Συσσώρευση πριν την επόμενη άνοδο

Απαραίτητη, αν και λίγο ”άτσαλη”, η χθεσινή εξαέρωση στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, προσφέρει ρευστότητα και κατοχυρώνει κέρδη για αρκετούς. Στη χειρότερη περίπτωση, η νέα– υψηλότερη– στήριξη θα πρέπει να διαμορφωθεί στις 1.580 μονάδες, προτού ακολουθήσει η δεύτερη ανοδική τάση προς τις 1.680 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στενεύουν τα περιθώρια αντίδρασης, όσο ο Δείκτης προσεγγίζει τις 1.680 μονάδες και μειώνεται το ενδεχόμενο μιας συνολικότερης αντίδρασης των μετοχών.

Το χθεσινό ”άδειασμα” που πραγματοποιήθηκε κυρίως σε μετοχές της μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης μπορεί να ξένισε ορισμένους, κατά γενική εκτίμηση όμως ήταν αναμενόμενο.

Δε θα έπρεπε βέβαια να γίνει με τον τρόπο που συνέβη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι φόβισε ορισμένους μέχρι πρότινος ανενεργούς επενδυτές.

Έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει πως η αγορά είναι και ψυχολογία και αυτήν θα έπρεπε να προστατεύσουμε χθες. Επιχειρήθηκε λοιπόν μια βίαιη κατοχύρωση ρευστότητας– κερδών, με μόνους χαμένους αυτούς που είχαν αγοράσει στα υψηλά της Δευτέρας και στην αρχή της Τρίτης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αντίδρασης σε μετοχές του Mid Cap 40 και του Small Cap 80. Από χαμηλότερα όμως επίπεδα τιμών, εάν θέλουμε βεβαίως να μιλάμε για εδραίωση της ανοδικής τάσης και ενδεχόμενης προσέγγισης των 1.680– 1.700 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό είναι πως υπάρχουν αγοραστές σε μετοχές του FTSE – 20, καθώς συνεχίστηκαν και χθες οι αγορές στον ΟΤΕ, ενώ σήμερα εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε Εθνική, Alpha, Eurobank.

Τεχνικά δεν δικαιολογείται υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 1.580 μονάδων, καθώς τόσο οι θέσεις των παραγώγων που λήγουν αύριο, όσο και οι ”δανεισμένες” μετοχές σε Εθνική και Eurobank δεν δικαιολογούν πίεση χαμηλότερα της συγκεκριμένης βάσης ”στήριξης”.

Η βραχυπρόθεσμη τάση που έχει ξεκινήσει από τις 31 Μαρτίου και τα χαμηλά των 1.467 μονάδων, παραμένει ενεργή. Χρειάζεται όμως μια υψηλότερη ”στήριξη”, στη χειρότερη περίπτωση στις 1.580 μονάδες προτού κινηθούμε προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα είναι η Εθνική, όπου είχαμε και χθες επιστροφή δανεικών μετοχών, η Alpha όπου χθες περίπου 6% των συναλλαγών καλύφθηκε από ανοιχτές πωλήσεις και βεβαίως οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Intracom και Τιτάνας.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα πρέπει πέραν των Κλωνατέξ, Lantec, ΟΛΘ –όπου ενισχύεται η θέση θεσμικών– να προσεχθούν οι ΚΡΕ.ΚΑ, Creta Farm, Intralot (λόγω της αυριανής συνέλευσης), η Αθηνά, για μερισματικούς λόγους ο Παπαστράτος.

Μέσα στον γενικότερο χαμό των ημερών δε θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας μετοχές υγιών επιχειρήσεων με χαρακτηριστική την περίπτωση του Πλαισίου για το οποίο εκτιμάται σημαντική άνοδος μεγεθών στο τρίτο τρίμηνο.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v