Αντίθετες πορείες για ΟΤΕ - Εθνική

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν σήμερα ο ΟΤΕ (-3,91%) και η Cosmote(-4,31%), ύστερα και από τις αρνητικές ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ αντίθετα η Εθνική κατέγραψε νέα άνοδο (4,48%), αλλά και συντήρησε το θετικό κλίμα στην αγορά.

Η συνεδρίαση αυτή δεν μας άρεσε.

Και δεν μας άρεσε, καθώς το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε οριακά θετικό έδαφος (1.665,28 μονάδες, +0,09%), απόρροια των ανοιχτών εντολών αγοράς σε μεμονωμένους τίτλους του τραπεζικού κλάδου κατά το τελευταίο δίλεπτο, δεν μπορεί να αποκρύψει την εμφανή αδυναμία του Δείκτη να δοκιμάσει τις αντιστάσεις στη περιοχή των 1.700 μονάδων, ούτε φυσικά το ”άδειασμα” του ΟΤΕ (-3,9%) ο οποίος επανέρχεται εκ νέου ως το ”μαύρο πρόβατο” της αγοράς, επηρεαζόμενος από την αρνητική ειδησιογραφία, τις κρίσεις των αλλοδαπών αναλυτών, αλλά και την πιθανή μείωση του ειδικού βάρους συμμετοχής του στους δείκτες της MSCI.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές μετοχές παρέμεινε στο ”υγιές” 2,2 προς 1 υπέρ των πρώτων, σχέση διόλου κακή, αλλά απόρροια και αυτή έντονου καλλωπισμού προς το κλείσιμο.

Αν κάπου αντλούμε θετικά στοιχεία, είναι από το γεγονός ότι η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες υποχώρησε μόλις κατά 10%, ενώ η δεύτερη σε απώλειες υποχώρησε κατά 6,3%. Με άλλα λόγια συσσώρευση.

Συσσώρευση, η οποία όμως απόρροια της ενίσχυσης του τζίρου με τη μετοχή της ΟΤΕ να πραγματοποιεί 2,5 εκ. σχεδόν τεμάχια τείνει να προδιαθέτει σε επερχόμενη φάση διόρθωσης προς τις 1.650, παρά την κατοχύρωση των τρεχόντων επιπέδων και την επικείμενη προσπάθεια διάσπασης των 1.700.

Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι πως θεωρητικά πάντα, η Σοφοκλέους θα έπρεπε να δοκιμάζει τις 1.700, την ίδια ώρα που Dax και Cac δοκιμάζουν μείζονος σημασίας αντιστάσεις στις 3.000 μονάδες και ο Dow τις 8.500.

Πάντως, θα πρέπει να εστιαστούμε στην έντονη ροή αρνητικής ειδησιογραφίας από το εξωτερικό, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της UBS.

Η οποία καταφέρθηκε, με άκρως πειστικά επιχειρήματα, κατά των προοπτικών του ΟΤΕ, αλλά και τις πράξεις τις Cosmote (εξαγορά στην Αρμενία), ενώ για τον ΟΠΑΠ απλώς μεταφέρθηκαν τα σχόλια και οι κρίσεις της εφημερίδα ”Χώρα”.

Εν τέλει, δεν έχει σημασία το ότι ο ΟΤΕ την ”πλήρωσε” και ο ΟΠΑΠ (1%) όχι, εξάλλου ο ΟΤΕ κινείται με ”ουσιώδη” νέα και ο ΟΠΑΠ με βάση τα θεμελιώδη του, όσο το ότι εταιρίες υψηλού ειδικού βάρους επανέρχονται στο προσκήνιο για τους ”λάθος” λόγους.

Ίσως αυτό να ώθησε σε εντατικοποίηση των πωλήσεων στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20, όταν θεωρητικά θα έπρεπε να συρρικνώνεται το discount απόρροια του ότι πλησιάζει η ημέρα λήξης.

Προφανώς όμως, η αγορά τιμολογεί αρνητική έκπληξη από τον ΟΤΕ, και γι’ αυτό βλέπουμε αυτά που βλέπουμε.

Όσο για τις τράπεζες, η Εθνική (4,5%) ήταν ”όλα τα λεφτά”, κι εδώ εντοπίζεται το θετικό κλείσιμο του Δείκτη. Μετοχή-σηματωρός, αν και τα ”καύσιμα” από τα θετικά αποτελέσματα γρήγορα θα τελειώσουν αν γύρω-γύρω αρχίσουν να υποχωρούν τα τοιχία.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ που έκλεισε στα 12,32 ευρώ με κέρδη 3,7%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της ΑΒ Βασιλόπουλος (κέρδη 4,3%) και της Γερμανός (κέρδη 2,27%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 1,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 752 μετοχών της Αγροτικής Ασφαλιστική στα 1,18 ευρώ και ένα πακέτο 63.500 μετοχών της Cosmote στα 9,46 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτο 288.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,16 ευρώ και ένα πακέτο 256.000 μετοχών της Εικόνα Ήχος στα 2,68 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v