Eσο... προσεκτικοί!

Όσο ανεβαίνει η αγορά νιώθετε μία εσωτερική παρακίνηση να υποθηκεύσετε τα υπάρχοντά σας για να αγοράσετε μετοχές. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση! Ποιος σας είπε όμως ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ακούν τις προσευχές τον Άγιο Φανούριο; Περί κρεατομηχανών πρόκειται!

Eσο... προσεκτικοί!
Όσο ανεβαίνει η αγορά νιώθετε μία εσωτερική παρακίνηση να υποθηκεύσετε τα υπάρχοντά σας για να αγοράσετε μετοχές. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση!

Ποιος σας είπε όμως ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ακούν τις προσευχές τον Άγιο Φανούριο; Περί κρεατομηχανών πρόκειται! Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η αγορά σας φαινότανε ακριβή και πετούσατε από πάνω σας με αγανάκτηση τις μετοχές σας.

Τις ίδιες αυτές μετοχές τις αγοράζετε σήμερα σε τιμές αυξημένες κατά 50% ως 100%! Αν αυτό δεν είναι παραφροσύνη, πώς αλλιώς, άραγε, μπορούμε να το ονομάσουμε;

Ποιες συνθήκες μεταβλήθηκαν σε τόσο δραματικό σημείο που να επιτρέπει μία τέτοια ραγδαία αλλαγή του σκηνικού; Εκτός και να θεωρούμε κατάκτηση της αγοράς το γεγονός ότι δεν θα ισχύσουν για φέτος τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα.

Ότι εμείς θα έχουμε ως δεδομένα άλλα κέρδη για την Εθνική Τράπεζα σε σχέση με αυτά που θα έχουν οι επενδυτές της Νέας Υόρκης! Κι ας πρόκειται για την ίδια εταιρεία και για την ίδια οικονομική χρονιά.

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε ένα χρηματιστηριακό πανηγύρι. Όχι ότι δεν μας αρέσει! Κάπου όμως θα πρέπει να αρχίσουμε να εκφράζουμε επιφυλάξεις για το πώς και γιατί.

Μπορεί να μας κατηγορήσουν ως... εχθρούς της αγοράς! Με μία διαφορά! Οι ίδιοι που έβλεπαν υπερτιμημένη την αγορά στις 1.500 μονάδες, την βλέπουν σήμερα υποτιμημένη στις 1.700. Μόνο και μόνο αυτό θα πρέπει να μας κάνει να κουμπωθούμε...

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η υπόθεση Σοφοκλέους θα ”παιχτεί” στην ρευστότητα. Πουθενά αλλού! Αν η κυβέρνηση θέλει ένα ”καλό” χρηματιστήριο μέχρι τις εκλογές, η απάντηση είναι ότι και εμείς επιθυμούμε τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Και πέραν τούτου, αυτό είναι ένα παιγνίδι που το ”πλήρωσε” πολύ ακριβά η αγορά στο παρελθόν.

Είναι πιθανό πίσω από την άνοδο να κρύβεται ένα μεγάλο Deal. Καμία αντίρρηση! Αλλά και πάλι η ρευστότητα θα κρίνει το μέλλον.

Θέλουμε να δούμε την αγορά στις 2.000 μονάδες και στις 3.000 μονάδες, αν αυτό είναι δυνατόν. Κάθε φορά που κάνουμε όμως ανάλογα σχέδια, θα πρέπει να έχουμε κατά νου το ποιος μπορεί να είναι ο αγοραστής των δικών μας μετοχών στο κάθε επίπεδο τιμών.

Μακάρι να γίνει ένα θαύμα και όλες μας οι αμφιβολίες να ξεπεραστούν με μιας. Ας κρατάμε όμως και μία πισινή...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v