Προεξοφλητική αντίδραση και πάλι;

Μηχανισμός προεξόφλησης ενός ακόμη θετικού για τις αγορές ενδεχομένου, επιχειρείται να στηθεί από αργά χθες το βράδυ, διεθνώς. Εάν τα νεότερα από το μέτωπο του Ιράκ βοηθήσουν τις αγορές, θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιη η επικράτηση και στη Σοφοκλέους, των δυνάμεων που ”βλέπουν” αντίδραση του Δείκτη προς τις 1.505 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αράχνη επανέρχεται και επιχειρεί να ”ξαναυφάνει” τον προεξοφλητικό της ιστό. Χθεσινοβραδινή εκτίμηση κορυφαίου χρηματιστηριακού στελέχους, του οποίου εν μέρει αποτυπώνει μια γενικότερη διάθεση σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτό συνηγορούν η μικτή τάση που επικράτησε μεταξύ αγοραστών και πωλητών χθες στις αγορές ομολόγων, η φυσιολογική - όπως θεωρήθηκε - αντίδραση νομισμάτων χρυσού και πετρελαίου, και η διατήρηση των χρηματιστηριακών δεικτών κοντά στις υψηλές τιμές της 19ης Μαρτίου.

Παραμένουν ακόμα, κυρίως ο Dow και ο Nasdaq, κοντά σε εκείνα τα υψηλά επίπεδα, που είχαν διαμορφωθεί μια μέρα πριν εκδηλωθεί η επέμβαση των αμερικανοβρετανών στο Ιράκ. Τότε δηλαδή που είχε προεξοφληθεί μια ταχεία και άμεση επικράτησή τους.

Τηρουμένων των αναλογιών της ελληνικής πραγματικότητας, διαπιστώνεται πως, έστω και με τα... ζόρια, επιτεύχθηκε η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός υποτυπώδους σχηματισμού ”διπλού χαμηλού”, υψηλότερα των 1.450 μονάδων.

Δε φαίνεται για την ώρα, και με την προϋπόθεση πως θα παιχτεί ένα ακόμα προεξοφλητικό παιχνίδι στις διεθνείς αγορές, έτοιμη η Σοφοκλέους να κινηθεί χαμηλότερα. Όχι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, καθώς τα ΜΜΕ μιλούν για ταχύτερη επέμβαση των αμερικανών προς τη Βαγδάτη.

Η αβεβαιότητα και η επιφυλακτικότητα για το εάν η αγορά θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να κινηθεί χαμηλότερα, φάνηκε από τις κινήσεις ”παικτών” της αγοράς παραγώγων σε συμβόλαια μηνός Απριλίου.

Θεωρώντας οριακή την χθεσινοβραδινή διακύμανση του δικαιώματος του ΟΤΕ στη Ν. Υόρκη, επισήμαναν νωρίς το πρωί παράγοντες, πως και σήμερα το ”παιχνίδι” θα επιχειρηθεί να γίνει και πάλι μέσω της μετοχής του Οργανισμού.

Είχαν άλλωστε, οι ίδιοι παράγοντες, προεξοφλήσει από χθες το ενδεχόμενο μιας συντήρησης της ανοδικής τάσης προς τα 8,9 ευρώ. Εάν οι κινήσεις τους στη μετοχή του Οργανισμού είναι αποδοτικές θα πρέπει να αναμένεται μια παράπλευρη προσπάθεια μόχλευσης στη μετοχή της Alpha και δευτερευόντως στη Eurobank.

Η μετοχή της ΔΕΗ θα διαδραματίσει και σήμερα τον γνώριμό της σταθεροποιητικό ρόλο, ενώ οι αγοραστές φαίνεται να υπερισχύουν στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η διαμόρφωση μιας πρόσκαιρης καθ’ όλα ασταθούς ισορροπίας, θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς των επενδυτικών σχημάτων και των ενεργών παικτών στη Σοφοκλέους. Ανάσες χρειάζεται και η δική μας αγορά, και προφανώς η αφορμή δε θα αφεθεί να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Χρήζουν προσοχής οι χθεσινές απαντητικές ανακοινώσεις εισηγμένων εταιριών προς τη διοίκηση του Χ.Α., ειδικότερα όμως της ΑΒ Βασιλόπουλος. Στην εν λόγω επιστολή αναλύεται λεπτομερώς το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού και ο σχεδιασμός της εταιρίας για τη χρήση του 2003.

Λήγει σήμερα το δικαίωμα για τις δωρεάν (2 στη 1) μετοχές της Προμότα, ενώ ο αντιπρόεδρος των Πλαστικών Θράκης Κωνσταντίνος Χαλιορής γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αγοράσει μέχρι και 300.00 μετοχές της εταιρίας έως τις 30/04.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v