Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Μοιράζει ένα ευρώ στους μετόχους

Πρόταση για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας και τη διανομή στους μετόχους 1 ευρώ θα καταθέσει το Δ.Σ. της Frigoglass στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκαλεί για το θέμα.

Frigoglass: Μοιράζει ένα ευρώ στους μετόχους
Πρόταση για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας και τη διανομή στους μετόχους 1 ευρώ θα καταθέσει το Δ.Σ. της Frigoglass στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκαλεί.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο, κατόπιν μελέτης της οικονομικής κατάστασης και της κεφαλαιακής δομής της, αποφάσισε να προτείνει την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας με βάση τα διεθνώς κρατούντα και την αξιοποίηση της υψηλής δανειοληπτικής της ικανότητας, με στόχο την επίτευξη ορθολογικής σχέσης ιδίων προς ξένα κεφάλαια.

Στο πλαίσιο της oρθολογικοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε και θα προτείνει στην έκτακτη γενική συνέλευση της 30.4.2003 την κατ’ αρχήν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους από τον ειδικό λογαριασμό αποθεματικού ”Διάθεση μετοχών σε τιμή υπέρ το άρτιο” κατά 68 εκατ. ευρώ και αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 1,70 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι από 0,30 ευρώ σε 2 ευρώ.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. προτίθεται να προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 40 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 2 ευρώ σε 1 ευρώ ανά μετοχή και ισόποση επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους με καταβολή μετρητών.

Το εκ της μειώσεως επιστρεφόμενο ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε μία μετοχή θα είναι 1 ευρώ.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις και την εξυγίανση της αναλογίας ιδίων προς ξένα κεφάλαια θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή δομή της εταιρίας και θα αναδειχθεί η πραγματική εσωτερική της αξία, ενώ παράλληλα οι σχετικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες, όπως δάνεια προς EBITDA, κάλυψη τόκων από EBITDA και κάλυψη τόκων από κέρδη πριν από τόκους και φόρους θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υγιή επίπεδα και πλησιέστερα προς τα διεθνώς κρατούντα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών των μετόχων της εταιρίας, επισημαίνει η εταιρία.

H αυξημένη σώρευση ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της εταιρίας είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης των επενδυτικών προγραμμάτων της στο εξωτερικό και των επακόλουθων υψηλών ταμειακών εισροών. Η υπερεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων έχει οδηγήσει σε χαμηλούς δείκτες αποδοτικότητας κεφαλαίων, οι οποίοι έχουν άμεση επίδραση στη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της εταιρείας και δεν αντανακλούν την οικονομική ευρωστία και πραγματική επενδυτική αξία, γεγονός που τη φέρνει σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με αντίστοιχες εταιρείες εισηγμένες στο Χ.Α., αλλά και σε διεθνή χρηματιστήρια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Frigoglass.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v