Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Πέμπτης

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις οικονομικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τη χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Πέμπτης
Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις οικονομικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τη χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Μ. Πέμπτης.

Σοφοκλέους: Εκτός διαπραγμάτευσης τίθενται από σήμερα οι μετοχές των Altec, Alter και Microland σύμφωνα με απόφαση του δ.σ. του Χ.Α., αναφέρει η Ημερησία. Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή εικόνα της Σοφοκλέους, η Εξπρές αναφέρει πως ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε με σχετική ευκολία το επίπεδο αντίστασης των 1.650 μονάδων τροφοδοτούμενος από τη νέα ανοδική κίνηση του τραπεζικού κλάδου.

Η Ναυτεμπορική χαρακτηρίζει το κλίμα στη Σοφοκλέους πασχαλινό, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστηριο τονίζει πως σοβαρεύουν τα πράγματα στο ταμπλό προσθέτοντας πως ζητούμενο πλέον είναι η κατοχύρωση των 1.700 μονάδων.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Κατηγορείται το ελληνικό δημόσιο ότι δεν απαίτησε από την Ο.Α. την επιστροφή των 194 εκατ. ευρώ, που κατά την ΕΕ δόθηκαν παράνομα και ως εκ τούτου η Ελλάδα παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αναφέρει η Ημερησία.

Η Εξπρές συμπληρώνει πως στις 11/12/2002 η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει ενισχύσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί το 1998. Το Βήμα τονίζει πως η ΕΕ αποφάσισε οριστικά να παραπέμψει τη χώρα μας για την ”τεχνητή αναπνοή” στην ΟΑ.

Εισαγωγές: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα εξαρτημένη πλήρως από τις εισαγωγές, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εισαγωγές ξένων προϊόντων αυξάνονται με ρυθμό 8% ετησίως, τονίζει η Εξπρές.

Πετρέλαιο: Για νέα πτώση στη τιμή του brent κατά 1 δολάριο, κάνει λόγο η Ημερησία.

Altec – Κουρής: Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η διαμάχη που ξεκίνησε μεταξύ Αθ. Αθανασούλη και Γ. Κουρή, μετά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων επισημαίνει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία το ΣΔΟΕ διαπίστωσε σοβαρές παραβάσεις στον όμιλο Altec και στον όμιλο Γ. Κουρή.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Τα 18,9 δισ. δολάρια έφτασε το 2002 η αξία του εμπορίου υπηρεσιών (τραπεζικές συναλλαγές, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός) παρά την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει η Ημερησία.

Αγορά: Υπερτιμολογήσεις και πλαστά τιμολόγια συνθέτουν το κλίμα που έχει στηθεί γύρω από τα οπωροκηπευτικά αναφέρει το Βήμα, κάνοντας παράλληλα λόγο για κερδοσκοπία μεταξύ Αιγύπτου, Τουρκίας και... Κρήτης.

Γερμανία: Δικλίδα ασφαλείας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο προτίθεται να δημιουργήσει η γερμανική κυβέρνηση, ”ανακουφίζοντας” τις τράπεζες από επισφαλή δάνεια, τονίζει η Εξπρές.

Ρέππας: ”Δώσαμε”, λένε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ”ψηφίσαμε”, τονίζει ο υπουργός Εργασίας, αναφορικά με το ασφαλιστικό ζήτημα που ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Πρωτόπαπας: Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος δήλωσε χθες ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαπας ο οποίος σήμερα το πρωί θα καταθέσει μήνυση εναντίον του εκδότη Γ. Κουρή, αναφέρει το Κέρδος.

Moody’s: Την αντίδραση του οικονομικού επιτελείου προκάλεσε η πρόσφατη έκθεση της Moody’s, με την οποία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης διατηρεί αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Κέρδος.

Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως η ελληνική οικονομία θα δώσει στα μέσα Μαΐου και νέες εξετάσεις σε κλιμάκιο της Moody’s. Το Βήμα προσθέτει πως τον περασμένο Νοέμβριο ο διεθνής οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Α2 σε Α1.

ΟΟΣΑ: Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω ενός αυστηρότερου ελέγχου των δημοσίων δαπανών και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύεται αύριο, τονίζει το Βήμα.

Κατασκευές: Ανοίγει ο δρόμος προσέλκυσης κεφαλαίων στις κατασκευές, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Πληροφορική: Για επιβράδυνση την πληροφορική κάνει λόγο η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία πέφτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Εθνική Τράπεζα: Ικανοποίησαν την αγορά τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει η Ημερησία, συμπληρώνοντας πως οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση κατά 35%, η οποία ωστόσο περιορίστηκε στο 17,8%. Η Εξπρές αναφέρει πως η κερδοφορία της Τράπεζας κατά το πρώτο τρίμηνο αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των οργανικών εσόδων του ομίλου.

Το Κέρδος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής ως αισιόδοξο μήνυμα. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει πως η Εθνική έκανε αρνητική πρεμιέρα για τα τραπεζικά κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Η εφημερίδα Μέτοχος, κάνοντας εκτενή αναφορά στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει πως οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ τονίζει πως τα αποτελέσματα της Εθνικής ”άνοιξαν τον χορό”, παραθέτοντας παράλληλα εκτιμήσεις για τα τρίμηνα και τα κέρδη του 2003.

ΟΤΕ: Για ”σοκ και δέος” στις επιδόσεις τριμήνου κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται ήδη πτώση 30% στα κέρδη προ φόρων το πρώτο δίμηνο. Το Χρηματιστήριο σημειώνει πως ο ΟΤΕ προτίθεται να αξιοποιήσει 2.500 ακίνητα, μέσω της αυτόνομης πλέον OTEstate.

ΟΠΑΠ: Σε μείωση τιμής – στόχου από τα 12 ευρώ στα 9,2 ευρώ προχώρησε η UBS Warburg για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπως σημειώνει η Εξπρές.

ΔΕΗ: Στη μειοδότρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ ΑΤΕ – ΜΕΤΩΝ ΑΕ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για το υδροηλεκτρικό έργο Ιλαρίωνα, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΚΑΕ: Εκρηκτική άνοδο της τάξεως του 45,2% στα καθαρά προ φόρων κέρδη σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο τα ΚΑΕ, σύμφωνα με την Εξπρές.

ΑΝΕΚ: Σε αναδιάρθρωση των δανείων προχωράει η ΑΝΕΚ, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Newsphone: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται για τη Newsphone, όπως αναφέρει ο Μέτοχος, συμπληρώνοντας πως η εταιρία είναι πολύ κοντά στην υπογραφή σημαντικής συμφωνίας με την οποία ανατρέπονται προς το θετικότερο τα βασικά οικονομικά μεγέθη της.

Ρόκας: Στα 160 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των έργων που υλοποίησε η Ρόκας η οποία παρουσίασε έσοδα 6,6 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, αναφέρει το Κέρδος.

Nestle: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η πτώση του τζίρου που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Nestle σύμφωνα με την Εξπρές.

Nissan: Ρεκόρ κερδών εμφάνισε η Nissan για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v