Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που ζήτησαν οι επιχειρηματίες από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα, στις προς τα κάτω προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Στις διαρθρωτικές αλλαγές που ζήτησαν οι επιχειρηματίες από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα, στις προς τα κάτω προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Πόλεμος – Ιράκ: Για έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο για το μεταπολεμικό Ιράκ κάνει λόγο η Εξπρές, η οποία προσθέτει πως 4 εκπρόσωποι του Τύπου είναι νεκροί από αμερικανικά πυρά. ”Ζωτικός” αλλά απροσδιόριστος χαρακτηρίζεται από την Ημερησία ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο μεταπολεμικό Ιράκ, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του Μπέλφαστ.

Γκαργκάνας: Διαρθρωτικές αλλαγές ζήτησαν οι επιχειρηματίες χθες από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα, όπως αναφέρει το Κέρδος, ενώ η Καθημερινή σημειώνει πως ο κ. Γκαργκάνας άκουσε χθες τα παράπονα 16 επιχειρηματιών για τις καθυστερήσεις στην οικονομία.

Η Εξπρές επισημαίνει πως χθες ο επιχειρηματικός κόσμος διατύπωσε σειρά παρατηρήσεων αλλά και προτάσεων, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που απασχολούν κλάδους της παραγωγής.

Σοφοκλέους: Μια στις τρεις μετοχές βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως οι ξένοι κατέχουν το 37,4% των blue chips και το 29,4% των μετοχών της Σοφοκλέους, ενώ ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Ναυτεμπορικής σύμφωνα με την οποία η μεγάλη πτώση των μετοχικών τιμών στην ελληνική αγορά και ο σταδιακός περιορισμός της αξίας των συναλλαγών δεν έχουν έως τώρα οδηγήσει τους ξένους επενδυτές στην έξοδο της Σοφοκλέους.

Κομισιόν: Προς τα κάτω αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το Κέρδος, το οποίο προσθέτει πως το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ περιορίζεται στο 3,6%, από 3,9% που αναφερόταν σε προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρει πως υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων και βραδεία μείωση της ανεργίας, του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, που ωστόσο παραμένουν υψηλά, ”βλέπει” η Κομισιόν για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Βήμα, η Κομισιόν προχώρησε σε σύσταση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο 65ο έτος για όλους, ενώ η Ελλάδα φέρεται να είναι ουραγός στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Πληθωρισμός: Στο ”κόκκινο” κινείται ο πληθωρισμός παρά την υποχώρηση στο 4,1% τον Μάρτιο (από 4,3% τον Φεβρουάριο) και τη μείωση της τιμής των καυσίμων, επισημαίνει το Βήμα, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή εκφράζονται βάσιμες ελπίδες πως η πτώση στον πληθωρισμό θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο.

Τουρισμός: Τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής τουρισμού ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ώστε να συντονισθεί ο κρατικός μηχανισμός αφού ο τουρισμός επηρεάζεται από τις αποφάσεις των περισσότερων υπουργείων, σημειώνει το Κέρδος. Σύμφωνα με την Εξπρές η εν λόγω επιτροπή θα αναλάβει να επιλύσει τα προβλήματα συντονισμού και πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και ευθυνών που ταλανίζουν τον τομέα του τουρισμού.

Η Ναυτεμπορική σημειώνει σχετικά πως ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της προβολής της χώρας μας, ενώ η Καθημερινή αναφέρεται σε κυβερνητικά ”πυρά” αισιοδοξίας για την ανάκαμψη του τουρισμού.

Κλωστοϋφαντουργία: ”Μεγάλη ανεργία” έρχεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

ΟΤΕ: Σε εταιρεία συμμετοχών οδηγείται ο ΟΤΕ, με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής τους στο σύνολο της βαλκανικής αγοράς, επισημαίνει το Κέρδος, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν οργανωτικές αλλαγές στον Οργανισμό και πως ο κ. Γ. Σκαρπέλης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της RomTelecom.

Τιτάν: Μειωμένα αποτελέσματα θα παρουσιάσει ο όμιλος το πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο το οποίο προσθέτει πως ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για το σύνολο της χ΄ρησς.

Πειραιώς Επενδυτική: Το βάρος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση φέρεται να δίνει η Πειραιώς Επενδυτική, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

ΓΕΚ: Στην αύξηση της συμμετοχής του στην εταιρία Ερμής θα προσχωρήσει ο κατασκευαστικός όμιλος, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί τελικά το σχέδιο συγχώνευσης με απορρόφηση της εισηγμένης εταιρίας από τη μητρική ΓΕΚ, αναφέρει η Εξπρές, ενώ το Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΓΕΚ ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ.

Εδραση: Νέα ολυμπιακά έργα προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ ανέλαβε η Έδραση, σημειώνει η Καθημερινή.

Olympic Catering: Επέστρεψε στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2003 η Olympic Catering σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ το Χρηματιστήριο προσθέτει πως βάσει της κερδοφορίας η εταιρία καταθέτει αίτηση για άρση της επιτήρησης.

Lukoil: Για πρώτη μάχη μεταξύ Lukoil – BP για τα πετρέλαια του Ιράκ, κάνει λόγο η Ημερησία.

ΟΛΘ: Την ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων (ανέγερση ξενοδοχείων, εμπορικά κέντρα κτλ.) με τη συνεργασία ιδιωτών επενδυτών σε δημόσιες εκτάσεις που εκτείνονται γύρω από τον ΟΛΘ προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v