”Σπρίντ” τραπεζών, κούρσα για ”λαναρόχαρτα”

Με μεγάλο πρωταγωνιστή του τελευταίου ημιώρου τις τράπεζες η αγορά έκλεισε στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, ωθούμενη κυρίως από τις νέες ανοδικές τάσεις που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές. Νέα κούρσα για τις μετοχές του ομίλου Λαναρά.

Και πάλι κίνηση κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών στη Σοφοκλέους, καθώς οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές αποφάσισαν να ακολουθήσουν την κίνηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί των μελλοντικών δεικτών, αψηφώντας το γεγονός ότι η απόφαση για τη μη μείωση των επιτοκίων είναι ό,τι χειρότερο για αυτές.

Αυτό είχε ως συνέπεια ο γενικός δείκτης, αλλά και η ευρύτερη αγορά να κλείσουν εκ νέου στο υψηλό ημέρας με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,71% στις 1.518,02 μονάδες με μεγάλο πρωταγωνιστή του τελευταίου ημιώρου τις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων έκλεισε με κέρδη 1,31%.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το +2,2% της Alpha Bank, αλλά και το +2,6% της Εμπορικής, ποσοστά διόλου αμελητέα σε μια αγορά που εμφανώς αντιδρά από κατάσταση υπερπώλησης επιδεικνύοντας χαρακτήρα, αλλά και διάθεση.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε πως στην ευρύτερη αγορά παρατηρήθηκαν συμπτώματα αποκόμισης κερδών με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 2,8 προς 1 υπέρ των πρώτων και εμφανή τη δυστοκία συγκεκριμένων τίτλων της περιφέρειας να κτίσουν πάνω στα χθεσινά τους κέρδη.

Αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν ίσχυσε για τους τίτλους συμφερόντων του ομίλου Λαναρά οι οποίοι και σήμερα έκλεισαν στην πλειονότητά τους στο limit up, εν μέσω σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, την προέλευση του οποίου δεν μπορούμε ακόμη να εξακριβώσουμε.

Ωστόσο είναι σίγουρο ότι αρκετοί traders, με το να μην αποκομίσουν κέρδη επέδειξαν υπομονή σχετικά μεγαλύτερη από αυτή που είθισται να τους διέπει, κάτι όμως που δεν ίσχυσε στον ΟΤΕ ο οποίος δεν μπόρεσε να κτίσει πάνω στα χθεσινά του κέρδη με σημαντικές εντολές πώλησης να εμφανίζονται στην περιοχή των 8,8 ευρώ.

Παράλληλα, πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον ΟΠΑΠ, ο οποίος σήμερα έκλεισε με κέρδη 2,4% εν μέσω φημολογίας που φέρει την τιμή διάθεσης του προσφερόμενου πακέτου να είναι υψηλότερη από αυτή που αρχικώς τιμολογήθηκε στην αγορά.

Σχετικά μειωμένη και η συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με χθες καθώς διαμορφώθηκε στα 70,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να πραγματοποιούν το 22% του συνολικού τζίρου.

Όσον αφορά την κίνηση στην αγορά Παραγώγων, εμφανής υπήρξε η απροθυμία των εμπλεκομένων να τιμολογήσουν περαιτέρω ανοδική κίνηση της υποκείμενης αγοράς, κάτι που είχε ως συνέπεια το ΣΜΕ του FT-20 να μην ακολουθήσει την κίνηση της υποκείμενης αγοράς, με το discount να παραμένει.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ξυλεμπορία προνομιούχες (απώλειες 9,39%) και της Ελφίκο (απώλειες 0,72%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 33,66 %σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,48 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 116.000 της Vodafone-Panafon στα 5,2 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 8,8 ευρώ και ένα πακέτο 200 μετοχών της Ελατέξ στα 0,59 ευρώ.

Επίσης στη μετοχή της 3Ε έγιναν δύο πακέτα 98.000 και 52.000 μετοχών στα 11,6 ευρώ και ένα πακέτο 69.990 μετοχών στα 11,58 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v