Σοφοκλέους: Ποιές είναι τώρα οι προσδοκίες

Σταθεροποίηση της αγοράς με μερική αποκόμιση κερδών και εν συνεχεία προσπάθεια για νέα ανοδική κίνηση, αναμένουν για την εβδομάδα που έρχεται οι αναλυτές, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις ξένες αγορές. Μεγάλα τα κέρδη στη περιφέρεια, ”τεχνητή” η άνοδος της ΕΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και τώρα περιμένουμε.

Δεδομένου ότι η κινήσεις των εγχώριων παικτών καθορίζονται από την τάση βασικά του Dow πρέπει να αναμένουμε μικρής διάρκειας ”απορρόφηση-αφομοίωση” της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης.

Aυτό σημαίνει πως απαιτείται ένα σχετικά ουδέτερο διεθνές κλίμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης- συσσώρευσης-ενδεχόμενης νέας αντίδρασης.

Συνεπώς, τη Δευτέρα θα πρέπει να περιμένουμε μια ανάλογου ρυθμού συνεδρίαση, ήπια στην αρχή, με το δείκτη να ”παίζει” και τον τραπεζικό κλάδο να αναζητά σε πρώτη φάση ”στήριξη” στις περίπου 2.306 μονάδες.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 749 μονάδων ο τηλεπικοινωνιακός δείκτης απαιτείται –τεχνικά- ”απορρόφηση” της όποιας προσφοράς εκδηλωθεί σε μετοχές του FT-20 μέχρι τη βάση των 761 μονάδων.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν και συναλλαγές και κατοχύρωση κερδών και γενικότερη βελτίωση των υποαξιών. Αναφέρεται ενδεικτικά πως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας ενισχύθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ στα 60,5.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πέραν των υπεραξιών που κατοχυρώθηκαν βελτιώθηκε η συνολικότερη θέση των εισηγμένων (από πλευράς υποαξιών) κατά κάποιο, μικρό έστω, μέρος.

Το ζητούμενο για την ερχόμενη εβδομάδα, με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα προκύψουν δυσάρεστες διεθνείς εξελίξεις, θα ήταν η διαμόρφωση νέας υψηλότερης στήριξης, αυτή τη φορά πέριξ των 1.585-1.594, και εν συνεχεία της περαιτέρω αντίδρασης του δείκτη.

Μετά από καιρό, κατά γενική εκτίμηση, έγινε ένα βήμα, που έφερε λίγο πιο μπροστά από τον μεγαλύτερο τραπεζίτη μέχρι και τον τελευταίο απογοητευμένο επενδυτή.

Εάν η συγκυρία είναι ανάλογη, τότε το εγχείρημα θα επιδιωχθεί να αποδόσει τους επόμενους καρπούς.

Σημείωση: Ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι έχουν κάθε εύλογο συμφέρον, και λόγω της εφαρμογής των ΔΛΠ, από την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των θυγατρικών τους. Ανάλογα είναι τα κέρδη που αποκομίζει η Κλωνατέξ, λόγω της συμμετοχής της στις θυγατρικές ΛΑΝΤΕΚ, ΦΑΝΚΟ, ΛΑΝΕΤ για όσο αυτές ενισχύονται.

Αρκεί να μη μας τα χαλάσει η Ν. Υόρκη.

Υ.Γ. Η έντονη άνοδος στη μετοχή της Εθνικής χθες Παρασκευή δεν ήταν άσχετη βέβαια με την ανακοίνωση περι διανομής δωρεάν μετοχών. Για διαδικαστικούς λόγους, οι ”δανεισμένες” μετοχές πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, οπότε υπήρξε και θα υπάρξει short covering, από τους παίκτες, για να επιστραφούν οι μετοχές στην ΕΤΕΣΕΠ και εν συνεχεία στους ιδιοκτήτες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v