Αντίθετες πορείες για δείκτη και μετοχές

Με κέρδη και πάνω από τα επίπεδα αντίστασης των 1.620 μονάδων έκλεισε ο γενικός δείκτης, ενώ σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, όπου συνεχίσθηκε η κατοχύρωση κερδών, αλλά και η εξαέρωση, ιδιαίτερα σε τίτλους του ομίλου Λαναρά. Το ΧΑ θα λειτουργήσει και πάλι τη Μεγάλη Τρίτη, λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Εξαιρετικά δύσκολη η εξαγωγή τάσεων και συμπερασμάτων αναφορικά με την σημερινή τάση της αγοράς, καθώς η λήξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί των δεικτών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης περιέπλεξε την κατάσταση.

Το σημαντικό open interest αποτύπωσε την αδυναμία των εμπλεκομένων να διακρίνουν σαφή τάση και ενώ η αγορά θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει, με βάση τα όσα συνέβησαν χθες στις ΗΠΑ, η ελληνική κεφαλαιαγορά ακολούθησε εξαιρετικά πιστά την ανοδική κίνηση του DAX.

Η εξέλιξη, που ώθησε ΟΤΕ (1,2%) και τράπεζες (0,65%) υψηλότερα, είναι τάση, που αναγκαστικά λόγω της λήξης, αφομοιώθηκε στην αγορά παραγώγων με τη βίαιη προσαρμογή των τιμών των ΣΜΕ στις δίκαιες αποτιμήσεις, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου.

Ο γενικός δείκτης, παρά ταύτα, επαναπαύτηκε και πάλι πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 1.620 μονάδων καταγράφοντας κέρδη 0,65% στις 1.633,06 μονάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη συνεχιζόμενη αντίθετη κίνηση δείκτη και αγοράς, αφού η εικόνα του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη κάθε άλλο παρά πιστά αποτυπώνει τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη αγορά, όπου η σχέση πτωτικών προς ανοδικές μετοχές διαμορφώθηκε στο 2,3 προς 1 υπέρ των πρώτων με έντονη τη διάθεση αποκόμισης των όποιων βραχυπρόθεσμων κερδών.

Παράλληλα, χρήζει αναφοράς η οξύτητα με την οποία συνεχίστηκε η μείωση θέσεων σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, χωρίς να έχουν επαναληφθεί τα χθεσινά φαινόμενα δυνητικής συμπεριφοράς.

Παρα ταύτα καθίσταται προφανές πως ελάχιστοι είναι πραγματικά διατεθειμένοι να πιστέψουν αυτή την αγορά.

Ωστόσο, περιορισμός της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 15,8 εκατ ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση πακέτων, αποτυπώνει με σχετική ευρωστία τη διάθεση ανεύρεσης νέων επιπέδων προκειμένου να ξεκινήσει μια φάση συσσώρευσης.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Προμότα (απώλειες 0,54%) και της Ντεσπέκ Πολυμέσα (απώλειες 3,55%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των ΚΑΕ που έκλεισαν στα 8,68 ευρώ με κέρδη 4,58%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 15,09% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,25 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 800.000 μετοχών της Ασπίς Πρόνοια στα 1,09 ευρώ, ένα πακέτο 65.000 μετοχών της Cosmote στα 9,6 ευρώ, ένα πακέτο 75.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,7 ευρώ και ένα πακέτο 335.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,12 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 190 μετοχών της Alpha Bank στα 11,6 ευρώ, ένα πακέτο 428.850 μετοχών της Eurobank στα 10,3 ευρώ και ένα πακέτο 81.700 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 11 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v