Βουτιά του ΟΤΕ βυθίζει το ΧΑ

Σημαντικές πιέσεις έως και 6,5% δέχεται σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ μετά το σκεπτικισμό που προκάλεσαν στους επενδυτές οι νέες αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα. Ωστόσο, πέριξ των 1.480 μονάδων επιχειρείται να ”συγκροτηθεί” μια γραμμή ”άμυνας”, πλην όμως η συνολικότερη εικόνα της αγοράς είναι αρνητική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τη μετοχή του ΟΤΕ περίπου 5,5% χαμηλότερα, με αυξημένη μάλιστα προσφορά, δεν είναι άξιον απορίας ούτε το –3,2% του τηλεπικοινωνιακού δείκτη, αλλά ούτε και το –2,4% του Γενικού.

Με συναλλαγές περίπου 10 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 11.30’ και τους πωλητές να εμφανίζονται επιθετικοί, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Alpha, δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση οποιασδήποτε τάσης αναστροφής.

Βέβαια, πέριξ των 1.480 μονάδων επιχειρείται να ”συγκροτηθεί” μια γραμμή ”άμυνας”, πλην όμως η συνολικότερη εικόνα της αγοράς είναι αρνητική.

Πιέζονται τόσο μετοχές εταιριών, που κατά παράδοση αποτελούν θεσμικές επιλογές, όσο και τίτλων που παραπέμπουν στην παρουσία επενδυτικών σχημάτων.

Δεν είναι τυχαίο πώς μετοχές όπου μέχρι και την περασμένη Πέμπτη είχε επιχειρηθεί να ”στηθεί” κάποιας μορφής αντίδραση, παρουσιάζουν σήμερα εικόνα πλήρους παράδοσης. Άλλωστε τα περισσότερα γυρίσματα, που λόγω κλεισίματος πρώτου τριμήνου έπρεπε να γίνουν, φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν μέχρι και την Παρασκευή.

Όμως, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να ”χαθούν” μακροπρόθεσμες στηρίξεις μετοχών, όπως για παράδειγμα καταγράφεται στον Τιτάνα (30,2 ευρώ).

Από τις τραπεζικές μετοχές η Alpha υποχωρεί και πάλι σε απόσταση αναπνοής από τα 10 ευρώ, οι Εθνική και Eurobank δε φαίνονται ικανές να αντιδράσουν, ενώ από τις μετοχές του FTSE- 20, κυρίως η ΔΕΗ σώζει μέχρι στιγμής, τα προσχήματα.

Χαμηλότερα άλλωστε και των 12 ευρώ πλέον, κυμαίνεται και η μετοχή της Τρία Έψιλον, ενώ μάχη δίνεται για να ”κρατηθούν” τα 4 ευρώ της Intracom.

Παρατηρείται επίσης πως σημαντικότατες πιέσεις υφίστανται μετοχές των οποίων η χρηματιστηριακή τιμή επιχειρείται να παραμείνει πέριξ κομβικού σημείου (με κυρίως τρεις κατηγοριοποιήσεις στα 0,30, 0,50 και 1 ευρώ). Σε αυτές τις τρεις κατηγορίες μετοχών οι απώλειες είναι σαφώς υψηλότερες του Δείκτη.

ΣΗΜ. Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, όπως αυτές έχουν σηματοδοτηθεί και κορυφωθεί από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδος, πέραν του Οργανισμού, επηρεάζουν και τη μετοχή της Cosmote, η μετοχή της οποίας υποχωρεί χαμηλότερα των 9 ευρώ.

Διατηρούμε πάντως, μια επιφύλαξη, με βάση τις πρώτες πωλήσεις, κατά πόσον η διόρθωση δικαιολογείται στην έκταση και το εύρος της και, πως δεν επιχειρείται η υποτιμητική εκμετάλλευση ενός, ούτως ή άλλως, αρνητικού κλίματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v