Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Οι παρεκκλίσεις στον προϋπολογισμό κατά το πρώτο τρίμηνο, η λίστα με τις μετοχές των ”δυο ταχυτήτων” που ανακοινώνεται σήμερα, αλλά και η ενίσχυση διαρκείας του ευρώ έναντι του δολαρίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Οι παρεκκλίσεις στον προϋπολογισμό κατά το πρώτο τρίμηνο, η λίστα με τις μετοχές των ”δυο ταχυτήτων” που ανακοινώνεται σήμερα, αλλά και η ενίσχυση διαρκείας του ευρώ έναντι του δολαρίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Προϋπολογισμός: Για σοβαρές παρεκκλίσεις του προϋπολογισμού λόγω αύξησης των επιδομάτων κάνει λόγω η Οικονομική Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο δανειστήκαμε το μισό ποσό του 2003. Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως στα μέσα Απριλίου το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε έκτακτο πολυδάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υψηλές δανειακές ανάγκες που εμφανίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και στους επόμενους μήνες.

Πληθωρισμός: Δύσκολη χαρακτηρίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 3,5%, καθώς όπως επισημαίνει παρά τη σημαντική υποχώρηση του ενεργειακού κόστους, κύμα ανατιμήσεων ταράζει την αγορά. Η Ημερησία σημειώνει πως ο στόχος για τον τιμάριθμο είναι κοντά στο 3% προσθέτοντας πως θετικό στοιχείο είναι ότι οι αυξήσεις τιμών στις υπηρεσίες αρχίζουν να επιβραδύνονται, ενώ παγώνουν οι ανατιμήσεις στα βιομηχανικά είδη.

Σοφοκλέους: Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από το Χ.Α. η κατάταξη των εισηγμένων εταιριών βάσει του μέσου ημερήσιου εύρους τιμών τους (spread), σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική. Υψηλές υπεραξίες χάρισαν πολλές μετοχές στο ράλι του Απριλίου, ενώ την ίδια ώρα 150 τίτλοι παραμένουν κολλημένοι κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά αποτελώντας ισχυρό ανάχωμα σε περίπτωση διόρθωσης της Σοφοκλέους, τονίζει η Ημερησία.

Ευρώ: Στην ενίσχυση διαρκείας του ευρώ έναντι του δολαρίου αναφέρεται η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται και η Γαλλία για υπέρβαση του ορίου 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Metron Analysis: Οκτώ στους δέκα Έλληνες τάσσονται υπέρ της εκλογής προέδρου της ΕΕ απευθείας από τους πολίτες και 84,8% ζητεί την άσκηση κοινής αμυντικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η Ημερησία, βάσει δημοσκόπησης της Metron Analysis.

Ναυτιλία: Από 1ης Αυγούστου θα γίνεται η απόσυρση τάνκερ με μονό τοίχωμα, σημειώνει η Ημερησία, ενώ επισημαίνει πως η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί από το Συμβούλιο Υπουργών μέτρα για την ασφαλή επεξεργασία των υπό διάλυση πλοίων.

Εθνική: Επεκτείνεται στα Βαλκάνια με νέα καταστήματα σε Σερβία και Ρουμανία η Εθνική, όπως τονίζει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη της UBB θυγατρικής στη Βουλγαρία είναι αυξημένα κατά 29,2%, ενώ ισοσκελισμένος είναι ο ισολογισμός της Stopanska Banka.

Τράπεζες: Στους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον για τις τραπεζικές συμμαχίες αναφέρεται το Χρηματιστήριο.

Τρόφιμα: ”Χόρτασε” κέρδη ο κλάδος των τροφίμων, αναφέρει το Χρηματιστήριο, καθώς από τις 17/03 μόλις τρεις μετοχές κατέγραψαν πτώση.

ΑΛΤΕ: Ανάσα φέρεται να είναι για την ΑΛΤΕ το μετρό της Θεσσαλονίκης όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v