Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MSCI: 3+1 διαγραφές για ελληνικούς τίτλους(update)

Τη διαγραφή της μετοχής της Εθνικής από τους δείκτες MSCI Euro και Pan Εuro, καθώς και τη διαγραφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ, Μαΐλλης και Επιχειρήσεις Αττικής από τον δείκτη MSCI Greece κοινοποίησε ο οργανισμός κατάρτισης και έκδοσης δεικτών MSCI. Τι αλλάζει στις σταθμίσεις Εθνικής και ΟΤΕ στον δείκτη MSCI Greece.

MSCI: 3+1 διαγραφές για ελληνικούς τίτλους(update)
Τη διαγραφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ, Μαΐλλης και Επιχειρήσεις Αττικής από τον δείκτη MSCI Greece κοινοποίησε ο οργανισμός κατάρτισης και έκδοσης δεικτών MSCI, επί των δεικτών της οποίου τοποθετούνται index tracking funds που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια ύψους περίπου 3,2 τρισ. ευρώ.

Μετά τη διαγραφή των τριών μετοχών, το ειδικό βάρος που κατείχαν κατανέμεται pro forma στις εναπομείνασες μετοχές του δείκτη, καθώς και σε αυτή του ΟΠΑΠ που προστέθηκε κατά την αναβάθμιση του Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στον δείκτη MSCI EAFE, στον οποίο μετέχουν όλες οι μετοχές του MSCI Greece, εξέρχονται οι μετοχές των Μαΐλλης, Επιχειρήσεων Αττικής και ΕΥΔΑΠ, και pro forma οι εναπομείνασες μετοχές στον δείκτη διατηρούν το ισχύον ειδικό βάρος.

Στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI αναφέρεται και το πρωινό report της Marfin Hellenic ΑΧΕΠΕΥ, όπου επισημαίνεται η μείωση του συντελεστή στάθμισης του ΟΤΕ στον δείκτη MSCI Greece από 65% σε περίπου 50% και η αναβάθμιση αυτού της Εθνικής στο 75% από 60%.

Ακόμη, όπως αναφέρει η Marfin Hellenic, η Εθνική διαγράφεται από τους δείκτες MSCI Euro και Pan Euro.

Συμπερασματικά, από μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως οι ελληνικές μετοχές ”πληρώνουν” ως ένα βαθμό τη μη επιτυχή προσαρμογή στα νέα κριτήρια που αφορούν στην ελεύθερη διασπορά.

Εξάλλου, για τις αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece, το πρωινό report της Εθνικής ΑΧΕ αναφέρει ότι μάλλον ”θα έχουν πολύ μικρή επίδραση”.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αλλαγές θα ισχύσουν μετά το τέλος της συνεδρίασης της 30ής Μαΐου.

Έτσι, από την 1η Ιουνίου 2003 ο δείκτης MSCI Greece θα απαρτίζεται από τους κάτωθι τίτλους: Εθνική, ΟΤΕ, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Emporiki Bank, Coca – Cola Τρία Έψιλον, Panafon Vodafone, Ελληνικά Πετρέλαια, Τράπεζα Πειραιώς, Intracom, Βιοχάλκο, Τιτάν, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, Folli Follie, Παπαστράτος, Τεχνική Ολυμπιακή, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v