Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Στα νέα δεδομένα στην οικονομία, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις εξελίξεις στο Ιράκ, στη χθεσινή αίσθηση αισιοδοξίας των αγορών που ανέβασε μετοχές και δολάριο με την παράλληλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και στην έκθεση της UBS για τις τράπεζες, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Στα νέα δεδομένα στην οικονομία όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις εξελίξεις στο Ιράκ, στη χθεσινή αίσθηση αισιοδοξίας των αγορών που ανέβασε μετοχές και δολάριο με την παράλληλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και στην έκθεση της UBS για τις τράπεζες, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Ελληνική Οικονομία: Τα νέα δεδομένα στην οικονομία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο και τα ανησυχητικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, ο οποίος επιμένει πάνω από το 4%, θα εξετασθούν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει το Βήμα. Η Εξπρές προσθέτει πως στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν τα συμπεράσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Ecofin.

Την ελαφρά βελτίωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2004 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ωστόσο τα σοβαρότατα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρα, τα οποία απειλούν ευθέως να αντιστρέψουν την εικόνα αυτή μετά το 2004, επισημαίνει η Καθημερινή. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας το 2003 και το 2004, είναι θετικές.

Αγορές: Πέφτει η Βαγδάτη, ενώ ανεβαίνουν οι αγορές τονίζει στο πρωτοσέλιδό του το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο όσο ξεκαθαρίζει η εικόνα και αποδεικνύονται αβάσιμοι οι φόβοι για το ενδεχόμενο σθεναρής αντίστασης των Ιρακινών με οδομαχίες στην πρωτεύουσά τους, τόσο τα χρηματιστήρια και το δολάριο θα ανεβαίνουν και θα υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων, του πετρελαίου και του χρυσού.

Η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ τόνωσαν την αίσθηση αισιοδοξίας των αγορών και χαρακτηριστικό είναι πως οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν κάτω από τα 24 δολάρια το βαρέλι, τονίζει η Καθημερινή. Για ”επινίκιο” πάρτι στις αγορές κάνει λόγο το Κέρδος, με μεγάλους κερδισμένους της ημέρας το δολάριο και τις μετοχές.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία μαζί με το καθεστώς του Σαντάμ καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου ενώ τα χρηματιστήρια πανηγυρίζουν για τη διαφαινόμενη τελική πτώση της Βαγδάτης, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως οι αγορές προεξοφλούν τη λήξη του πολέμου καθώς όλα τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά.

Η Ημερησία σχολιάζοντας τα χθεσινά ράλι σε Ευρώπη και Αμερική αναφέρει πως η Merrill Lynch συνιστά αυτοσυγκράτηση στους επενδυτές και τονίζει πως η αμερικανική οικονομία έχει 50% πιθανότητες να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, ενώ τα κέρδη των εταιριών θα είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Σοφοκλέους: Κλειστή θα παραμείνει η χρηματιστηριακή αγορά και τα συστήματα εκκαθάρισης στις 18 και 21 Απριλίου 2003, λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις συναλλαγές, σημειώνει το Βήμα.

Λιανικές Πωλήσεις: Η άνοδος του πληθωρισμού και οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην αγορά εμφανίζουν τον τζίρο των καταστημάτων αυξημένο κατά 10,5% σε σχέση με πέρυσι, τονίζει το Βήμα, ενώ σύμφωνα με την Ημερησία η Ελλάδα ήταν πρώτη στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο με το υψηλότερο ποσοστό αύξησης του τζίρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Eurostat: Πάνω από δυο στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 21%) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, αποκαλύπτει έρευνα του Eurostat όπως αναφέρει το Κέρδος.

Τράπεζες: Τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν το 2003 κατά 21%, ενώ για το 2004 προβλέπεται επιβράδυνση στο 8%, σύμφωνα με έκθεση της UBS όπως αναφέρει το Κέρδος. Η Εξπρές αναφέρει σχετικά πως η UBS ”αιφνιδίασε” ευχάριστα χθες την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναβαθμίζοντας σε ”ουδέτερη” τη στάση της έναντι του τραπεζικού κλάδου, ενώ προσθέτει πως τα πιστωτικά ιδρύματα σε ρόλο συμβούλου επιχειρούν να κατευθύνουν ομοειδείς επιχειρήσεις σε φόρμουλες συνεργασίας.

Κινητή Τηλεφωνία: Για τριπλή ευρωπαϊκή συμμαχία κόντρα στη Vodafone κάνει λόγο το Κέρδος, σύμφωνα με το οποίο συμμετέχουν οι T-Mobile, TIM και Telefonica Moviles.

Κατασκευές: Έξι νέα έργα για την Εγνατία οδό προκηρύχθηκαν, ενώ μέχρι τον Μάιο είναι η κατάθεση των προσφορών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΟΤΕ: Για ανησυχία στον ΟΤΕ σε ό,τι αφορά διαρροές συνδρομητών προς εναλλακτικά δίκτυα κάνει λόγο η Καθημερινή.

ΕΛ.ΠΕ: Τα ΕΛ.ΠΕ. αναλαμβάνουν αυτοδύναμα την επένδυση και τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, μετά το ”διαζύγιο” με την Tractebel, σημειώνει το Κέρδος.

Alpha Bank: Ανάρπαστο φέρεται να έγινε το ομολογιακό δάνειο της Alpha Bank, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το οποίο αναφέρει πως η Alpha θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Lavipharm: Συνεργασία με την αμερικάνικη Senetek, που στόχο έχει τη δημιουργία μιας καινοτόμου δερμοκαλλυντικής σειράς υπό τη γνωστή επωνυμία Castalia, υπέγραψε η Lavipharm σύμφωνα με την Εξπρές.

Fiat: Σε αμερικανούς περνάει ο αεροναυπηγικός τομέας της Fiat, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v