Ο,τι πει ο αφέντης...

Ελέγχουν τις εξελίξεις, επιχειρούν να ελέγξουν και την ενημέρωση, θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν και τις αγορές χρήματος. Ο Dow και το αμερικάνικο κεφάλαιο, θα δώσουν, όταν αυτά το κρίνουν σκόπιμο, την τάση στην Ευρώπη και βεβαίως στη Σοφοκλέους. Μέχρι τότε... ελαφρύ τροχάδην και συντήρηση μεταξύ 1.550 – 1.592 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Νηνεμία πριν την επόμενη καταιγίδα. Η ισορροπία των αγορών, όπως αυτή επιβάλλεται από την κίνηση του Dow, θα αναζητήσει σύντομα διέξοδο.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως οι αγορές ”σκοντάφτουν” σε μεσοπρόθεσμη αντίσταση, κάτι που ισχύει και για τη Σοφοκλέους. Στις 1.600 μονάδες φαίνεται ότι διαμορφώνεται η ”οροφή” της αντίδρασης που ξεκίνησε από τις 1.462 μονάδες.

Θεωρείται απίθανη η αυτονόμηση της δικής μας αγοράς προτού ξεκαθαρίσει η τάση του Dow και ακολουθήσουν Dax και CAC. Κατά συνέπεια αρκούμαστε στο εύρος διακύμανσης των 1.550 – 1.592 μονάδων, μέχρι νεωτέρας.

Η διάθεση αναμονής επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις ισχυρών παικτών, όπως καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, εκ παραλλήλου σε αγορά μετοχών και παραγώγων. Φυσιολογικός ο δανεισμός τίτλων, περίπου στο μισό η κάλυψη ανοιχτών θέσεων, περιορισμένη η μετακύληση θέσεων, μάλλον σταθεροποιούν τον FTSE – 20 στο εύρος 745 – 760 μονάδων.

Θα φανεί από την αρχή σήμερα, μέσω συγκεκριμένων εντολών σε Alpha, Εθνική και Eurobank, εάν ο τραπεζικός δείκτης κινηθεί (ή όχι) κάτω από τη χθεσινή χαμηλή τιμή των 2.224,25 μονάδων.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον τηλεπικοινωνιακό δείκτη, όπου ”στήριξη” θα πρέπει να παραμείνει η χθεσινή χαμηλή τιμή των 758,3.

Σε αυτό το κλίμα και με αυτή τη συγκυρία μεμονωμένες θα είναι οι κινήσεις στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση σε μια προσπάθεια να σβηστούν και άλλες υποαξίες, να ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση εισηγμένων που έχουν ενεχυριάσει μέρος του μετοχικού του κεφαλαίου σε τράπεζες.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η διακριτική προσπάθεια αποχώρησης, κυρίως από την πλευρά ορισμένων εγχώριων θεσμικών, από μετοχές εταιριών που πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την ένταξή τους στην κατηγορία της τρίωρης διακύμανσης– διαπραγμάτευσης.

ΣΗΜ. Ενώ τα παιδιά της Αμερικής πεθαίνουν τα κέρδη ανεβαίνουν. Αλλά η οικονομία μας δεν ανθεί ούτε το χρηματιστήριο. Καθηλωμένοι οι μισθοί και τα εισοδήματά μας.

”Την ίδια στιγμή που κάνει πόλεμο κατά το Ιράκ, η κυβέρνηση Μπους διεξάγει παράλληλα έναν άλλο πόλεμο κατά της ευημερίας της Αμερικής”. Αυτά γράφει ο George McGovern υποψήφιος πρόεδρος των δημοκρατικών το 1972 και σφοδρός τότε επικριτής του πολέμου του Βιετνάμ.

Το ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Nation που κυκλοφορεί στις 21/04 και προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού – www.thenation.com. Το συγκεκριμένο κομμάτι κόπηκε από εφημερίδες όπως η Washington Post, που δίδαξε κάποτε ελευθεροτυπία ρίχνοντας την κυβέρνηση Νίξον με την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v