Διόρθωση ή αφορμή για επανατοποθετήσεις;

Αίφνης χθες, στα υψηλά του Dow, οι αμερικανοί ξαναθυμήθηκαν τα... οικονομικά αποτελέσματα. Το έλαβαν το μήνυμα οι ευρωπαϊκές αγορές, που διορθώνουν απολύτως τεχνικά και συγχρονισμένα, διαμορφώνοντας το κλίμα και στη Σοφοκλέους. Να καλυφθεί μεν το χθεσινό ανοδικό ”κενό”, να μην ακυρωθεί όμως η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση του ΧΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατοχυρώνοντας κέρδη στα υψηλά. Οι σώφρονες βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” προχώρησαν χθες σε μια πρώτη ρευστοποίηση – κατοχύρωση κερδών.

Στα χθεσινοβραδινά υψηλά του Dow- περίπου 240 μονάδες κέρδη για τον εν λόγω δείκτη- εκφράστηκαν προβληματισμοί για το τι θα γίνει μετά τον πόλεμο. Στο σύνθημα ”beyond the war” συνοψίστηκε όλο το σκεπτικό της ρευστοποίησης- διόρθωσης, που ξεκίνησε βεβαίως από τη Νέα Υόρκη.

Βάζουν φρένο λοιπόν οι αμερικανοί traders, έχοντας προηγουμένως διερευνήσει και την περιοχή οριακά υψηλότερα των 8.500 μονάδων για τη συνέχεια.

Ανάλογη τάση διόρθωσης επικρατεί από το πρωί και στις ευρωπαϊκές αγορές, που σε κάποιο βαθμό θα επιχειρηθεί να επηρεάσει και τη Σοφοκλέους.

Τα βασικά συμπεράσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά μας, είναι δυο. Το μεν πρώτο αφορά στην οριοθέτηση της επόμενης αντίστασης, δηλαδή των 1.600 μονάδων, το δεύτερο στην προσπάθεια να καλυφθεί το ”κενό” που διαμορφώθηκε μετά το χθεσινό ”ανοδικό” άνοιγμα.

”Να καλύψουμε το κενό”, σημείωναν νωρίς το πρωί χρηματιστηριακοί παράγοντες με αφορμή και την κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων, ”να κατοχυρωθεί μέρος της ρευστότητας, κερδών και στη συνέχεια βλέπουμε”.

Προφανώς οι εν λόγω παράγοντες θα περιμένουν την επόμενη κίνηση, έναυσμα και πάλι της Νέας Υόρκης. Με βάση τα όσα είχαν γραφεί στο χθεσινό σχόλιο περί των κινήσεων πελατών της UBS, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως μέρος των πρώτων τους αγορών, κυρίως σε Alpha, ρευστοποιήθηκε προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Ένα μικρό μέρος των υπόλοιπων σχεδιάζεται να ρευστοποιηθεί σήμερα, επιδεικνύοντας ωστόσο ιδιαίτερα προσοχή στη διαμόρφωση της τάσης. Στην πλειονότητά τους οι παράγοντες της αγοράς επιθυμούν, και θα επιδιώξουν την διατήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς του Δείκτη.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής θα πρέπει να αναμένεται μια σε λογικό επίπεδο επιχείρηση διασφάλισης ρευστότητας – κερδών, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει η αγορά χαμηλότερα των 1.541 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισήμαιναν πως στην περίπτωση που ”καλυφθεί όλο το χθεσινό κενό, τότε ο Δείκτης κερδίζει ένα... σκαλοπατάκι.” Διαμορφώνεται, όπως σημειώνεται και σε ανάλυση της Euroxx, ένα πιθανό εύρος διακύμανσης 1.550 – 1.600 μονάδων, μέχρι νεωτέρας.

Από την πλευρά της Εθνικής χρηματιστηριακής, αλλά και δυο– τριών ακόμη ισχυρών ΑΧΕ, σημειώνεται πως προσπάθειες κατοχύρωσης ρευστότητας– κερδών θα πρέπει και δικαιολογημένες να θεωρούνται και αναμενόμενες.

Η πρώτη κίνηση έγινε χθες και πιθανολογείται πως θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, που θα διαμορφώσουν τάση στις αγορές, παρά τα όσα ισχυρίζονται και προσχηματικά επικαλούνται κυρίως οι αμερικανοί αναλυτές, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα τους.

Στο προσκήνιο παραμένουν οι πολιτικές και στο παρασκήνιο οι οικονομικές εξελίξεις. Οι δεύτερες είναι αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν, να ενδυναμώσουν (ή όχι) την κίνηση των αγορών όταν ολοκληρωθεί το έργο των αγγλοσαξόνων στο Ιράκ.

Μετοχές- σηματωροί πέραν των Alpha και Εθνικής, θεωρούνται οι Eurobank, Vodafone αλλά και η Intracom. Στην κατηγορία της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης εύλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις στον χώρο των εταιριών εκδόσεων – εκτύπωσης, που εμφανίζει υπεραπόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τους ”κλωστοϋφαντουργικό” και ”συμμετοχών”.

Το καλύτερο για σήμερα ενδεχόμενο θα ήταν ένα κλείσιμο του Δείκτη όχι χαμηλότερα των 1.550 μονάδων, με πλήρη κάλυψη του χθεσινού ανοδικού ”κενού” και συναλλαγές σημαντικά λιγότερες των χθεσινών.

ΣΗΜ. Αναμφίβολα το μέτρο της κατηγοριοποίησης δε θα μπορούσε να είναι ούτε το άριστο, αλλά ούτε και η... πανάκεια για τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής χρηματαγοράς. Αποτελεί όμως ένα βασικό εργαλείο, μοχλό ξεκαθαρίσματος και σαν τέτοιο θα πρέπει να προστατευθεί, να παρουσιαστεί και να επιτύχει.

Είναι ίσως η πρώτη φορά- θυμόμαστε τα τελευταία τρία χρόνια της διόρθωσης και μεμψιμοιρίας- που επιχειρείται κάτι προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν έχει σημασία αν το μέτρο επιβάλλεται άνωθεν, διαβάλλεται από τους μικρούς ή τους αλογομούρηδες δεν είναι πρωτεύον το ποιους εξυπηρετεί και ποιους όχι.

Σημασία όμως έχει πως εδώ, πολύ κοντά στον ”πάτο” της αγοράς χρειάζονται να γίνουν γρήγορα πράγματα, που επί σειρά ετών αρνούμασταν να εφαρμόσουμε, υλοποιήσουμε.

Δυστυχώς με αφορμή (και την κατηγοριοποίηση) αφήνονται να εκτεθούν (και) ορισμένοι συνάδελφοι, έγκριτοι άνθρωποι της αγοράς, παράγοντες τους οποίους θα θέλαμε στο πλευρό μας.

Ή θα ξεκαθαρίσει τώρα στα χαμηλά της η αγορά, ή θα (ξανα)γράφουμε… φαρμακεία, οι δε διαχειριστές και χρηματιστές θα επενδύουν τα κεφάλαια των πελατών τους στη Φραγκφούρτη και το Λονδίνο.

Δεν πρέπει να γίνουμε... Λισσαβόνα και Βρυξέλες και δεν θα γίνει η Σοφοκλέους ακόμα πιο περιφερική, περιθωριακή αγορά.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v