Μετά τη στήριξη η αντίδραση;

Δειλά - δειλά ακολουθεί και η Σοφοκλέους την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών που επανακτούν σημαντικό έδαφος με μοχλό την Εθνική Τράπεζα, αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Προς εκτόνωση βαίνουν και οι πιέσεις στην περιφέρεια, ωστόσο, εξακολουθούν να υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αντιδρώντας σταθερά από τη χαμηλή, για σήμερα, τιμή των 1.607,13 μονάδων επιστρέφει (στις 12.52’) σε θετικό έδαφος ο Δείκτης. Με αυξημένες συναλλαγές - και αυτό είναι ενθαρρυντικό – και με αιχμή συγκεκριμένες μετοχές του FTSE – 20.

Αντιδρά όμως συνολικότερα, σταδιακά, η αγορά επανακτώντας τη ψυχραιμία και την εμπιστοσύνη της. Αναμφίβολα θετική ένδειξη είναι το γεγονός ότι αντέδρασε ο Δείκτης από περιοχή υψηλότερα των 1.600 μονάδων, με συγκεκριμένες μετοχές σηματωρούς να προδιαγράφουν από τις 11.30’ την τάση.

Αναμφίβολα με τη μετοχή της Εθνικής, στηρίχθηκε σε μεγάλο μέρος η προσπάθεια, ειδικότερα στο δύσκολο ημίωρο (μέχρι τις 11.30’) για να ακολουθήσουν Vodafone, Intracom, ΕΤΒΑ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Τιτάν.

Η μετοχή της Vodafone ενισχύεται δικαιολογημένα μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων για νέες συνδέσεις το πρώτο τρίμηνο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αυξημένο τζίρο που πραγματοποιείται τα τελευταία σαράντα λεπτά στη μετοχή της Vodafone. Η μετοχή του FTSE – 20 που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι αυτή της Εμπορικής, καθώς η προσφορά στα χαμηλά των 11,1 ευρώ ήταν σήμερα σχεδόν μηδενική. Δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ”γυρίσει” και η μετοχή της Εμπορικής σύντομα σε θετικό έδαφος.

Στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση όπου εμφανώς τις τελευταίες μέρες γινόταν ρευστοποίηση και αναδιανομή θέσεων, καταλυτικής σημασίας στη διαμόρφωση θετικής ψυχολογίας διαδραμάτισε η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών.

Καλώς ή κακώς στον βαθμό που επηρεάζουν ένα τμήμα της αγοράς οι μετοχές των Κλωνατέξ, Lannet, Lantec και ορισμένων ακόμη, συνέβαλαν στην αναστροφή της τάσης.

Σημαντικά όμως τα κέρδη για τις μετοχές των Ικτίνου, Βάρδα, Εβροφάρμα, Φοίνιξ, Μινωικές Γραμμές – Forthnet, Κυριακούλη, Despec Πολυμέσα, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Άκτωρ, ΑΛΤΕ, Παπαστράτου, Αστήρ, Δρομέα, ΑΕΓΕΚ και αρκετών ακόμη.

Με τη Φρανκφούρτη να αντιδρά μέχρι και 1,8%, θα ήταν κρίμα για την ελληνική αγορά να χαθεί αυτή η συγκυρία, προσπάθεια αναστροφής που σημειώνεται και στις διεθνείς αγορές.

Το πιο ενθαρρυντικό όμως όλων είναι πως αφενός μεν επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα των 1.570 – 1.580 μονάδων, και πως οι ελάχιστοι και συνήθως φειδωλοί διορατικοί παράγοντες κρατούν τον λόγο τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v