”Ποδαρικό”, με νέο τραπεζικό ράλι

Με ένα εντυπωσιακό short squeeze φιλοδώρησε σήμερα η Εθνική (6,05%) τους εμπλεκόμενους στα Παράγωγα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος (3,86%) ώθησε τη Σοφοκλέους στην πρώτη συνεδρίαση του Μαίου πάνω από το φράγμα των 1.700 μονάδων. Στο 5/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές.

Εύκολα υπερκέρασε τελικά το επίπεδο των 1.700 μονάδων ο Γενικός δείκτης τιμών στο Χ.Α., καθώς μετά τη Eurobank, σειρά είχε σήμερα η Εθνική (6,05%) για να φιλοδωρήσει με ένα εντυπωσιακό short squeeze τους εμπλεκόμενους στα παράγωγα.

Αλλωστε, σήμερα έληγε η ημέρα επιστροφής των δανεισμένων τίτλων προς την ΕΤΕΣΕΠ με σκοπό τη δημιουργία ενός pull, προκειμένου η Εθνική να διανείμει δωρεάν μετοχές, όπως εισηγείται η διοίκησή της.

Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση δεν ήταν πτωτική, όσοι περίμεναν μέχρι και την τελευταία ημέρα, αναγκάστηκαν άρον άρον να εκδηλωθούν ως αγοραστές, πιέζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις τιμές των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 σε υψηλότερα επίπεδα, με παράλληλες ευεργετικές συνέπειες για το γενικό δείκτη, αλλά και την υποκείμενη αγορά γενικότερα.

Το κλείσιμο βρήκε το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη, 1,73% στις 1.720,75 μονάδες εν μέσω συνθηκών αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου στις οποίες είχαμε αναφερθεί προχθές, με Εθνική (+6,1%), Alpha Bank (+3,7%) και EFG Eurobank Ergasias (+2,5%) να οδηγούν τον τραπεζικό κλάδο με κέρδη 3,6%, ενώ και ο ΟΤΕ για δεύτερη κατά σειρά ημέρα δεν πλήρωσε ούτε στο ελάχιστο τα όσα εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι μετά την αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, κινούμενος σταθερά σε θετικό έδαφος μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Παράλληλα, νέα βελτίωση παρατηρήθηκε στη σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο εύρος της αγοράς, αφού μόλις 51 μετοχές βρέθηκαν να υποχωρούν ενώ οι ανοδικές ήταν πενταπλάσιες με το τζίρο να σταθεροποιείται στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ, εάν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ύψους 5,9 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της εκτίμησης που φέρει την αγορά να ανεβαίνει σταθερά με υψηλότερους όγκους από ότι όταν διορθώνει.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι πλέον δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία συνθηκών αποκόμισης κερδών, αφού η αγορά δεν δύναται να κινείται ”απνευστί” ανοδικά.

Επειδή, όμως, Εδώ είναι... Ελλάδα, δεν θα μας εκπλήξει καθόλου αν δούμε μια αγορά να ανεβαίνει συνέχεια, όπως κάποτε κατέβαινε συνέχεια.

Θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η αγορά παραγώγων συνέβαλε καθοριστικά μέχρι στιγμής στο να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, με δεδομένη τη σταδιακή και αδιάκοπη συρρίκνωση του discount, αλλά και τη λήξη της υπόθεσης της Εθνικής αφαιρούνται δύο σημαντικές πτυχές εκδήλωσης του υφιστάμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ που έκλεισε στα 13,04 ευρώ με κέρδη 5,5%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των ΚΑΕ (κέρδη 7,8%), της ΑΒ Βασιλόπουλος (κέρδη 6,44%), της Kego (κέρδη 17,8%) και της Γερμανός (κέρδη 0,94%).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.010.000 μετοχών της Infoquest στο 1 ευρώ, ένα πακέτο 140.330 μετοχών της Vodafone - Panafon στα 5,6 ευρώ, ένα πακέτο 75.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,6 ευρώ, ένα πακέτο 53.000 μετοχών της Eurobank στα 11,5 ευρώ και ένα πακέτο 60.000 μετοχών της Alpha Bank στα 12,7 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτο 157.000 μετοχών της Γερμανός στα 12,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v