Η Εθνική μας φέρνει πιο κοντά στις 1.594 μονάδες

Με αιχμή την Εθνική ωθείται η αγορά προς τις 1.594 μονάδες, δηλαδή την προηγούμενη υψηλή τιμή, ενώ άμεση και θετική ήταν η ανταπόκριση σε σημαντικό τμήμα της αγοράς. Μέχρι νεωτέρας, η αγορά εξασφαλίζει τη στήριξη των 1.545 μονάδων, ”ρισκάροντας” και για κάτι καλύτερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αιχμή και σήμερα την Εθνική, κρατά ο FTSE – 20 και συντηρείται προς τις 1.590 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Οι συναλλαγές θεωρούνται μάλλον ικανοποιητικές (15 εκατ. ευρώ στα πρώτα σαράντα λεπτά), που κατά μείζονα λόγο διασπείρονται σε πλήθος μετοχών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, χρήζουν περαιτέρω προβληματισμού τα όσα είπε η διοίκηση του ΟΤΕ σε ξένους θεσμικούς, για τα οποία μπορείται να ενημερωθείτε από άλλες στήλες του euro2day.gr.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετοχές με διαμορφωμένη μεσοπρόθεσμη τάση συνεχίζουν την ανοδική τους αντίδραση. Είτε πρόκειται για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που υπερβαίνει τα 8 ευρώ, είτε για την... Space που ξεπερνά τα 0,80 ευρώ.

Σημαντικά τα κέρδη όμως σήμερα για τις μετοχές που είχαν υποτιμηθεί τις προηγούμενες 2 – 3 εβδομάδες, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Τιτάνα. Με αυξημένες συναλλαγές, σχεδόν διπλάσιες των χθεσινών, κερδίζει περίπου 2,3% με την τιμή να υπερβαίνει και πάλι τα 30 ευρώ.

Κλασσική όσο και ενδεικτική η περίπτωση του Τιτάνα, καθώς όλες οι τελευταίες αναλύσεις (συμπεριλαμβανόμενης και αυτής της Εγνατίας) μπορεί να διαπιστώνουν προβλήματα στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, συνολικότερα όμως κρατούν την τιμή στόχο τους μεταξύ 40 – 42 ευρώ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ όπου τιμή στόχος όλων των εκθέσεων, ειδικότερα της UBS, δίνεται υψηλότερα των 10 ευρώ.

Οι αγοραστές στην Εθνική προέρχονται κυρίως από τον όμιλο αλλά και τη Eurobank, καθώς δεν αποκλείεται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών να τοποθετούνται και εγχώριοι θεσμικοί.

Η μετοχή σηματωρός, ειδικά για σήμερα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης (Lantec) καταγράφει μια ακόμα υψηλή τιμή στα 8,14 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές.

Σαφώς επιθετικότερη είναι η τάση στις μετοχές των Κλωνατέξ (κοινή και προνομιούχος), Νάουσας (στα 2,46 ευρώ).

Σταδιακά γίνεται εμφανής η διάθεση να ”παιχτεί” προς τις 1.594 μονάδες η αγορά, παρά τις απώλειες που καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ (περίπου – 1%). Σημαντικά τα κέρδη για τις μετοχές των CPI, Sanyo, Σελόντα, Fanco, Ιατρικό, Ideal κα.

Το ενθαρρυντικό είναι πως τη στιγμή που εμφάνισε σημεία ”κόπωσης” ο Mid Cap 40 (στις 170,8 μονάδες με +0,3%) ανέλαβαν δράση οι... Εθνικές δυνάμεις. Η αγορά μπορεί να δοκιμάσει μια επαναπροσέγγιση των 1.594 μονάδων, κίνηση που αφ’ ης στιγμής επιτευχθεί, ισχυροποιεί περαιτέρω τη μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v