Ανοδική τάση με ώθηση από ξένες αγορές

Από ”ανοδικό σημείο” ξεκινάει η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τη Σοφοκλέους, με το ενδιαφέρον στραμμένο στον FTSE– 20, υπαρκτό το ενδεχόμενο προσέγγισης των 840 μονάδων και πιθανή την ενεργοποίηση της ΔΕΗ. Θετικό το κλίμα στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Σαν να μην πέρασε ούτε μια συνεδρίαση για τη Σοφοκλέους. Αυτό γιατί στη Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από την περασμένη Πέμπτη, μεσολάβησε διόρθωση που ολοκληρώθηκε σε αυτή τη φάση για να ακολουθήσει αργά χθες το βράδυ, αντίδραση στη Νέα Υόρκη.

Είναι προφανές πως στην αμερικανική αγορά σε αυτή τη φάση, οι ”παίκτες” προσβλέπουν σε άμεση υπέρβαση των 8.520 μονάδων.

Στα καθ’ ημάς, αυτό το κλίμα ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο πιέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη (στη χειρότερη περίπτωση), προς τις 1.640 μονάδες. Ούτως ή άλλως, πέριξ των 1.650 μονάδων έχει επισημανθεί ότι διαμορφώνεται μεσοπρόθεσμα ανθεκτική ”στήριξη”.

Θα πρέπει σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης να ενεργοποιηθούν εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες είναι ικανές να συντηρήσουν τον FTSE - 20 σε εύρος τιμών 815– 840 μονάδων.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πέραν των τριών– τεσσάρων τραπεζικών μετοχών να αντιδράσει ο ΟΤΕ και να ξεκινήσουν αγορές στη μετοχή της ΔΕΗ, λόγω και της θετικής έκθεσης της UBS για την εταιρία.

Η μετοχή της τελευταίας θεωρείται και αποτελεί εφεδρεία για όσους ”παίζουν” στον FTSE– 20. Δε θα πρέπει να αποκλειστεί επίσης το ενδεχόμενο μιας επιμέρους ”μόχλευσης” τίτλων σε μετοχές που συγκαταλέγονται στους δείκτες της Morgan Stanley. Ενδεχόμενη αναθεώρηση (αναβάθμιση ή υποβάθμιση μετοχών ελληνικών εταιριών) περιορισμένες μόνο επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει σήμερα – αύριο.

Στόχος μας παραμένει η προσέγγιση των 1.680 μονάδων και, ει δυνατόν, η υπέρβαση των 1.700 μονάδων μέχρι την Παρασκευή, ερχόμενη Δευτέρα.

Κάτι τέτοιο εύλογα ενισχύει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που από την 1 Ιουλίου ωθεί την αγορά από τις 1.460 μονάδες προς τις 1.660 μονάδες.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και με πιθανότητα το ενδεχόμενο ενός θετικότερου κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια αναμένεται περαιτέρω δραστηριοποίηση εγχώριων θεσμικών που έχουν μείνει εκτός παιδιάς.

Στον χώρο της μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης θα φανεί, από την αρχή ποιες είναι οι διαθέσεις συγκεκριμένων ”παικτών” είτε σε μετοχές που έχουν ήδη δώσει σημαντικά κέρδη τις προηγούμενες συνεδριάσεις (Κλωνατέξ, ΟΛΘ, Lannet, Fanco, Ξιφίας, Σελόντα, ΚΡΕ.ΚΑ, Κούμπας, Φοίνιξ, κ.α.) είτε μετοχών που δεν είχαν ακολουθήσει την τελευταία αντίδραση.

Αυτή η κατηγορία (Επιχειρήσεις Αττικής, Λιβάνης, ΕΤΕΜ, ΑΝΕΚ, ΑΕΓΕΚ, Καμπάς, κ.α.) παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συνεδριάσεις μέχρι την Παρασκευή.

ΣΗΜ: Δύο παράμετροι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για τη συνέχεια. Η πρώτη αφορά στα ενθαρρυντικά στοιχεία που καταγράφονται τελευταία αναφορικά με την εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας και το δεύτερο στα αποτελέσματα αμερικανικών εταιριών.

Όπως σημειώνει ο Κωνσταντίνος Γκράβας (Market ΑΧΕΠΕΥ) ”με βάση τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα τριμήνου, έχει συμπληρωθεί ένα αρκούντως αντιπροσωπευτικό δείγμα εταιριών του ευρύτερου δείκτη της Wall Street, S&P 500, καθώς αφορά πλέον στο ήμισυ των επιχειρήσεων. Φαίνεται ότι η αγορά ίσως ήταν περισσότερο φοβισμένη και διστακτική απ’ ότι τελικά αποδεικνύεται– με βάση τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο- καθώς υπερβαίνουν σχεδόν κατά διψήφιο ποσοστό τη μέση εκτίμηση των διεθνών αναλυτών”.

*Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v