Ανηλεές σφυροκόπημα στον ΟΤΕ

Το ”βύθισμα” της μετοχής του ΟΤΕ (απώλειες 8,5% στο κλείσιμο) ήταν σίγουρα το κορυφαίο γεγονός της σημερινής συνεδρίασης, το οποίο συμπαρέσυρε σε γενικευμένη πτώση το σύνολο της αγοράς, αλλά και το Γενικό Δείκτη στα όρια των 1.467 μονάδων.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είναι στραβό το κλήμα, προκύπτει και το πρόβλημα του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα ο δείκτης να πιέζεται κατά 3,34% χαμηλότερα.

Με συναλλαγές περίπου 72 εκατ. ευρώ, ο δείκτης ”έκλεισε” στις 1.467 μονάδες, περίπου 10 μονάδες κάτω από το προηγούμενο ”χαμηλό”.

Συνολικά πτωτικά κινήθηκαν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες και με τον τηλεπικοινωνιακό δείκτη να κλέβει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Μια ασθενής προσπάθεια στήριξης προς το τέλος είχε μεν ως αποτέλεσμα να συμμαζευτούν κάπως τα ασυμμάζευτα, αλλά το πλήθος των ερωτημάτων να παραμένει.

Διορθώθηκαν κάπως προς το τέλος οι τιμές των ΔΕΗ (προς τα 13,16 ευρώ), της Ιντρακόμ (προς 4,08 ευρώ), της Εμπορικής, αλλά και της Εθνικής και Eurobank.

Αναμφίβολα η μετοχή σηματωρός, ήταν και παραμένει ο ΟΤΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων σήμερα (θα πρέπει να προστεθεί στις πωλήσεις των ξένων της Παρασκευής) και να αποτελεί απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις.

Αναμφίβολα το εύρος των απωλειών που έφτασε μέχρι και 8,5%, για τη μετοχή του ΟΤΕ, πέραν των συντριπτικών χτυπημάτων που προσφέρει δημιουργεί εύλογα ερωτήματα που αφορούν γενικότερα την αγορά.

Είναι προφανές πως η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη, η εικόνα της ελληνικής αγοράς στα μάτια των ξένων παίρνει και πάλι την κατιούσα.

Από την άλλη μεριά οι εσπευσμένες πωλήσεις των εγχώριων θεσμικών που σπεύδουν να διαφυλάξουν τα νώτα τους, φοβούμενοι νέες εκροές σε μετοχικά Α/Κ τους οδηγούν σε παράπλευρες πωλήσεις (χαρακτηριστική η περίπτωση της 3 Ε, Τιτάν κ.α.)

Μέσα από τα συντρίμμια της σημερινής συνεδρίασης ξεχωρίζουν ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις (π.χ. Καθημερινή, Κανάκης και ελάχιστων ακόμη), ενώ είναι προφανές ότι όπου υπάρχει στόχος και καταβάλλεται συντονισμένα προσπάθεια οι καρποί συνήθως αποδίδουν (ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιντρακόμ).

Θα φανεί αύριο κατά πόσον οδηγούμαστε σε νέα χαμηλή τιμή, εάν οι εγχώριοι θεσμικοί θα συνεχίσουν τις πωλήσεις τους και εάν πράγματι υπάρχει διάθεση για αγορές γύρω στα 8,1 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές του ΟΤΕ (απώλειες 8,5%), της Alsinco (απώλειες 7,41%), των Τεχνικών Εκδόσεων (απώλειες 9,82%), της Μουλτιράμα (απώλειες 5,53%), της Micromedia (απώλειες 3,64%), της Olympic Catering (απώλειες 4,53%), της Kleeman (απώλειες 1,29%), της Σαράντης (απώλειες 2,96%) και της Compucon (απώλειες 3,09%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Eλφίκο, της Εσκιμό, του ΟΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας, της Alsinco, της 3Ε, της Τιτάν, της Μπετανέτ, της Delta Singular και των Τεχνικών Εκδόσεων.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 18,4%σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 422.000 και 422.400 μετοχών της Θεμελιοδομής από 1,66 και 1,7 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 230.000 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 3,22 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Τηλέτυπος στα 5,72 ευρώ, ένα πακέτο 450 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,32 ευρώ και ένα πακέτο 750 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,82 ευρώ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 370 μετοχών της Eurobank στα 9,3 ευρώ, ένα πακέτο 120 μετοχών της Τιτάν στα 32,06 ευρώ, ένα πακέτο 530 μετοχών της Εθνικής στα 9,8 ευρώ, ένα πακέτο 210 μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στα 9,66 ευρώ και ένα πακέτο 320 μετοχών της 3Ε στα 12,62 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v