Βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξες οι χρηματιστηριακές

Απαισιόδοξες για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι χρηματιστηριακές, αναφορικά με την εικόνα της ελληνικής αγοράς, ενώ για σήμερα, στο στόχαστρο βρίσκονται η μετοχή του ΟΤΕ και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

Βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξες οι χρηματιστηριακές
Στη μετοχή του ΟΤΕ εκτιμά η Marfin Hellenic ότι θα επικεντρωθεί η προσοχή του επενδυτικού κοινού, δεδομένης και της παραίτησης Κουβάτσου, την Παρασκευή. Για αδύναμο άνοιγμα κάνει λόγο το report.

Ξεχωριστή αναφορά κάνει το report στις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ. Για τον Οργανισμό η Marfin αναφέρει την απόφαση των προκτόρων να κατέβουν σε απεργία από χθες και για τις επόμενες 3 Κυριακές του Απριλίου. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη απεργία συμμετείχε το 33% των τερματικών του ΟΠΑΠ.

Για τα ΕΛΠΕ, το ημερήσιο report αναφέρει ότι τη Δευτέρα ανακοίνωσαν τη συμφωνία με το Δημόσιο για την πώληση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ προς 60 εκατ. ευρώ (αφορολόγητα). Η συμφωνία, τονίζεται, ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ από τα ΔΕΗ.

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ πιστεύει ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ιράκ και θα προσπαθήσουν να διαβλέψουν τα πρώτα σημάδια αντιστροφής του κλίματος.

Επίσης, για τη συνεδρίαση της Δευτέρας, η Fortius Finance προβλέπει ότι ο Γ.Δ. θα κινηθεί σε αρνητικές περιοχές. Μη ελκυστικό για την εισροή ρευστότητας καθιστά το ελληνικό χρηματιστήριο η κατηγοριοποίηση των μετοχών και η αποσαφήνιση των ισολογισμών - στοιχεία τα οποία τονίζουν τη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά.

Την πιθανότητα να υπάρξει βραχυπρόθεσμο ανοδικό ”ράλι”, σε περίπτωση γρήγορης λύσης στο θέμα του Ιράκ, εντοπίζει το μηνιαίο report της Εθνικής ΑΧΕ (19/3), ενώ εκφράζει αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά το β΄ εξάμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των τραπεζών, η Εθνικής ΑΧΕ αναμένει να παρουσιάσουν ανάκαμψη από το β΄ τρίμηνο του 2003, σηματοδοτώντας μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της αγοράς. Το report υποβαθμίζει τη σύστασή του για τον κλάδο της πληροφορικής από ”αγορά” σε ”market perform”, δεδομένων των χαμηλών ρυθμών εξέλιξης που εμφανίζουν τα projects που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., αλλά και τις περιορισμένες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετη εικόνα δίνει η Ωμέγα Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο της report με τίτλο ”Η απαισιοδοξία επανέρχεται”. Οι πρώτες ημέρες του πολέμου, τονίζει το report, κατέδειξαν το ναυάγιο των σεναρίων για γρήγορη επίλυση του πολέμου. Επομένως, προσθέτει, ήταν αναμενόμενο οι διεθνείς αγορές να αντιδράσουν αρνητικά και η Σοφοκλέους να ακολουθήσει την τάση.

Η εκτίμηση της Ωμέγα για τις επόμενες ημέρες είναι μάλλον απαισιόδοξη, ενώ πιθανολογεί τη διάσπαση των 1.500 μονάδων, με πιθανό σημείο στήριξης εκείνο των 1.460 μονάδων.

Ο παράγοντας ”πόλεμος” θα συνεχίσει να παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης επισημαίνει το εβδομαδιαίο report της Magna Trust. Καθώς η παράδοση του Ιράκ δεν μοιάζει να είναι εύκολη επιχείρηση, επισημαίνει το report, η περίοδος της νευρικότητας και των διακυμάνσεων στις ξένες αγορές θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ των πωλητών, οι οποίοι φαίνεται να ”ξαναπαίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους”.

Το γύρισμα της αγοράς κάτω από το 50% της ανοδικής κίνησης πιθανότατα θα ενεργοποιήσει νέους πωλητές, τονίζεται, μια και το σενάριο της προσέγγισης των 1.466 μονάδων είναι το επικρατέστερο για τις επόμενες ημέρες. Διατηρώντας επιφυλάξεις για τη Δευτέρα (όπου η αγορά μπορεί να κινηθεί ελαφρά ανοδικά) η Magna Trust πιστεύει ότι η κίνηση της αγοράς κατά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα είναι πλαγιοκαθοδική.

Η διάσπαση των 1.550 μονάδων φαντάζει τώρα αρκετά δύσκολη υπόθεση, ενώ πιθανή συσσώρευση ενδέχεται να παρατηρηθεί κάτω από το επίπεδο των 1.480 μονάδων όπου και οριοθετείται η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Η διάσπαση του επιπέδου αυτού είναι πιθανόν να σταματήσει μεταξύ των 1.390 και 1.410 μονάδων.

*Τα κείμενα των reports δημοσιεύνται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v