Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην ελληνική οικονομία, την ανοδική χθεσινή αντίδραση των διεθνών αγορών, αλλά και τις συστάσεις για ”ψυχραιμία” του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζά, αναφέρουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Στις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην ελληνική οικονομία, την ανοδική χθεσινή αντίδραση των διεθνών αγορών, αλλά και τις συστάσεις για ”ψυχραιμία” του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζά, αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Πόλεμος – Ιράκ: Εισβολή στη Βαγδάτη διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως οι υπάρχουσες δυνάμεις για εισβολή στη Βαγδάτη θεωρείται από πολλούς αναλυτές πως είναι ανεπαρκείς. Σύμφωνα με την Εξπρές οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις δηλώνουν πως από χθες βρίσκονται ένα βήμα πριν την Βαγδάτη, καθώς πέρασαν τη λεγόμενη ”κόκκινη γραμμή”.

Χριστοδουλάκης: Σοβαρό κίνδυνο για την είσοδο των ευρωπαϊκών αγορών σε έναν φαύλο κύκλο τιμών - μισθών ενέχει η παρατεταμένη σύρραξη στο Ιράκ, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με την Εξπρές. Το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για απρόβλεπτες συνέπειες που θα έχουν διάρκεια ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει άμεσα.

Διεθνής Οικονομία: Το διεθνές οικονομικό σύστημα μπορεί να διαταραχθεί από έναν φαύλο κύκλο αυξήσεων τιμών – μισθών, ενώ κλειδί για την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ηγετική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία φέρονται να είναι, σύμφωνα με την Ημερησία οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Δυο εναλλακτικά σενάρια διαγράφονται για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της αναφέρει το Βήμα.

Ευρωζώνη: Σύμφωνα με την Καθημερινή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μόλις 1% το 2003, με την υποσημείωση όμως ότι η πρόβλεψη έχει περιθώριο σφάλματος μέχρι και 50%, και φυσικά προς τα κάτω.

Διεθνείς Αγορές: Το σενάριο του άμεσου τερματισμού του πολέμου ”έπαιξαν” χθες οι διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας βραχυπρόθεσμα κέρδη επισημαίνει η Εξπρές, ενώ σύμφωνα με το Κέρδος οι αγορές ”τρελάθηκαν” και προεξοφλούν την πτώση της Βαγδάτης.

Η Ναυτεμπορική κάνει λόγο για ”πολεμική άνοιξη” στα χρηματιστήρια καθώς χθες οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ κινήθηκαν θετικά, στοιχηματίζοντας για άλλη μια φορά σε πιο γρήγορο τερματισμό του πολέμου, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για γρήγορο πόλεμο.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρει σχετικά πως η Βαγδάτη… έπεσε κιόλας χθες για τα διεθνή χρηματιστήρια που κατέγραψαν μεγάλες ανόδου στο άκουσμα ότι οι αμερικανοβρετανοί βρίσκονται προ των πυλών της ιρακινής πρωτεύουσας.

Καρατζάς: Το καλύτερο μέτρο σε αυτή τη φάση είναι η ψυχραιμία, σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζά, ο οποίος χαρακτήρισε αυτό που παρατηρείται στα χρηματιστήρια ”αντίστροφη υπερβολή” σε σχέση με το 1999, αναφέρει η Ημερησία, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως ο κ. Καρατζάς συνέστησε ψυχραιμία στους επενδυτές.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Ναυτεμπορικής η οποία επισημαίνει πως ο διοικητής της Εθνικής δήλωσε πως αυτήν την περίοδο απαιτείται ψυχραιμία και όχι μέτρα.

Φορολογικές Ελαφρύνσεις: Για ρύθμιση σε αφορολόγητα αποθεματικά από εφέτος κάνει λόγο το Βήμα, το οποίο προσθέτει πως οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι εκτός συνάφειας, και πως προγραμματίζεται η μεταβολή του τρόπου υπολογισμού των φορολογητέων κερδών.

Αθήνα 2004: Περισσότεροι από 1.000.000 επισκέπτες αναμένεται να παρευρεθούν στους Ολυμπιακούς, σύμφωνα με την Ημερησία η οποία αναφέρει επίσης πως η Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνει πως οι μετακινήσεις των επισκεπτών θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους.

Μπάφετ: Στο real estate ανοίγεται ο ”γκουρού των αγορών” Γουόρεν Μπάφετ, αναφέρει η Ημερησία.

Αεροπορικές: Ενίσχυση 3,5 δισ. δολαρίων θα δοθεί στις αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, σημειώνει η Ημερησία.

Τουρισμός: Τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης υπέβαλλαν χθες στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, οι κυριότεροι τουριστικοί φορείς της χώρας, σύμφωνα με το Κέρδος. Το Βήμα αναφέρει πως η οξύτητα των προβλημάτων του ελληνικού τουρισμού οδήγησε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην απόφαση να παρευρεθεί και να μιλήσει στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων στις 8 Απριλίου.

Μεταλλουργία: Έντονες διεργασίες εξακολουθούν να παρατηρούνται στη ”γειτονία” μας, όσον αφορά στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις, αναφέρει η Εξπρές.

ΟΤΕ: Τιμή στόχο τα 11,5 ευρώ θέτει η Societe Generale για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ ο ξένος οίκος συνιστά αγορά επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, επισημαίνει η Ημερησία.

Eurobank: Επιτόκιο συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο του ευρώ προσφέρει η EFG Eurobank στα στεγαστικά δάνεια που χορηγεί, ενώ προχωρεί και σε μειώσεις στα σταθερά επιτόκια ως και κατά 0,60 της μονάδας, αναφέρει το Βήμα.

Τιτάν: Στα 200 εκατ. ευρώ θα φτάσουν οι επενδύσεις της Τιτάν το 2003 σύμφωνα με την Καθημερινή.

Μηχανική: Για μείωση 21,9εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια της Μηχανικής κάνει λόγο το Χρηματιστήριο, ενώ παραθέτει ως αιτία την αποτίμηση των μετοχών θυγατρικής της.

Air Canada: Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Air Canada, η μεγαλύτερη εταιρία του Καναδά, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v