Ευνοούν το ΧΑ οι θετικές εκτιμήσεις για τράπεζες

Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, κάτι που μπορεί να αποτελεί προοίμιο για μια συνολικότερη παρουσία ξένων και στην δική μας αγορά. Αιχμή της τάσης παραμένει η Alpha, οι δε εντολές επικεντρώνονται σε Εθνική, Eurobank, OTE και Εμπορική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης της αγοράς, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, σηματοδοτεί με την έκθεσή της η UBS. Εκτιμάται πως με βάση τις διαμορφωμένες κεφαλαιοποιήσεις, το discount του τραπεζικού κλάδου είναι περίπου 10% - 15% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Θα πρέπει όμως να προσεχθούν δυο επιμέρους παράμετροι. Η πρώτη αφορά στον χρόνο που έγινε η παρουσίαση ελληνικών εταιριών σε ξένους διαχειριστές (τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου). Η άλλη, στην περίοδο που έχουν αρχίσει να τοποθετούνται οι ξένοι σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, καθώς οι πρώτες τους εντολές αγοράς έχουν δοθεί από την περασμένη Πέμπτη και ενισχύθηκαν την Παρασκευή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ξένοι έχουν ήδη στο χέρι ένα ποσοστό 2% - 3% από τον τραπεζικό κλάδο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε έναν κύκλο περιορισμένων ρευστοποιήσεων αύριο - μεθαύριο.

Διευκρινίζεται όμως πως η παρουσία ξένων διαχειριστών δεν έχει τόσο βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν μπορεί να είναι αποσπασματικός. Ποντάρουν και στον θετικό, για τη Νέα Υόρκη Απρίλιο, αλλά και στην περίοδο διανομής μερισμάτων, δηλαδή τον Μάιο.

Εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία, θα πρέπει να περιμένουμε την ενεργότερη συμμετοχή των ξένων στην αγορά μας τις επόμενες τρεις – τέσσερις ή ενδεχομένως και περισσότερες εβδομάδες.

Στη φάση αυτή είναι προφανές πως επιχειρείται να διαμορφωθεί ”στήριξη” – σημείο αναφοράς στις 1.570 μονάδες, ενώ παραμένει εκκρεμής η κάλυψη του ”κενού” μεταξύ 1.541 – 1.570 μονάδων.

Βέβαια, η σημερινή συνεδρίαση έχει για αρωγό της την προσδοκία για ”ανοδικό” άνοιγμα στη Νέα Υόρκη που μπορεί να φτάσει και τις 150 – 200 μονάδες για τον Dow.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v