Επανακάμπτουν δυναμικά οι τράπεζες

Σε ατμομηχανή της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη (2,48%) και της αγοράς μετεξελίσσονται εσχάτως οι τράπεζες (4,07%), ενώ από κοντά ακολουθεί και η περιφέρεια, όπου 150 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη υψηλότερα του 5%.

Σε ατμομηχανή της ανοδικής κίνησης Δείκτη και αγοράς μετεξελίσσονται εσχάτως οι τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι και σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 4,07% σε κλαδικό επίπεδο, οδήγησαν το Γενικό Δείκτη προς το επίπεδο των 1.600 μονάδων και δη στις 1.579,3, με κέρδη 2,48%, διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο και την υπεραπόδωση σε σχέση με το Δείκτη.

Τάση που με σχετική ευκολία αφουγκράστηκε και αφομοίωσε το εύρος της αγοράς, με το κλείσιμο να βρίσκει μόλις 20 μετοχές να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος, με τη μισή αγορά (150 τίτλους) να καταγράφουν κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 5%.

Εδώ, τίθεται το ερώτημα: Είναι θετική η καθολική κίνηση της αγοράς, ή βρισκόμαστε όντως στη πρώτη φάση ενός ανοδικού ράλι που φέρει την αγορά να απομακρύνεται από το τοπικό πάτο που δημιούργησε στη περιοχή των 1.500 μονάδων;

Αν ρίξουμε μια ματιά στους τζίρους, παρατηρεί κανείς ότι το τελευταίο δεκαήμερο, η αγορά ”ανεβαίνει” με 100 εκ. ευρώ και συσσωρεύει με 60 εκ. Κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, η πλειονότητα των επενδυτών αποφασίζει να παραμείνει επενδεδυμένη και να προσδοκά σε περαιτέρω υπερτίμηση, παρά να αποκομίζει κέρδη.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως κάποια στιγμή θα υπάρξει κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό, ΔΕΝ το έχουμε δει, αλλά δεν έχει σημασία σε αυτή τη φάση της αντίδρασης να το δούμε. Μείζονος σημασίας η αναβάθμιση των προοπτικών ”δεικτοβαρών” τίτλων και τίτλων σηματωρών, όπως αυτή που αφορά τις τράπεζες από τη UBS Warburg, αλλά ήσσονος σημασίας σε αυτή τη φάση να γίνει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων.

Αν όντως γίνει μετά, αυτό θα είναι ό,τι πιο υγιές. Διότι θα δείξει πως όσοι έβγαλαν κέρδη, θα επενδύσουν σε μετοχές που όντως ”δικαιούνται” να πάνε υψηλότερα. Αν το δούμε κι αυτό, τότε θα πιστέψουμε, ψυχή και σώματι, σε αυτό που βλέπουμε.

Πάντως, οι επενδυτές στο ΧΠΑ ολοένα και περισσότερο δείχνουν να τιμολογούν περαιτέρω αντίδραση, εγκαταλείποντας (πιεζόμενοι) την διστακτικότητα που τους διέκρινε την Παρασκευή. Αυτό, πηγάζει και από το γεγονός πως είναι δύσκολό να δει κανείς πότε θα λήξει το ράλι, και κυρίως γιατί θα λήξει. Όσο τα στρατεύματα προελαύνουν, οι αγορές θα ανεβαίνουν. Τόσο απλό...

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ (άνοδος 15,38%), της Optima (άνοδος 6,94%) και της Domus AEEX (άνοδος 3,13%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ξυλεμπορία προνόμιο και της Ελφίκο.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ, της Optima, της Παπαστράτος κοινές, της Domus και της Γερμανός.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 22,62% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,41 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 230.000 μετοχών του Άκτωρα στα 6 ευρώ, ένα πακέτο 90.000 μετοχών της Follie Follie στα 10 ευρώ, ένα πακέτο 68.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 13,72 ευρώ και ένα πακέτο 22.050 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v