Καλοδεχούμενη η... ”φούσκα Σαντάμ”

Η αμαχητί κατάληψη του κέντρου της Βαγδάτης δημιούργησε έντονα θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους, η οποία με τη βοήθεια των τραπεζών (1,65%) έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας. Διατηρήθηκε η κινητικότητα στην περιφέρεια, χωρίς να επαναληφθούν φαινόμενα αγελαίας συμπεριφοράς.

Με ένα εντυπωσιακό ”φίνις”, το οποίο άλλωστε συνέπεσε με την έντονα ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στην ανακοίνωση της κατάληψης της Βαγδάτης από συμμαχικές δυνάμεις, έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους.

O γενικός δείκτης επανείλθε σε θετικό έδαφος και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και ειδικότερα στις 1.579,62 μονάδες με κέρδη 0,84% με τον τραπεζικό δείκτη (1,65%) να υπεραποδίδει δείκτη και αγοράς.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι μετοχές της Εθνικής (3%) και της Eurobank η οποία πέρασε πάνω από το επίπεδο των 10 ευρώ, ενώ και η Alpha Bank έδειξε να κατοχυρώνει την περιοχή των 11 ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη νέα ανοδική κίνηση στο εύρος της αγοράς χωρίς φαινόμενα αγελαίας συμπεριφοράς με την τελική σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 2,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, με 12 μετοχές να κλείνουν στο limit up.

Επίσης εμφανής υπήρξε η μετακύλιση ρευστότητας προς τίτλους που δεν έχουν ακολουθήσει την αγορά το τελευταίο διάστημα με συνέπεια το τζίρος να διαμορφωθεί στα 73,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Δύο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς. Πρώτον η Σοφοκλέους αυτονομείται σταδιακά της διεθνούς τάσης, αφού ακόμη και όταν ο Dax βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κινούνταν σε θετικό έδαφος με χαρακτηριστική την απροθυμία των δεικτοβαρών μετοχών να κινηθούν χαμηλότερα.

Παράλληλα η περιφέρεια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του όποιου αγοραστικού ενδιαφέροντος με την αύξηση της μέσης ημερήσιας διακύμανσης (volatility) να συμβάλει καταλυτικά στο να παρέχεται η δυνατότητα επίτευξης intraday κερδών, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον συμβάλει στη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε υψηλά επίπεδα.

Επιπροσθέτως, όσοι διατηρούσαν short θέσεις αναγκάστηκαν για πολλοστή φορά σήμερα να ξαναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, καθώς ουσιαστικά η αγορά δεν τους παρέχει την προσδοκώμενη πτωτική κίνηση και συνεπώς εξ ορισμού η διατήρηση short θέσεων συνοδεύεται από την ύπαρξη σχέσης απόδοσης-ρίσκου που τείνει υπέρ του ρίσκου και όχι της απόδοσης.

Αν μη τι άλλο η αγορά δείχνει σταδιακά να αποκτά τις ενδογενείς δυνάμεις για τις οποίες μιλούσαμε τόσο καιρό -και μένει πλέον να αποδειχτεί-, εάν μπορεί να τις συντηρήσει για πόσο μπορεί να τις συντηρήσει και εν τέλει για πόσο ακόμη θα διέπεται από διακυμάνσεις ικανές να συντηρήσουν το υφιστάμενο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν η μετοχή της ΕΕΓΑ και της ΕΛΓΕΚΑ.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιντεάλ προνόμιο, της Προμότα και της Ηλεκτρονική Αθηνών.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 16,09% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2,44 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 116.800 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,48 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 7,86 ευρώ, ένα πακέτο 230 μετοχών της Κτήμα Λαζαρίδη και ένα πακέτο 340.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 1,85 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v