Κρίσιμες οι 1.545 μονάδες

Φάνηκε να αυτονομείται, από τις ευρωπαϊκές αγορές, χθες η Σοφοκλέους. Κίνηση που την χρωστά κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας όμως προσεγγίζει την ισχυρή ”αντίσταση” των 175 μονάδων. Στο πιθανό σενάριο της διόρθωσης, θα πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθούν οι 1.545 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φεύγει ο πόλεμος, έρχεται η οικονομία; Κρίνοντας από τα πρωτοσέλιδα των ξένων, κυρίως των αμερικανικών, εφημερίδων θα λέγαμε πως το πάνω χέρι το έχουν ακόμη οι ”στρατιωτικοί”. Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει τους traders να ρευστοποιούν από τα ψηλά των 8.500 μονάδων του Dow, προεξοφλώντας τη διόρθωση προς τις 8.100 μονάδες.

Στην περίπτωση που η Νέα Υόρκη αντιδράσει από αυτήν την περιοχή, σήμερα – αύριο και όχι με μοχλό θέματα οικονομικής φύσεως, θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανή η επαναπροσέγγιση των 8.500 μονάδων.

Κάτι ανάλογο, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει και στη Σοφοκλέους όπου τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται με γοργό βήμα η επέλαση... της ελαφριάς ταξιαρχίας. Μπορεί όμως να συντηρηθεί τάση, να επανατροφοδοτηθεί άνοδος από τις μετοχές του Mid Cap 40;

Πολύ φοβούμαστε πως χωρίς τη συνδρομή συγκεκριμένων μετοχών του FTSE – 20 κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Ήδη ο συγκεκριμένος δείκτης έχει φτάσει στις 170 μονάδες, μια ”ανάσα” δηλαδή από τις 175, όπου έχει διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμη και ισχυρή αντίσταση.

Χωρίς είδηση και θετικό νέο, η διάσπαση αυτής της αντίστασης φαντάζει τεχνικά δύσκολη. Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι ανοιχτές πωλήσεις, επί μετοχών του FTSE – 20 σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 35%- 40 % των συνολικών συναλλαγών (Alpha, Εθνική, Eurobank, Cosmote κα.).

Να σημειωθεί πως από την περιοχή των 1.545 μονάδων, το ανοδικό ”κενό” της Δευτέρας, διέρχεται και η τεχνική γραμμή που ξεκίνησε από το δεύτερο χαμηλό της 31ης Μαρτίου, δηλαδή τις 1.462,2 μονάδες.

Επιμένουμε κατά συνέπεια στην εν λόγω περιοχή στήριξης, θεωρώντας πως δύσκολα θα βγουν πωλητές και σε συμβόλαια δεικτών, αλλά και σε συμβόλαια μετοχών, προς χαμηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, δεδομένης της νευρικότητας στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να θεωρηθούν δικαιολογημένες οι ρευστοποιήσεις με σκοπό την κατοχύρωση κερδών, είτε πρόκειται για μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης είτε για μεσαίας – μικρότερης.

Για παράδειγμα, όσοι τοποθετήθηκαν γύρω στα 11,5 ευρώ της Coca – Cola αποκομίζουν ήδη ένα υπεραρκετό 8%.

Και στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έχουν σημειωθεί ομολογουμένως εντυπωσιακές μεταβολές και αποδόσεις. Μετοχή σηματωρός της εν λόγω κατηγορίας θεωρείται η Lantec. Η τιμή της μετοχής από τα 2,9 ευρώ σχεδόν ”απνευστί” έφτασε τα 9 ευρώ, καταγράφοντας διαδοχικά υψηλές τιμές. Θα φανεί κυρίως σε αυτή τη μετοχή ποιες είναι οι βουλές όσων δραστηριοποιούνται σε ένα σημαντικό κομμάτι τις αγοράς.

Μετοχές- σηματωροί για σήμερα θεωρούνται οι Εθνική, Εμπορική (όχι βεβαίως για τη φημολογούμενη μεταξύ τους συνεργασία), όσο για το ότι η μεν πρώτη δεν εμφανίζει σημαντική θετική μεταβολή από τις 12 Μαρτίου (καταγραφή πρώτου χαμηλού στις 1.466,9 μονάδες), η δε δεύτερη παρουσιάζει υπεραπόδοση σε σχέση με τον Γενικό και τον τραπεζικό δείκτη.

Δευτερευόντως, χρήζουν προσοχή οι Alpha και Eurobank, λόγω των σημαντικών ανοιχτών θέσεων, ο ΟΤΕ που δείχνει να αδυνατεί να υπερβεί τα 9,2 ευρώ. Εύλογα θα προσεχθούν σήμερα οι Olympic Catering, Intracom, Itertech, ΟΛΘ, Σαραντής, Λαζαρίδης, Frigoglass, Fashion Box, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ελληνική Τεχνοδομική, Τηλέτυπος και ορισμένες ακόμη.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v