Θα αντέξει το διπλό ”χαμηλό”;

Με τη μετοχή του ΟΤΕ μέχρι και 7% χαμηλότερα, η αγορά οδηγείται στην καταγραφή διπλού ”χαμηλού”, εξέλιξη που επηρεάζει την στάση θεσμικών και επενδυτικών σχημάτων. Σοβαρά ερωτηματικά για την πορεία της μετοχής, το μέρισμα και τα διοικητικά του οργανισμού.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αμείωτες οι ρευστοποιήσεις θέσεων στη μετοχή του ΟΤΕ, οδηγούν την αγορά στην καταγραφή δεύτερης ”χαμηλής” τιμής.

Σε ιστορικά χαμηλή τιμή, ούτως ή άλλως, η μετοχή του ΟΤΕ προκαλεί εύλογα ερωτήματα, τόσο στο στρατόπεδο των ξένων, όσο και των εγχώριων θεσμικών για την επόμενη μέρα.

Θα προχωρήσει η διοίκηση του Οργανισμού στη διανομή μικρότερου, - απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί - μερίσματος, ή θα εμμείνει στην απόφασή της για υψηλό μέρισμα.

Στη μεν πρώτη περίπτωση, η αρχική αντίδραση θα μπορούσε να είναι αρνητική, μεσοπρόθεσμα όμως θα αποτελούσε ”ανάσα” για τον Οργανισμό. Για την επιλογή της δεύτερης σκέψης, έχουν εκφραστεί από πολλούς επιφυλάξεις τόσο για το κόστος χρηματοδότησης (του μερίσματος), όσο και των επενδύσεων που κυρίως στη Ρουμανία πρέπει να κάνει ο Οργανισμός.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η τιμολογιακή πολιτική, όπως παρουσιάστηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ, την περασμένη εβδομάδα, θα επιφέρει μικρή μόνο επιβάρυνση, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το σημερινό –7%.

Για όσο παραμένουν οι ουσιαστικές ασάφειες, για το πώς θα πορευτεί άμεσα (αλλά και μεσοπρόθεσμα) η διοίκηση του Οργανισμού, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πόσο μάλλον τώρα, που η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή δεν είναι συγκρίσιμη με προηγούμενη (από την ημέρα εισαγωγής του ΟΤΕ στη Σοφοκλέους).

Αυτό εξηγεί και τη διστακτικότητα όσων σχεδίαζαν να αγοράσουν γύρω στα 8,5 ευρώ, καθώς το αναμφισβήτητα φθηνό έχει περιθώρια να γίνει φθηνότερο προς τα 8,1 ευρώ.

Πέριξ αυτής της τιμής συμφωνούν χρηματιστηριακές πηγές, πως θα μπορούσε να εκδηλωθεί η πρώτη ουσιαστική αγοραστική κίνηση. Με επίκεντρο τον ΟΤΕ, οδηγούμαστε σε επιβεβαίωση ή όχι ”σχηματισμού” διπλού ”χαμηλού”, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Και μάλιστα την τελευταία ημέρα του τριμήνου, με την προεξόφληση των χειρότερων να αποτυπώνεται στο discount 1,8% - δηλαδή περίπου 10 μονάδων στα συμβόλαια του FTSE – 20, για τον μήνα Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v