Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Η ”ανεξέλεγκτη πορεία” των δαπανών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αλλαγές για την Ελλάδα στους δείκτες της Morgan Stanley, τα υψηλά επίπεδα που έφτασε το ευρώ έναντι του δολαρίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Η ”ανεξέλεγκτη πορεία” των δαπανών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αλλαγές για την Ελλάδα στους δείκτες της Morgan Stanley, τα υψηλά επίπεδα που έφτασε το ευρώ έναντι του δολαρίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Προϋπολογισμός: Η ανεξέλεγκτη πορεία των δαπανών ”βούλιαξε” τον προϋπολογισμό το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς η οικονομία θα εισέλθει πολύ σύντομα σε προεκλογική τροχιά.

Σε φάση συναγερμού βρίσκεται η δημοσιονομική διαχείριση καθώς προκύπτει ότι στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2003 οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 25,2% έναντι του ετήσιου στόχου 6%, τονίζει η Καθημερινή. Σε τεντωμένο σχοινί φέρεται να ακροβατεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ η ορθή εκτέλεσή του τίθεται εν αμφιβόλω με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Η Εξπρές τονίζει πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού προβληματίζει καθώς οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται με ρυθμό υπερδεκαπλάσιο των πενιχρών συγκριτικά εσόδων.

Πληθωρισμός: Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσίάσε ο τιμάριθμος χονδρικής πώλησης προϊόντων τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η οποία σημειώνει πως βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής πώλησης τον Μάρτιο παρουσίασε αύξηση 2%, έναντι ανόδου 4,2% τον ίδιο μήνα του 2002.

Γκρίνσπαν: Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν κατά την προχθεσινή κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημειώνει το Βήμα. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της εφημερίδας Κέρδος η οποία αναφέρει πως ο κ. Γκρίνσπαν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σημίτης: Για μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με πολλούς αποδέκτες κάνει λόγο η Ημερησία, σύφμωνα με την οποία ο πρωθυπουργός προαναγγέλει ανασχηματισμό και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα τον Ιούλιο.

Δείκτης MSCI: Ο νέος αναθεωρημένος δείκτης MSCI ο οποίος τίθεται σε ισχύ από τις 30 Μαΐου, αποτελεί πυξίδα για τους ξένους οίκους που θέλουν να επενδύουν στις ώριμες αγορές, επισημαίνει η Καθημερινή.

Οριακές ήταν οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley για την Ελλάδα με αρνητική συνέπεια 0,03% περίπου στο ειδικό βάρος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και με ρίσκο διαφοροποίησης κινδύνου στο 1,4% για τα παθητικά Funds, τονίζει το Βήμα.

Σοφοκλέους: Για ανοιξιάτικους οιωνούς στη Σοφοκλέους κάνει λόγο η Ναυτεμπορική, ενώ το Κέρδος τονίζει πως στη Σοφοκλέους υπάρχει αισιοδοξία ότι όσο διατηρείται το ενδιαφέρον για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τόσο ο Γενικός Δείκτης θα ”ατενίζει” υψηλότερα επίπεδα. Η Εξπρές αναφέρει πως η Σοφοκλέους βρίσκεται σε φάση ανόδου, ενώ σύμφωνα με την Ημερησία τη Δευτέρα θα δοθεί η λίστα με τις μετοχές των δυο ταχυτήτων.

Οι ανατιμητικοί κερδοσκόποι παίρνουν και πάλι κεφάλι, σύμφωνα με την εφημερίδα Μέτοχος που αναφέρει πως έπειτα από μια μακρά περίοδο με απανωτές ήττες στο πεδίο της μάχης, αναθαρρούν και ελπίζουν σε ένα νέο ξεκίνημα, ενώ παραθέτει και από τι κινδυνεύει η άνοδος.

Παράγωγα: ”Μην πυροβολείται τα παράγωγα” τονίζει ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Παραγώγων και Swaps (ISDA) κ. Robert Pickel σε συνέντευξή του στον Μέτοχο.

ΟΟΣΑ: Οι προοπτικές ανάπτυξης, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η απασχόληση, η αύξησης της παραγωγικότητας, η ενίσχυση των οικονομικών χρηματαγορών, ο καταμερισμός κερδών, η προώθηση της ανάπτυξης των επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και το διεθνές εμπόριο εξετάστηκαν στην ετήσια διήμερη υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ευρώ: Περιορίζονται οι πιθανότητες μείωσης του βασικού επιτοκίου του ευρώ, τουλάχιστον κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς χθες το ευρώ βρέθηκε σε νέο υψηλότερο σημείο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Η Ημερησία τονίζει πως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κούρσα ανόδου του ευρώ θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει πως χθες το καλπάζον ευρώ άγγιξε το 1,13 δολάριο, ενώ προσθέτει πως δεν διαφαίνεται σύντομα φως στο βάθος του τούνελ της αμερικανικής οικονομίας παρά το… αίσιο τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Το Βήμα αναφέρει πως νέο ρεκόρ τετραετίας σημείωσε χθες η ισοτιμία ευρώ δολαρίου καθώς πολλοί εκτιμούσαν ότι τα νέα στοιχεία για την αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα που αναμενόταν να ανακοινωθούν δεν θα ήταν ενθαρρυντικά.

Βιομηχανία: Απλοποιείται το νομικό πλαίσιο για τη βιομηχανία, με σχέδιο 13 δράσεων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Μπουργκάς: Στις 12 Μαΐου αναμένονται οι υπογραφές για τον πετρελαιαγωγό, σύμφωνα με το Βήμα.

Κοινωνία της Πληροφορίας: Με την προκήρυξη νέων έργων, και κυρίως αυτών που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οργάνωση του δημοσίου τομέα αλλά και στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων θα προχωρήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας, σύμφωνα με το Βήμα. Μπαράζ για την προώθηση 175 έργων αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του προγράμματος των Περιφερειών προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Alpha Bank: Σε εναρμόνιση στα κλιμάκια των επιτοκίων σταθερής περιόδου για τα στεγαστικά δάνεια προχώρησε η Alpha Bank, αναφέρει η Καθημερινή. Οι αυξήσεις τιμών των διεθνώς μη εμπορεύσιμων προϊόντων ήταν τα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα (που έληγαν τον Μαρτίου του 2002 και του 2003) πολύ υψηλότερες από αυτές των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, σύμφωνα με το Βήμα.

ΕΛ.ΠΕ. – Πετρόλα: Για συγχώνευση των ΕΛ.ΠΕ. και Πετρόλα μέσω του Χ.Α. κάνει λόγο η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία οι συζητήσεις μεταξύ των δυο εταιριών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Cosmote: Στα 9,16 ευρώ θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της Telenor, σημειώνει το Κέρδος, ενώ η Εξπρές σημειώνει πως διατέθηκε το 9% μέσω του Χ.Α. σε θεσμικούς επενδυτές. Η Ημερησία προσθέτει πως η Telenor δεσμεύτηκε να μην πωλήσει το υπόλοιπο 9% της Cosmote τουλάχιστον μέσα στο προσεχές εξάμηνο. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο εν μια νυκτί άλλαξε χέρια το πακέτο της Cosmote καθώς πουλήθηκαν οι 29,7 εκατ. μετοχές.

Intracom: Για αναδιάρθρωση κορυφής στον τρέχοντα μήνα κάνει λόγο το Κέρδος.

Τιτάν: Μείωση των εσόδων κατά 67,7% εκτιμά η Marfin Hellenic πως θα σημειώσει η Τιτάν στο πρώτο τρίμηνο του 2003.

Altec: Στο παρασκήνιο της περίπτωσης της Altec αναφέρεται ο Μέτοχος, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση.

Stet: Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 27% και καθαρών κερδών κατά 71% παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο η Stet, όπως σημειώνει το Κέρδος.

Μπαλλής Χημικά: Από 5 έως και 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές της Μπαλλής Χημικά, σύμφωνα με την Εξπρές.

Enron: Το μαχαίρι στο κόκκαλο είναι προφανώς αποφασισμένη να βάλει η αμερικανική δικαιοσύνη στο σκάνδαλο της Enron, συνεχίζοντας τις έρευνές της και ανακαλύπτοντας όλο και νέα στοιχεία για την υπόθεση που άνοιξε το θέμα των λογιστικών ατασθαλιών στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, σημειώνει η Καθημερινή.

Imperial Chemical: Σε 700 απολύσεις προχώρησε η Imperial Chemical, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v