Εντυπωσιακό rebound λόγω... ΧΠΑ

Με ένα εντυπωσιακό short squeeze της τελευταίας ώρας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας, χάρις κυρίως στην αντίδραση του ΟΤΕ. Σημαντική ενίσχυση του τζίρου, ενώ 187 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη άνω του 5%.

Με ένα εντυπωσιακό short squeeze κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης τιμών στο ΧΑΑ κατάφερε να κλείσει στο υψηλό ημέρας, διασπώντας ανοδικά το επίπεδο των 1.500 μονάδων, διαμορφούμενος στις 1.507,39 μονάδες.

Οι τηλεπικοινωνίες αναδείχθηκαν σε μεγάλο πρωταγωνιστή, καθώς Cosmote και Panafon συνέχισαν την ανοδική τους κίνηση, καταγράφοντας κέρδη 3,7% και 2% αντίστοιχα, ενώ και ο ΟΤΕ μπόρεσε να αντιδράσει στην κατάσταση υπερπώλησης, κλείνοντας με κέρδη 3,3%.

Καθολική και η αντίδραση της υψηλής κεφαλαιοποίησης η οποία με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ κινήθηκε υψηλότερα με Alpha Bank, Εθνική και Εμπορική να επανέρχονται εκ νέου πάνω από τα τεχνικά επίπεδα στήριξης των 10 και 9 ευρώ αντίστοιχα για τις δύο τελευταίες.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα φαινόμενα αγελαίας συμπεριφοράς, αφού μόλις 19 μετοχές βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ στον αντίποδα 36 μετοχές βρέθηκαν στο limit up ενώ κυριολεκτικά η μισή αγορά δηλ. 187 τίτλοι βρέθηκαν να καταγράφουν κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 5%.

Η εξέλιξη αυτή πέραν του ότι αποτυπώνει την κατάσταση υπερπώλησης, καταδεικνύει επίσης το γεγονός ότι σε ένα ευνοϊκό χρηματιστηριακό περιβάλλον δύναται να παρατηρηθούν σημαντικές διακυμάνσεις, ανοδικές φυσικά, έστω και με περιορισμένους όγκους συναλλαγών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, καθώς κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών παρατηρήθηκε σημαντική ενίσχυση του τζίρου με συνέπεια αυτός να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Και πάλι αυτό δύο πράγματα μπορεί να σηματοδοτεί. Είτε ότι οι ανοδικές αντιδράσεις εκλαμβάνονται ως αφορμή για τη μείωση θέσεων είτε πως ίσως κάποιοι έστω και βραχυπρόθεσμα, θεωρούν τις τιμές ελκυστικές και επανατοποθετούνται.

Πρέπει, παράλληλα να εστιάσουμε στη ”δυστοκία” των ΣΜΕ επί του δείκτη FTASE 20, να ακολουθήσουν την τάση στην υποκείμενη αγορά το πρωί, ασχέτως του εάν στη συνέχεια αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κλείσουν short θέσεις.

Απαιτούνται τουλάχιστον άλλες δύο συνεδριάσεις σαν τη σημερινή για να πειστούμε ότι η Σοφοκλέους διαθέτει εν γένει δυνάμεις και κυρίως να δούμε το κατά πόσον μπορεί να κινηθεί αυτόνομα εάν και όταν οι συνθήκες στις ευρωαγορές δεν είναι τόσο ευμενείς όσο ήταν σήμερα.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές του ΟΠΑΠ που έκλεισε στα 7,54 ευρώ με απώλειες σε ποσοστό 0,79%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 122% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 24,34 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 4.638.976 μετοχών του ομίλου Βιοχάλκο στα 2,6 ευρώ, ένα πακέτο 153.000 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,22 ευρώ, ένα πακέτο 340.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 1,77 ευρώ, ένα πακέτο 60.000 μετοχών της Βωβός στα 16,8 ευρώ και ένα πακέτο 300.000 μετοχών της Τεχνική Ολυμπιακή στα 2,5 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 262.170 μετοχών της Τηλέτυπος στα 5,7 ευρώ, ένα πακέτο 500.000 μετοχών της ΕΛΕΧΑ στα 1,37 ευρώ, ένα πακέτο 118.034 μετοχών του ΟΤΕ στα 8,8 ευρώ και δύο πακέτα 90.000 και 270.000 μετοχών της ΚΑΕ στα 8 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v