Και μετά την χθεσινή καταιγίδα, τι ;

Η χθεσινή (αντανακλαστική σε μεγάλο βαθμό) διόρθωση κυρίως στον ΟΤΕ, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να φέρει τεχνικής μορφής αντίδραση. Ούτως ή άλλως, η Σοφοκλέους έχει προεξοφλήσει τις συνέπειες μιας διαρκέστερης κρίσης στο Ιράκ. Πάντως, παρά την χθεσινή εικόνα της αγοράς, το ”έξυπνο χρήμα” συνεχίζει να αγοράζει ό,τι καλό υπάρχει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Ναι μεν αλλά”, για τις αγορές. Μπορεί το ευρύτερα γεωπολιτικό περιβάλλον να μην επιτρέπει μεσοπρόθεσμα την έκφραση αισιόδοξων εκτιμήσεων, πλην όμως η βραχυπρόθεσμη τεχνική προσέγγιση των δεικτών δικαιολογεί αντίδραση.

Η διάθεση στη Σοφοκλέους θα εξαρτηθεί, όχι τόσο από τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών δεικτών, όσο από την αντίδραση δυο συγκεκριμένων μετοχών, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Η μετοχή του Οργανισμού που δέχτηκε πρωτοφανείς για το μέγεθος και τον ρόλο τους υποτιμητικές πιέσεις, δικαιολογεί περαιτέρω υποχώρηση προς τα 8,1 ευρώ, αλλά... ενδέχεται να εμφανιστούν επιθετικοί αγοραστές σήμερα – αύριο για ένα σύντομο ”παιχνίδι”.

Αναμφίβολα, η μετοχή του Οργανισμού τον τελευταίο ενάμιση μήνα παρουσιάζει αυτού του εύρους τις διακυμάνσεις, λόγω του χαρακτηρισμού της ως ”αναπτυσσόμενης” αντί για ”αναπτυγμένης”. Αποτελεί κοινό μυστικό σε χρηματιστηριακούς κύκλους πως ο Οργανισμός έχει πάψει να αποτελεί επενδυτικής λογικής τοποθέτηση για ξένους και εγχώριους θεσμικούς.

Για διάφορους και ποικίλους λόγους έχει μετατραπεί σε ”παιζόμενο” χαρτί και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δε θα πρέπει να μας παραξενεύουν διακυμάνσεις (είτε αρνητικές, είτε θετικές) της τάξεως του 2- 4% με πληθώρα συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες χρηματιστηριακές πηγές, αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως το μόνο ”χαρτί” που μπορεί να ”παιχθεί” από ξένους και εγχώριους traders.

Κατά συνέπεια και για όσο δεν εμφανίζονται ουσιαστικοί αγοραστές στις τράπεζες, τον ρόλο της μετοχής ”σηματωρού” και σταθερής επενδυτικής επιλογής καλείται να διαδραματίσει πλέον η ΔΕΗ.

Άλλωστε η απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ στοχεύει πρωτίστως στην προσέλκυση θεσμικών, αν δυνατόν, άμεσα. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο και τον τρόπο της επόμενης μετοχοποίησης.

Από τον τραπεζικό κλάδο καλύτερη συμπεριφορά θα δικαιολογούνταν για τις μετοχές των Alpha και Πειραιώς, ενώ αγοραστές εμφανίζονταν χθες οριακά χαμηλότερα από τα 9 ευρώ στον τίτλο της Εμπορικής.

Αδικαιολόγητη, ως προς την έκτασή της χαρακτηρίζεται η χθεσινή διόρθωση των επίσης δεικτοβαρών μετοχών Τιτάν και Τρία Έψιλον. Η διοίκηση της μεν πρώτης εισηγμένης έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει για την πρόσκαιρη μείωση που θα εμφανίσουν τα αποτελέσματά της στο πρώτο τρίμηνο, ενώ πηγές της δεύτερης επέμεναν και χθες πως δεν αλλάζει το παραμικρό σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Στη μετοχή της Intracom επιμένουμε πως τις τελευταίες ημέρες, για πολλούς και διάφορους λόγους επιχειρείται και αποδίδει μια μεθοδική προσπάθεια στήριξης με σημείο αναφοράς τα 4 ευρώ. Χθες η μετοχή πάντως κατάφερε να διασωθεί, καθώς με συναλλαγές 441.134 τεμαχίων ”κράτησε” τα 4,06 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος υπόγραψε και νέα σύμβαση 5 εκατ. ευρώ με την Εμπορική.

Μια επιπλέον εξέλιξη που λόγω της αρνητικής συγκυρίας περνά απαρατήρητη από τους πολλούς είναι η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της ΕΧΑΕ από τις επτά τράπεζες με τιμή μεταβίβασης τα 3,7 ευρώ. Είναι προφανές πως οι διαθέτοντες ρευστότητα, αυτοί δηλαδή που προσβλέπουν στη μεθεπόμενη ημέρα αποκτούν σταδιακά τα ”φιλέτα” της αγοράς και ενισχύουν περαιτέρω τη θέση τους.

Ακόμα μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσεχθεί, αφορά στην ολιγάριθμη κατηγορία μετοχών που για διαφορετικούς λόγους εξακολουθούν να κινούνται... αξιοπρεπώς. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Τηλέτυπου (οξυδερκής η ανάλυση της Marfin/Ελληνικής για την εταιρία), Hyatt, Δυναμική Ζωή, Δομική Κρήτης, ΚΑΕ, Αττικές Εκδόσεις, Hi tech, Γαλαξίδι, Πειραιώς, Κανάκης, Χαλκόρ, Βαρυτίνης, Βωβός και ορισμένων ακόμη.

Αναμφίβολα όμως η μετοχή που χρήζει δεύτερης ματιάς και εκεί θα δοθεί (και) σήμερα η μάχη από πλευράς ισχυρών παικτών είναι ο ΟΤΕ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v