Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενέργειες για λογιστικές καταστάσεις

Για νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν παρεκκλίσεις στην ενιαία λογιστική αρχή κάνει λόγο το δ.σ. του ΧΑ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ενέργειες προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για προβληματικές περιπτώσεις εισηγμένων.

ΧΑ: Ενέργειες για λογιστικές καταστάσεις
Νομοθετικές ρυθμίσεις, φορολογικής κυρίως κατεύθυνσης επιτρέπουν στις εισηγμένες εταιρίες εναλλακτικούς λογιστικούς χειρισμούς, οι οποίοι οδηγούν σε παρεκκλίσεις από την ενιαία λογιστική αρχή που προβλέπεται από το ν. 2190/20, επισημαίνει το ΧΑ σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού συμβουλίου, που ασχολήθηκε με τις λογιστικές καταστάσεις.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνεται, προκύπτει μία ανομοιογένεια στις οικονομικές καταστάσεις ως προς τις επιμέρους λογιστικές αρχές που χρησιμοποιούνται.

Το θέμα αυτό, όπως τονίζει το ΧΑ, που συχνά δυσχεραίνει τόσο την ανάλυση της κάθε εισηγμένης εταιρίας όσο και τη σύγκριση της οικονομικής της κατάστασης και των αποτελεσμάτων της με άλλες εταιρίες, έρχεται σύντομα να αντιμετωπιστεί με τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ήδη επεξεργαστεί και προωθεί η Πολιτεία, τόσο με τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, όσο και με την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η εγχώρια και διεθνής συγκρισιμότητα των δημοσιευόμενων λογιστικών καταστάσεων όσο και ο έλεγχος των εξωτερικών ορκωτών ελεγκτών στις εισηγμένες εταιρίες.

Το Χρηματιστήριο θα αναλάβει ενέργειες επιπρόσθετης πληροφόρησης για περιπτώσεις εταιριών όπου:

* λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση άλλων εταιριών κατά τη χρήση του 2002 είναι αναγκαία η εμφάνιση στις λογιστικές τους καταστάσεις 31.12.2002 συγκρίσιμων στοιχείων όσον αφορά το 2001.

* εμφανίζεται στο πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή ότι συντρέχουν λόγοι για την εφαρμογή των άρθρων 47 ή 48 του Ν. 2190/20, θα ρωτηθούν οι εταιρίες σχετικά με το πώς προγραμματίζουν να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης με το ερώτημα αν πρέπει να βρουν εφαρμογή τα άρθρα 47 και 48 αφού αναμορφωθούν τα ίδια κεφάλαια των εταιριών, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών.

* συμμετέχουν σε εταιρίες και δεν τις ενοποίησαν στις λογιστικές τους καταστάσεις της 31.12.2002 (κλάδος συμμετοχών).

* στο τέλος της χρήσης 2002 παρατηρήθηκε μείωση των ιδίων κεφαλαίων τους σε σχέση με το 2001 η οποία δεν προκύπτει από ζημιές, για τους λόγους που προκάλεσαν αυτή τη μείωση.

* με βάση τους δείκτες δανειακής επιβάρυνσης στο τέλος του 2002, θα αναφερθούν στις προβλεπόμενες εκροές τους για το 2003 προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός αυτός.

* παρέχουν μειωμένη πληροφόρηση για συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη (π.χ. αποσβέσεις) τα οποία χρειάζεται να ποσοτικοποιηθούν.

Η πλήρης ανακοίνωση του ΧΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v