Δίψα για... ράλι στη Σοφοκλέους

Καθολική η ανταπόκριση στο προσκλητήριο των ευρωπαϊκών αγορών, με τη Σοφοκλέους, επιτέλους, να αντιδρά υπερβολικά. Επιθετικοί οι αγοραστές σε μετοχές του FTSE – 20, επιθετικότεροι στα μεσαία, καθώς όλοι τους προσβλέπουν σε θριαμβευτικό άνοιγμα (σήμερα – αύριο) της Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανέβηκε ψηλά ο πήχης, με αποτέλεσμα να ζητείται κάποια εξισορρόπηση της τάσης για τα επόμενα 15 – 20 λεπτά. Κίνηση απαραίτητη προκειμένου να διαγραφούν τα επίπεδα ”στήριξης” (αυτής της φάσης).

Κατά πόσο μπορούν να αποτελέσουν οι 1.570 – 1.580 μονάδες, το ”κενό” (από τις 21/03) ανοδικό σημείο αναφοράς, θα φανεί στη συνέχεια. Αυτό όμως που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι η ανταπόκριση βασικών δεικτών, όπως ο τραπεζικός που κυμαίνεται υψηλότερα των 2.200 μονάδων και των τηλεπικοινωνιακών που ξεπερνά τις 760 μονάδες.

Στον FTSE – 20 κατ’ αρχήν η Alpha, δικαιώνει όσους στις τελευταίες συνεδριάσεις ”ποντάρουν” στην κίνησή της. Υπερβαίνει τα 9 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, ”πατάει” τα 10 ευρώ η Εθνική, ενισχύεται κατά 2,5% η Eurobank.

Πάνω από τα 30 ευρώ ο Τιτάνας, στα 5 ευρώ η Intracom, ενώ τάση διαμορφώνεται και στη μετοχή της Vodafone. Είναι ενδεικτικό πως όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του FTSE – 20 ενισχύονται, κατά μέσο ποσοστό, με 2,8% - 3%.

Επιβεβλημένη και υπερβολική η κίνηση της αγοράς, η αγελαία της δηλαδή αντίδραση, καθώς μόλις 5 μετοχές κινούνται χαμηλότερα. Και ερχόμαστε στο διά ταύτα.

Μια ομάδα μετοχών έχει ”προλάβει” να δώσει απαγορευτικά ποσοστά μεταβολής, που φτάνουν μέχρι το πρώτο limit up. Στην κορυφή βέβαια ξεχωρίζουν μετοχές της ευρύτερης ομάδας της Κλωνατέξ, που έχουν ήδη ”κλειδώσει” στο 17%.

Περί τις 26 μετοχές καταγράφουν ήδη αντίδραση της τάξεως του 10%, αποκλείοντας την όποια προσπάθεια τοποθέτησης.

Μια δεύτερη ομάδα μετοχών ακολουθεί, με τις Γενική Εμπορίου, Ιντρακάτ, Μηχανική, Τεγόπουλος, Ερμής, As Company, ΔΟΛ, Βιοτέρ, Τεχνική Ολυμπιακή, Spider, Ιατρικό, Ευρωσύμβουλοι, Lantec, Χατζηιωάννου, Ridenco, Αττικές Εκδόσεις, Βάρδας, Informatics και ορισμένων ακόμη να ενισχύονται κατά 4% - 8%.

Εάν στη συνέχεια πληθύνουν οι ενδείξεις πως το προηγούμενο ”κενό” μπορεί να αποτελέσει τη στήριξη της κίνησης, τότε οι αγοραστές θα γίνουν επιθετικότεροι. Προφανώς οι... αμερικανοί προεξοφλούν μέσω του +4,9% του Dax θετικό άνοιγμα, πανηγυρικής μορφής, αργά το μεσημέρι και στη Νέα Υόρκη.

Προφανώς οι αμερικανοί, θα επιχειρήσουν να στείλουν μηνύματα της παντοκρατορίας τους και μέσω των χρηματιστηριακών τους δεικτών.

Σε ό,τι αφορά τη Wall, η σημερινή – αυριανή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τεχνικής πλευράς. Στις 8.277 μονάδες ο Dow, είναι πολύ πιθανό να κινηθεί βίαια προς την αντίσταση των 8.500 μονάδων, περιοχή που αν τη διασπάσει (σήμερα – αύριο) τον φέρνει προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών (εύρος 8.950 – 9.100 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v