Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 66 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών

Στα 66 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 97 εκατ. ευρώ το 2002. Ωστόσο αυξημένος έναντι του 2002 είναι ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας παρά τη μείωση των συναλλαγών.

Στα 66 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών
Αυξημένη είναι η κυκλοφοριακή ταχύτητα των συναλλαγών στη Σοφοκλέους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, παρά το γεγονός ότι η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας (αξία συναλλαγών προς συνολική κεφαλαιοποίηση) διαμορφώθηκε στο 0,3 τον Μάρτιο, στο 0,23 τον Φεβρουάριο και στο 0,28 τον Ιανουάριο.

Οι τιμές αυτές είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2002. Σημειώνεται ότι η υψηλότερη τιμή του δείκτη ήταν στο 0,28 τον Νοέμβριο του 2002, οπότε και η χρηματιστηριακή αξία της Σοφοκλέους βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα.

Το στοιχείο αυτό είναι μια ένδειξη ότι η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι μικρότερη από τη μείωση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Στους τρεις πρώτους μήνες του έτους η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων) διαμορφώθηκε στα 66,3 εκατ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε τον Ιανουάριο, κατά τον οποίο οι συναλλαγές ανήλθαν στα 1.452 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2002 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109,6 εκατ. ευρώ.

Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών χωρίς τα πακέτα διαμορφώθηκε στα 55,3 εκατ. ευρώ. έναντι 93 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση συναλλακτική δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2002.

Ωστόσο, μείωση σε ποσοστό 16,5% παρουσιάζει στο πρώτο τρίμηνο του έτους η συνολική χρηματιστηριακή αξία των μετοχών (δεν περιλαμβάνονται οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου) του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των αρχών του έτους, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, στο τέλος Μαρτίου η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στα 54.867 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση σε ποσοστό 16,56%, ενώ για την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε υποχώρηση σε ποσοστό 16,08%.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή σημειώθηκε τον μήνα Μάρτιο, κατά τον οποίο η χρηματιστηριακή αξία υποχώρησε σε ποσοστό 8,35%, έναντι 4,34% του Φεβρουαρίου και 4,83% του Ιανουαρίου.

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μεγάλη πτώση κατά τον μήνα Μάρτιο, όταν υποχώρησε κατά 9,09%, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σημείωσε υποχώρηση σε ποσοστό 3,71% και 7,68% αντίστοιχα.

Πέτρος Μπάρκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v