Αποκόμιση κερδών για τα... έξοδα του οβελία

Εξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς η αγορά δείχνει να προεξοφλεί ότι το θετικό παράδειγμα της Εθνικής θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ιδρύματα. Ωστόσο, διαφορετική ήταν η εικόνα στον ΟΤΕ (-2,41%), που πίεσε την υπόλοιπη αγορά, αλλά και συνέτεινε στην κατοχύρωση κερδών - εξαέρωση στην περιφέρεια.

Η εβδομάδα που έκλεισε ήταν μακράν η πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων τριών ετών όσον αφορά τη συμπεριφορά της αγοράς και τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σήμερα συμπλήρωσε έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις, η αγορά έχει βρει επιτέλους ένα ”πάτημα” προκειμένου να κινηθεί υψηλότερα.

Το ό,τι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και η ευρύτερη αγορά δεν μπόρεσαν να κλείσουν με 3 στις 3 ανοδικές συνεδριάσεις, παρά τα κέρδη 0,78% των τραπεζών, αποδίδεται σε τρεις παράγοντες, μείζονος σημασίας:

1) Το κλείσιμο του ΟΤΕ (-2,4%) στο χαμηλό ημέρας, απόρροια των αρνητικών σχολίων που επεφύλαξε γνωστή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας γύρω από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

2) Η διόρθωση των διεθνών αγορών έδωσε το έναυσμα για αποκόμιση κερδών σε σωρεία τίτλων πλην τραπεζών, ενώ όσον αφορά τη Περιφέρεια, έκλεισε και ο τελευταίος... αέρας που είχε ανοίξει από τη Πέμπτη ή τη Τρίτη, γεγονός που ωστόσο φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν όσοι ήθελαν να τοποθετηθούν ενόψει των Αργιών.

3) Τα παράγωγα, όπου εμφανίστηκαν αρκετοί πωλητές στα ΣΜΕ επί της μετοχής του ΟΤΕ αλλά και ως short-sellers. Ωστόσο, οι έχοντες short θέσεις στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20 λήξης Μαΐου ”δυσκολεύονται” αυτή τη στιγμή να διατηρήσουν τις θέσεις τους, καθώς πιέζονται από τη φθορά χρόνου (time-decay) ενώ η ανοδική κίνηση των τραπεζών, με Εμπορική (3,8%) και Πειραιώς (1,9%) να κινούνται έντονα ανοδικά.

Φυσικά, υπάρχει και η πτυχή της ενίσχυση της διαθέσιμης ρευστότητας, αφού για δεύτερη κατά σειρά ημέρα φάνηκε να συνεχίζεται η μεταστροφή σε τίτλους του τραπεζικού κλάδου. Πάντως, βραχυπρόθεσμα η αγορά εκπέμπει ”σήματα” ανόδου, καθώς η αγορά ανεβαίνει με 100 εκ. ευρώ, ενώ συσσωρεύει ή διορθώνει με 70-80 εκ. ευρώ, όπως σήμερα με το τζίρο να διαμορφώνεται στα 75 εκ. ευρώ (2,2 εκ. ευρώ σε πακέτα).

Και μην ξεχνάτε το εξής απλό: Οι διορθώσεις σε μια ανοδική κίνηση δεν είναι απλά επιθυμητές, είναι αναγκαίες. Το αντίθετο προκαλεί απορίες και ανησυχίες...



Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Ντεσπέκ Πολυμέσα (απώλειες 1,08%) και της Προμότα (απώλειες 4,32%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δίας Ιχθυκαλλιέργειες (έκλεισε με κέρδη 7,1%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2,23 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 200 μετοχών το καθένα της Κρέτα Φάρμ στα 5,3 και 5,26 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 153.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,79 ευρώ και ένα πακέτο 340.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,15 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v