Ράλι με όχημα τα blue chips

Ακολουθούν τις τοποθετήσεις ξένων και οι εγχώριοι διαχειριστές, με αποτέλεσμα να διευρύνονται τα κέρδη και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Στήριξη διαμορφώνεται πλέον στις 1.570 μονάδες, ενώ δεν αποκλείεται αντίδραση υψηλότερη και των 1.600 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδυναμώνεται η τάση με αιχμή τοποθετήσεις και εγχώριων θεσμικών σε μετοχές του FTSE – 20. Οι τοποθετήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως από την πλευρά ξένων (πελατών της UBS), σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου είναι σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Alpha, φαίνεται ότι η μέση τιμή κτήσης έχει διαμορφωθεί κοντά στη χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων της μετοχής. Παρ’ όλ’ αυτά αγοραστές εμφανίζονται και στα 11,3 ευρώ, ενώ η παρουσία τους διευρύνεται και στην περίπτωση της Vodafone (5,5 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της τελευταίας, εκτιμάται πως ξένος διαχειριστής που κατέχει ισχυρότατη θέση στη μητρική, διευρύνει εδώ και καιρό τις αγορές του στον τίτλο της θυγατρικής. Κάτι που επιβεβαιώνει και προηγούμενη αναφορά του euroday.gr για τον εν λόγω ξένο διαχειριστή.

Αγοραστές όμως εμφανίζονται και στα 10 ευρώ (προς τα 10,8 ευρώ) σήμερα και από εγχώριους θεσμικούς στη μετοχή της Εθνικής. Στην πλειονότητά τους τοποθετούνται σήμερα, καθώς ελάχιστοι αγόρασαν στα υψηλά προς το κλείσιμο της Παρασκευής.

Φοβούνται τώρα, και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, πως οι ξένοι έχουν και τη ρευστότητα και τις θέσεις να τους ”πάρουν” ακόμη μια άνοδο μέσα από τα χέρια τους Αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η επιθετικότητα της κίνησης του Dow παρασύρει και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Διορατικός Έλληνας διαχειριστής σημείωνε πως σε αυτή τη φάση, και για όσο οι εξελίξεις από το Ιράκ δικαιώνουν τους αμερικανούς, τα στοιχήματα που παίζονται τεχνικά για τον Dow είναι προς τις 9.000 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για εμάς.

Κατά τα’ άλλα συνολικότερα, αγελαία, θετική είναι η εικόνα της αγοράς, καθώς μόλις 9 μετοχές υποχωρούν.

Στα υπόλοιπα, το... προεξοφλητικό πάρτι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό συνεχίζεται. Θεωρώντας πιθανότατη τη διαμόρφωση βάσης ”στήριξης” στις 1.570 μονάδες βλέπουμε τον Δείκτη και υψηλότερα των 1.600 μονάδων προς το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v