Θα απειληθούν οι 1500 μονάδες;

Η παράταση της αβεβαιότητας ενισχύει ευρώ, πετρέλαιο και χρυσό και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διατηρήσει τα αντανακλαστικά της η Σοφοκλέους. Χρήζουν δεύτερης ματιάς αμυντικές κινήσεις που πραγματοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ενίσχυση της τριάδας πετρελαίου, χρυσού και ευρώ, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τις αγορές μετοχών. Σε συνδυασμό με την κορυφούμενη αβεβαιότητα από το μέτωπο του Ιράκ, η εβδομάδα ξεκινάει με αρνητικές– και για τη Σοφοκλέους – ενδείξεις.

Η υποχώρηση του Δείκτη στις 1.517 μονάδες, σαφώς χαμηλότερα της βραχυπρόθεσμης ”στήριξης” των 1.535 μονάδων, προοιωνίζεται περαιτέρω υποχώρηση, ίσως και των 1.500 μονάδων.

Θα εξαρτηθεί από τους εν δυνάμει πωλητές σε δεικτοβαρείς μετοχές κατά πόσο ο Δείκτης θα ”καλύψει” σήμερα ή αύριο το ”κενό” τιμών που έχει δημιουργηθεί κατά την προηγούμενη άνοδο (εύρος 1.493 – 1.512 μονάδες).

Θα εξαρτηθεί από τον ΟΤΕ και δευτερευόντως της Alpha, Εθνική και Eurobank, εάν θα παραμείνει ενεργή ή θα ακυρωθεί σήμερα– αύριο, της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Αυτής που είχε ωθήσει την αγορά προς τις 1.570, 4 μονάδες.

Οι αγορές πάντως προεξοφλούν παράταση της κρίσης, ενώ συν τοις άλλοις τα προβλήματα παραμένουν ”ασφυκτικά” για την εθνική μας οικονομία.

Υψηλότερα από το 13% του ΑΕΠ διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα, πτώση κατά 5,9% εμφανίζουν οι εξαγωγές, ο ΣΕΒ επιμένει να προειδοποιεί για τη συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας.

Κίνηση που χρήζει δεύτερης ανάγνωσης και μεσοπρόθεσμα και μπορεί να επηρεάσει τον τραπεζικό κλάδο, είναι η διαδικασία σύναψης ομολογιακών δανείων από την Alpha και Eurobank. Η μεν πρώτη προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις θέσεις της σε επενδύσεις, κυρίως χρεόγραφα, ενώ η Eurobank στοχεύει στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών, ρευστότητας και χρηματοδότησης νέων επενδυτικών θέσεων.

Αυτή η κίνηση αποτελεί, πόσο μάλλον μεσούσης της επέμβασης των αμερικανο-βρετανών, βήμα που ενδέχεται να διαμορφώνει νέο σκηνικό στον κλάδο, όταν ηρεμήσουν και πάλι οι αγορές.

Μετοχή κλειδί σήμερα λόγω των τελευταίων εξελίξεων παραμένει ο ΟΤΕ και δευτερευόντως ο ΟΠΑΠ. Στη μετοχή του ΟΤΕ θα μπορούσαν να διαμορφωθούν και πάλι αγοραστικές τάσεις, αλλά όχι σήμερα, ενώ στον ΟΠΑΠ προβληματίζονται για την επιλογή του χρόνου της επόμενης μετοχοποίησης.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο για σήμερα θα ήταν ένα ”κλείσιμο” του Δείκτη υψηλότερα των 1.500 μονάδων– και εν πάση περιπτώσει όχι χαμηλότερα των 1.493,6 μονάδων, με περιορισμένο όγκο συναλλαγών –πωλήσεις.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v