Συμμαχική ”λαβίδα” για Βαγδάτη (update)

Κινήσεις σε δύο άξονες (με τη μορφή λαβίδας) πραγματοποιούν οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις κατά της Βαγδάτης, με την κατάληψη της γέφυρας-”κλειδί” στον Τίγρη και την υπερφαλάγγιση της πόλης Karbala. Tη συνδρομή της Τουρκίας στο βόρειο μέτωπο ζήτησε ο Πάουελ, ενώ Αμερικανή αιχμάλωτη απελευθέρωσαν οι ”Δυτικοί”.

Συμμαχική ”λαβίδα” για Βαγδάτη (update)
Γέφυρα-”κλειδί” επί του ποταμού Τίγρη κατέλαβαν Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ υπό τον έλεγχό τους περιήλθε τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την πόλη Kut με τη Βαγδάτη, καθώς προελαύνουν προς την ιρακινή πρωτεύουσα.

Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον έλεγχο της γέφυρας ως ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός, αφού διευκολύνει την προέλαση των αγγλοσαξονικών δυνάμεων προς τη Βαγδάτη από τα νοτιοδυτικά.

Παράλληλα, σκληρές μάχες πραγματοποιούνται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κarbala, με τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη και συνεχίζουν την προέλασή τους προς Βορρά, στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μέσα στην πόλη αλλά και στα περίχωρά της στρατοπεδεύουν περίπου 6.000 Ιρακινοί άνδρες εξοπλισμένοι με άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό, δεδομένο που υποχρεώνει τους Δυτικούς να αποφύγουν τις οδομαχίες στο εσωτερικό της πόλης, όπως τονίζεται σχετικώς.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CΝΝ, η προέλαση και η υπερφαλάγγιση της Karbala από τους Αμερικανούς αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

Στρατιωτικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες μονάδες θα προσεγγίσουν τη Βαγδάτη από νοτιοδυτικά.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί πεζοναύτες σε συνεργασία με άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων απελευθέρωσαν ομοεθνή ένοπλη η οποία κρατείτο αιχμάλωτη στο νοσοκομείο της Nasiriya και οργανικά ανήκε στον 507ο λόχο συντήρησης.

Παράλληλα, σε ιερό πόλεμο εναντίον των Δυτικών κάλεσε τους Ιρακινούς με γραπτό του μήνυμα ο Σαντάμ, στο οποίο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έφθασε η ώρα της τιμής για το Ιράκ.

Στο εμψυχωτικό μήνυμα, όπως χαρακτηρίστηκε από αναλυτές, υπογράμμισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις αντιστέκονται, ενώ πραγματοποιούσε συχνή επίκληση στον θεό.

Εν τούτοις, αμφιβολίες εκφράζονται από ειδικούς για την ”πατρότητα” του μηνύματος.

Παράλληλα, την υποστήριξη της Τουρκίας στο βόρειο μέτωπο ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, τονίζοντας παράλληλα ότι η πλήρης στήριξη της χώρας προς τις ΗΠΑ θα βοηθούσε να δεχθεί το Κογκρέσο το αίτημα της Τουρκίας για οικονομική βοήθεια 1 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 πλοία που μετέφεραν σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό της 4ης μεραρχίας κατέφθασαν στο Κουβέιτ, ενώ συνεχίστηκαν οι σποραδικοί βομβαρδισμοί στην πόλη και τα περίχωρα του Κιρκούκ.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com) στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v