Με Εθνική και τράπεζες προς τις 1.800 μονάδες

Στην παραδοσιακή, ηγετική του θέση ο όμιλος της Εθνικής, ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για τη Σοφοκλέους και φέρνει την αγορά αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα: αυτό της μεταστροφής της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης σε μακροπρόθεσμη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διατηρείται το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον Dax να φλερτάρει οριακά υψηλότερα των 3.000 μονάδων, με μεσοπρόθεσμη πλέον ανοδική τάση.

Βέβαια, το καθοριστικής σημασίας στοιχείο που περιμένει η Ευρώπη είναι το ενδεχόμενο ”κλείσιμο” του Dow για μια – δυο συνεδριάσεις υψηλότερα των 8.520 - 8.550 μονάδων. Απαιτείται δηλαδή και σήμερα συντήρηση του Dow τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα (8.582 μονάδες).

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δεν δικαιολογείται υποχώρηση, ούτε για τεχνικούς λόγους, του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.705 μονάδων. ”Κενά” δεν υπάρχουν, η μεσοπρόθεσμη τάση μπορεί να θεωρηθεί ότι κατοχυρώνει πλέον την ανοδική της φορά με αιχμή τον κλάδο που μπορούσε να της προσδώσει μια ποιοτικότερη δυναμική.

Επισημαίναμε τις προηγούμενες ημέρες πως ανοδικοί κύκλοι που σηματοδοτούνται από την αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών, ειδικότερα τραπεζικών, διακρίνονται για το σαφώς χαμηλότερο ρίσκο και τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Πέραν των 1.705 μονάδων, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με το επόμενο ”στοίχημα” που είναι η προσέγγιση των 1.800 – 1.820 μονάδων και με την πρόκληση της ενδεχόμενης μεταβολής.

Τεχνικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανή αλλαγή μακροπρόθεσμης πλέον τάσης και κατά πάσα βεβαιότητα απεγκλωβισμό της αγοράς από τα χαμηλά επίπεδα των 1.460 μονάδων.

Ο FTSE – 20 (853,13 μονάδες) κινείται σταθερά υψηλότερα του εύρους ασφαλείας (814 – 840 μονάδες), απαραίτητη προϋπόθεση για ενδυνάμωση της τάσης, όπως είχε τεθεί από την στήλη σε προηγούμενες αναφορές της.

Χωρίς διόρθωση η αντίδραση του τραπεζικού δείκτη προς τις 2.727,4 μονάδες (από τα χαμηλά επίπεδα των 2.028 μονάδων), όσο κι αν διαβάζεται παράξενο, έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της Alpha την ερχόμενη Τετάρτη και την γενική συνέλευση της Εθνικής την Παρασκευή, ενώ πολύ σύντομα θα ”παιχτεί” και η αποκοπή μερίσματος της Alpha.

Όπως τις τελευταίες δυο - τρεις εβδομάδες ο τρόπος που μεθοδεύονται οι αγορές σε τραπεζικές μετοχές, κυκλικά εκ περιτροπής και χωρίς να αφήνουν περιθώρια αντίδρασης στους πωλητές, ενισχύει την εκτίμηση πως υπάρχει μια τακτική συνεργασία, στρατηγικής μεταξύ των ισχυρών παικτών της αγοράς. Αυτό το μήνυμα, φαίνεται πως το έχουν συνειδητοποιήσει καλύτερα τα επενδυτικά σχήματα και όσοι δραστηριοποιούνται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μετοχή σηματωρός για σήμερα από τον τραπεζικό κλάδο, πέραν της Alpha, είναι η Εθνική, καθώς σύμφωνα με την UBS (Στέργιος Σουγιουτζόγλου) εκτιμάται ότι μπορεί να εισρεύσουν συνολικά περί τα 100 εκατ. ευρώ από ”παθητικά” και ”ενεργητικά” ξένα κεφάλαια, που σε διάστημα 7 – 27 ημερών θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση τους σε μετοχές του ομίλου.

Αυτό το ενδεχόμενο όχι μόνο εκμηδενίζει στο σύνολό του την πιθανότητα πίεσης στη μετοχή του ΟΤΕ, αλλά φέρνει προς ακόμη υψηλότερη τιμή τον τραπεζικό δείκτη. Αναμφίβολα Εμπορική και Eurobank θα ακολουθήσουν.

ΣΗΜ. Στο καλύτερο δυνατό χρηματιστηριακό κλίμα ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές για την Μπαλλής Χημικά. Το εύρος τιμών 6,7 – 7,7 ευρώ, ενώ οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 7 Μαΐου θα εισπράξουν και μέρισμα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v