Ζητείται στήριξη πριν τις 1.580 μονάδες

Με τη μορφή αγέλης, όπως στην προηγηθείσα άνοδο, υποχωρούν οι μετοχές. Σημείο αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η μεσοπρόθεσμη περιοχή στήριξης των 1.570– 1.580 μονάδων με τις Εθνική και ΟΠΑΠ να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην προσπάθεια αντίδρασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υποχωρεί με συνολικότερη πίεση μετοχών, ο Δείκτης προς τις 1.605 μονάδες. Με συναλλαγές περίπου 16 εκατ. ευρώ και από τους επιμέρους δείκτες να καταγράφει μικρά κέρδη μόνο αυτός του λιανικού εμπορίου.

Παρατηρείται και σήμερα δηλαδή η προσπάθεια εξαέρωσης κυρίως στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (ή ”χωσίματος” κατ’ άλλους), και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σύνθεση των πτωτικών μετοχών.

Σημαντικές οι απώλειες για τις Sanyo, Ελλατέξ (περίπου στο –12%), ενώ ακολουθούν ΚΡΕ.ΚΑ., Altec, ΕΡΓΑΣ και άλλες εταιρίες που είχαν πρωταγωνιστήσει στις δυο πρόσφατες αντιδράσεις της αγοράς. Είναι προφανές πως όσοι τοποθετήθηκαν στα υψηλά της Δευτέρας και μέχρι τα μισά της Τρίτης, εγγράφουν ήδη σημαντικότατες ζημιές.

Από εκεί και πέρα όμως, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι προφανές ότι κατοχυρώνεται ρευστότητα, κέρδη, από όσους τοποθετούνταν μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη. Το ζητούμενο για την αγορά είναι σε αυτή τη φάση οι κερδισμένοι να υπερτερούν των νέων εγκλωβισμένων.

Από τις μετοχές του FTSE– 20, ο ΟΤΕ πιέζεται ελαφρώς χαμηλότερα, παραμένει όμως υψηλότερα της κρίσιμης τιμής των 9,5 ευρώ, η δε τιμή της Εθνικής βαίνει σταθεροποιούμενη στα 10,82 – 10,88 ευρώ.

Οριακά τα κέρδη για τη μετοχή της Vodafone, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom και Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η αναφορά μας στην περιοχή των 1.570– 1.580 μονάδων γίνεται με βάση τη στοιχειώδη τεχνική προσέγγιση της αγοράς, με βάση την κίνησή της από τις 12 Μαρτίου και μετά και εκλαμβάνοντας την ως μια αρκετά ανθεκτική περιοχή ”στήριξης”.

Ενδεχόμενη αντίδραση του Γενικού Δείκτη (και όχι του συνόλου των μετοχών) διατηρεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 1.570 μονάδων προφανώς και την θέτει εν αμφιβόλω.

ΣΗΜ: Αναμφίβολα η εντυπωσιακή αντίδραση απαξιωμένων μετοχών, προβληματικών εταιριών από τη χαμηλή περιοχή των 1.465 μονάδων ήταν και λόγω συγκυρίας και λόγω τεχνικότητας, αναμενόμενη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αγοράζοντας μια μετοχή στο +170% έχουμε την απαίτηση να αποκομίσουμε με εξίσου χαμηλό ρίσκο ανάλογα κέρδη.

Εξ’ ου και οι συχνές – πυκνές αναφορές του euro2day.gr και ειδικότερα της στήλης από τα σχόλια της περασμένης Δευτέρας για την επιβεβλημένη στροφή προς μετοχές εταιριών με ποιοτικότερα– οικονομικού περιεχομένου- κριτήρια και χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v