Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπει” η Marfin για την Εθνική (update)

Τη σύσταση για ”διακράτηση” διατηρεί η Marfin Hellenic για την Εθνική, ενώ περικόπτει την τιμή-στόχο στα 12,6 ευρώ. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου θα υποχωρήσουν κατά 39,3%, αλλά στο σύνολο της χρήσης θα σημειώσουν άνοδο 18%.

Τι ”βλέπει” η Marfin για την Εθνική (update)
Χαμηλότερα (στα 12,6 από 14,8 ευρώ) θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής έκθεση της Marfin Hellenic, ενώ διατηρεί τη σύσταση για ”διακράτηση”.

Η έκθεση με ημερομηνία 15 Απριλίου επισημαίνει ως θετική την αυξημένη συμμετοχή των λειτουργικών κερδών της τράπεζας στα συνολικά κέρδη προ φόρων του ομίλου, ενώ εκτιμά ότι τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του 2003 θα είναι κατά 18% βελτιωμένα έναντι των περσινών.

Στη δεκασέλιδη έκθεσή της για την τράπεζα, η Marfin αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του 2003 του 2004 και του 2005 (”ως αποτέλεσμα των γενικότερων οικονομικών συνθηκών”).

Όσον αφορά στο α΄ τρίμηνο του 2003, τα κέρδη προ φόρων θα καταγράψουν πτώση κατά 39,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος (στα 84 εκατ. ευρώ) και άνοδο κατά 9,9% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2002.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη γαιτα λειτουργικά έσοδα του 2003 ”χαμηλώνει” κατά 1% (από 1,726 δισ. ευρώ σε 1,717 δισ. ευρώ), ενώ τα ΚΠΦ θεωρείται πως θα είναι κατά 6% χαμηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεων, στα 370 εκατ. ευρώ από 395 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις της χρηματιστηριακής για τα ΚΠΦ του 2004 αναθεωρούνται από τα 417 στα 392 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές του 2005 από τα 437 στα 394 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ η Marfin κάνει λόγο για την Εθνική Τράπεζα και στο (σημερινό) πρωινό της report, στο οποίο επισημαίνει ότι η αναμενόμενη σημαντική υποχώρηση στο α’ τρίμηνο του 2003 οφείλεται κυρίως στα ιδιαίτερα ενισχυμένα χρηματοοικονομικά κέρδη ύψους 68 εκατ. ευρώ που παρουσίασε η τράπεζα κατά το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα ερχόμενα τρίμηνα (και συγκεκριμένα το δεύτερο και το τρίτο), η εικόνα αναμένεται να είναι θετικότερη, καθώς τα αντίστοιχα τρίμηνα της παρελθούσας χρήσης είχαν κινηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Marfin, αναμένεται βελτίωση της τάξεως του 23% στα λειτουργικά κέρδη (κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων κερδών) για το σύνολο της χρήσης, καθώς προβλέπεται να φτάσουν στα 52 εκατ. ευρώ.

Η Marfin συμπληρώνει πως η μετοχή της Εθνικής αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πριν από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου (ανακοινώνονται στις 23 Απριλίου), και λόγω της αύξησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, αλλά και λόγω της πρόσφατης διάθεσης των δωρεάν μετοχών.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, η που θα διαμορφωθεί κοντά στο 40%, το πρωινό report επισημαίνει προηγούμενη κυβερνητική ανακοίνωση μέσα στο 2002, σύμφωνα με την οποία σκοπός της κυβέρνησης είναι η μείωση της κρατικής συμμετοχής στην Εθνική.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ”Καθημερινής”, τον προσεχή Ιούλιο λήγει το ανταλλάξιμο με μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ομολογιακό δάνειο που είχε εκδοθεί το 1999, μέσω του οποίου το Δημόσιο είχε προεισπράξει 775 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως λόγω της κατάρρευσης των τιμών των μετοχών οι ομολογίες διακρατούνται για να επιστραφούν στη ΔΕΚΑ, ενώ το πακέτο που θα επιστραφεί αντιπροσωπεύει το περίπου 10% της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v