Ο οικονομικός Τύπος της Μ. Τρίτης

Οι προβλέψεις της Citibank για κάμψη στην αγορά των ακινήτων, η προσφυγή στο ευρωδικαστήριο για τις επιδοτήσεις της Ολυμπιακής, οι επιπτώσεις του πολέμου στα κράτη– μέλη της ΕΕ, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Τρίτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Μ. Τρίτης
Οι προβλέψεις της Citibank για κάμψη στην αγορά των ακινήτων, η προσφυγή στο ευρωδικαστήριο για τις επιδοτήσεις της Ολυμπιακής, οι επιπτώσεις του πολέμου στα κράτη– μέλη της ΕΕ, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Τρίτης.

Τράπεζα της Ελλάδος: Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερχρέωση του δημόσιου τομέα κι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα επισημάνει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων σημειώνει το Βήμα.

Πόλεμος – Επιπτώσεις: Αρνητικές επιπτώσεις στα κράτη – μέλη της Ένωσης, αλλά και στη χώρα μας κυρίως στον οικονομικό τομέα θα έχει ο πόλεμος στο Ιράκ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας RASS, αναφέρει το Κέρδος.

Σοφοκλέους: Στα επίπεδα των αγορών της ευρωζώνης με θετική απόδοση 11,2% κινήθηκε η Σοφοκλέους το πρώτο διάστημα του Απριλίου, αναφέρει το Βήμα, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως η πώληση της ΕΧΑΕ προκαλεί μικτές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το Κέρδος, η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση από το περιρρέον κλίμα που δημιουργούν οι καταγγελίες για σχέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με χρηματιστηριακά παιχνίδια, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως η κυβέρνηση απαντά με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η Ναυτεμπορική χαρακτηρίζει τις χρηματιστηριακές αλλαγές ως πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να δείξει την έξοδο από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σε όποιο στέλεχος εμπλέκεται – αποδεδειγμένα ο σε υποθέσεις διαφθοράς.

Τουρισμός: Μετά την κρίση στο Ιράκ, δυσάρεστες εξελίξεις για τον τουρισμό προκαλεί η άτυπη πνευμονία που ήδη ρίχνει βαριά τη σκιά της στις χώρες της Άπω Ανατολής, επισημαίνει το Βήμα.

Citibank - Ακίνητα: Για απειλητική ”φούσκα” των ακινήτων κάνει λόγο η Οικονομική Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία η Citibank η διαβλέπει πως η φούσκα της αγοράς ακινήτων πυροδοτεί εκρηκτικές συνθήκες στο σύνολο της οικονομίας.

Τα ακίνητα αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση 15-30% ανάλογα με την περιοχή εκτιμά ο κ. Χρ. Βασιλειάδης γενικός διευθυντής της Citibank όπως αναφέρει το Κέρδος, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως υπάρχει ανησυχία και για τη μετά το 2004 εποχή.

Η Καθημερινή κάνει λόγο για ”εκρηκτικό μίγμα στην αγορά ακινήτων” σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citibank, ενώ η Ημερησία επισημαίνει πως η Citibank βλέπει ευκαιρίες στη Σοφοκλέους καθώς οι τιμές των μετοχών διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Εξαγωγές: Την παροχή φορολογικών απαλλαγών και τη δυνατότητα ένταξης των μεταφορικών εταιριών στον αναπτυξιακό νόμο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Βήμα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των εξαγώγιμων προϊόντων.

Φόροι: Τα μειωμένα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών κατά το 2002 πλήττουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, και το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι επιπλέον φόροι που κατέβαλαν κάθε χρόνο μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι σημαντικά μειωμένοι.

Πετρέλαιο: Επικίνδυνα επιθετικό, χαρακτηρίζει η Εξπρές το πετρέλαιο, το οποίο χθες ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν σε επίπεδα άνω των 31 δολαρίων.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Δεν γλιτώνει την προσφυγής της ΕΕ για επιδοτήσεις προς την Ολυμπιακή η Ελλάδα, καθώς αύριο θα εμφανιστεί στο Ευρωδικαστήριο, σημειώνει το Βήμα. Το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως η Κομισιόν ανακοινώνει αύριο την απόφασή της να κινήσει νομική διαδικασία εναντίον της κυβέρνησης, επειδή ”απέτυχε” να διεκδικήσει τα ποσά που αντιστοιχούν στις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με την Ημερησία έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το πρόστιμο σε βάρος της Ολυμπιακής

ΟΤΕ: Παρατείνεται ως τις αρχές Οκτωβρίου η δοκιμαστική περίοδος εμπορικής διάθεσης ADSL, κατά την οποία όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΤΕ θα ισχύσει 50% έκπτωση στα μηνιαία τέλη, αναφέρει η Εξπρές.

Εθνική Ακινήτων: Στην ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών για το 2003 μέσω της πώλησης των εκτάσεων που διαθέτει σε Ξάνθη και Κομοτηνή επιδιώκει η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Εξπρές.

Δέλτα Συμμετοχών: Την παράταση διαρκείας του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου κατά μια τριετία, χωρίς αλλαγή είτε στην ονομαστική αξία της ομολογίας είτε στο κουπόνι, ενέκριναν μεταξύ άλλων χθες οι μέτοχοι της Δέλτα Συμμετοχών, όπως αναφέρει η Εξπρές, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως η διοίκηση προβλέπει αύξηση των πωλήσεων το 2003 κατά 10%.

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Αξιόλογο μερίδιο απέκτησε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στη μεγαλύτερη σερβική ζαχαροβιομηχανία, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πλαίσιο: Αύξηση κερδών 54% που προήλθε από αύξηση των πωλήσεων κατά 29% πραγματοποίησε η Πλαίσιο το πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την Εξπρές, ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά της Πληροφορικής ανεβαίνει σε βάρος των ανταγωνιστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v