanca η Eurobank, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία προσθέτει πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank κατέχει το 68,06% γης σερβικής τράπεζας.

ΟΤΕ: Σε θετικές εκτιμήσεις για την πορεία του ΟΤΕ αναφέρεται το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις Alpha Finance και Marfin Hellenic.

Frigoglass: Στη Μόρνος περνάει ο κλάδος της εύκαμπτης συσκευασίας της Frigoglass σύμφωνα με την Καθημερινή.

Sprider: Πράσινο φως για την εισαγωγή της Sprider έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η ημερομηνία διαπραγμάτευσης των μετοχών θα καθοριστεί αργότερα, καθώς κρίνεται αρνητική η συγκυρία στη χρηματιστηριακή αγορά.

Χαλκόρ: Σταθερή αναμένεται η πορεία της Χαλκόρ το 2003, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Μαΐλλης: Με joint venture στην αγορά της Βορείου Αμερικής και μέσω εξαγορών προχωράει ο όμιλο Μαΐλλη, σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v