Βλέψεις για υψηλότερα, με αγορές (και) ξένων

Παρά τη σημαντική άνοδο των τραπεζών, παρατηρείται πως και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μεγάλο μέρος των συναλλαγών γίνεται για λογαριασμό ξένων ”παικτών”, ενώ όλα δείχνουν πως σε ενδεχόμενη περαιτέρω αντίδραση του Dow, ο πήχης για τη Σοφοκλέους θα τεθεί ακόμη υψηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με Eurobank και Εθνική συνεχίζεται η ανοδική πορεία του τραπεζικού κλάδου. Με σημαντικά κέρδη από τη χαμηλή τιμή των 2.040 μονάδων για τον τραπεζικό κλάδο, με αυξανόμενες συναλλαγές που εκ περιτροπής επιτυγχάνουν τη μόχλευση των τεσσάρων ισχυρών τραπεζικών μετοχών, προδιαθέτοντας το κοινό για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Σε απόσταση αναπνοής πλέον από τη μεσοπρόθεσμη ”αντίσταση”, η αγορά είναι προφανές ότι θα δώσει τη μεγάλη μάχη στη μεθαυριανή συνεδρίαση. Ευελπιστώντας πως μέχρι και αύριο το βράδυ θα έχει αποσαφηνιστεί, θετικά, η τάση για τον Dow Jones.

Η αντίδραση του ΟΤΕ προς τα 9,6 ευρώ, με κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών είναι αυτή που κάνει τη θετική διαφορά μετά τις 13.30’, καθώς οι αγοραστές συστρατεύονται με αυτούς του τραπεζικού κλάδου.

Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι η τελευταία άνοδος των τραπεζών (από τις 2.028,27 μονάδες προς τις 2.532,9 χθες) ούτε συμπτωματική, αλλά ούτε… ασχεδίαστη είναι.

Όπως σημειώνουν στελέχη ισχυρών τραπεζικών χρηματιστηριακών, το στοιχείο που κάνει τη διαφορά ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι οι εντολές αγοράς που τους δίνονται για συγκεκριμένους τίτλους (κυρίως Εθνική, Eurobank), από ξένους πελάτες τους.

Σημειώνουν δε πως οι κυρίαρχες εμμονές των ξένων, αυτήν την περίοδο, είναι δύο. Της πιθανολογούμενης απορρόφησης της Panafon από τη μητρική Vodafone, και των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο. Θα φανεί, αν όχι σήμερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί και νέα ρευστότητα, ικανή να φτάσει τα 110 – 120 εκατ. ευρώ και να ωθήσει πέραν της τοπικής υψηλής τιμής την αγορά.

Έχει τις προϋποθέσεις και υπάρχουν οι ενδείξεις για να είναι καλός, τουλάχιστον στην αρχή του, για τις αγορές ο Μάιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v