Στα 6 μίλια από τη Βαγδάτη οι Αμερικανοί (update)

Πέριξ του αεροδρομίου της Βαγδάτης βρίσκονται τμήματα της αμερικανικής εμπροσθοφυλακής, σε απόσταση 6 μιλίων από το κέντρο της πόλης. Νωρίτερα, έγινε γνωστή η κατάρριψη ενός αεροσκάφους F-18, όπως και ενός ελικοπτέρου Black Hawk, από την πτώση του οποίου σκοτώθηκαν 7 Αμερικανοί στρατιώτες. Καταιγιστικοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας στη Βαγδάτη.

Στα 6 μίλια από τη Βαγδάτη οι Αμερικανοί (update)
Έξι μόλις μίλια (10 χλμ.) μακριά από την πρωτεύουσα του Ιράκ βρίσκονται τα αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τεθωρακισμένα τμήματα της 3ης Μεραρχίας Πεζικού, που λειτουργούν ως εμπροσθοφυλακή, έχουν προσεγγίσει από το νότο τη Βαγδάτη και λαμβάνουν θέσεις πέριξ του αεροδρομίου της.

Εξάλλου, νωρίτερα, δύο αμερικανικά αεροσκάφη, τύπου FA-18 Hornet και Black Hawk (ελικόπτερο), καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο Ιράκ, όπως επιβεβαιώνουν οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες ωστόσο προειδοποιούν ότι οι πιο σκληρές μάχες θα έρθουν στον δρόμο προς τη Βαγδάτη.

Πριν από λίγο, οι αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν και την πτώση ενός μονοθέσιου FA-18 Hornet, το οποίο κατερρίφθη από ιρακινό πύραυλο εδάφους-αέρος, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ (CENTOM) επιβεβαίωσε ότι ένα ελικόπτερο συνετρίβη, αναφέροντας όμως ότι δεν είναι βέβαιο πως υπάρχουν θύματα. Νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την κατάρριψη του ελικοπτέρου, κάνοντας λόγο για επτά νεκρούς.

Μάλιστα, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε κοντά στην Καρμπάλα, προφανώς από ”πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος” και διευκρινίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων επιζώντων.

Την ίδια στιγμή, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στα περίχωρα της Βαγδάτης, απ’ όπου ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις. Οι εκρήξεις από τα νότια και νοτιοανατολικά της Βαγδάτης ακούγονταν μέχρι το κέντρο της πόλης.

Εξάλλου, μονάδες της ιρακινής ρεπουμπλικανικής φρουράς κατευθύνονται στα νότια της Βαγδάτης, προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων και να ενισχύσουν τις θέσεις γύρω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπως αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη εντόπισαν τις ιρακινές ενισχύσεις, ενώ κινούνταν προς το νότο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύουν πυραύλους με στόχο τις ιρακινές θέσεις στα βόρεια.

Την ίδια στιγμή, αμερικανικά στελέχη προειδοποιούν ότι οι πιο δύσκολες μάχες θα έρθουν όσο τα στρατεύματα προχωρούν προς τη Βαγδάτη. Ο στρατηγός McChrystal αλλά και η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Victoria Clarke, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι όσο τα στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο στο δρόμο προς τη Βαγδάτη, ανοίγουν τον δρόμο για να έρθουν οι πιο σκληρές μάχες του πολέμου, επισημαίνοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο χρήσης χημικών από την πλευρά των ιρακινών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα ”Daily Mirror”, στην οποία δημοσιεύεται δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά από την έναρξη των μαχών στο Ιράκ, λιγότερο από το 50% των Βρετανών υποστηρίζουν τον πόλεμο αυτό.

Ωστόσο, το 78% δεν θέλει να επιστρέψουν οι Βρετανοί στρατιώτες στην πατρίδα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, όσο και αν χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι 48% των Βρετανών τάσσονται υπέρ του πολέμου. Λιγότεροι από ένας στους επτά πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λέει την αλήθεια.

* Στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” δημοσιεύεται Interactive χάρτης με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v