Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδισμένοι και χαμένοι από την αναδιάρθρωση MSCI

Με την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI ασχολούνται τρεις διεθνείς οίκοι (UBS Warburg, Morgan Stanley και Citigroup), ανιχνεύοντας ποιες εταιρίες της Σοφοκλέους ”ζημιώθηκαν” και ποιες ”ωφελήθηκαν”.

Κερδισμένοι και χαμένοι από την αναδιάρθρωση MSCI
Τρεις εκθέσεις κυκλοφόρησαν στον απόηχο της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI την Τετάρτη, με τους οίκους UBS Warburg, Morgan Stanley και Citigroup να επιχειρούν να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις, ενώ οι τελικές εκτιμήσεις εμφανίζουν κάποιες μικρές, αλλά αξιοσημείωτες διαφορές.

Ως συνολικά συμπεράσματα μπορούμε να δούμε πως οι εταιρίες με θεωρούμενη ”χαμηλή” διασπορά έχουν απολέσει ειδικό βάρος, με συνέπεια να προβλέπεται η πώληση τίτλων τους από index-tracking funds, ενώ στον αντίποδα όσες κατάφεραν να ”συντηρήσουν” την κεφαλαιοποίησή τους και να αυξήσουν τον συντελεστή διασποράς, βγαίνουν ιδιαίτερα ευνοημένες.

Ειδικότερα, με βάση εκτιμήσεις της Citigroup, ”ευνοημένες” από την αναβάθμιση θα είναι οι μετοχές της Εθνικής, της Βιοχάλκο και του ΟΠΑΠ, λόγω της βελτίωσης του συντελεστή ειδικού βάρους τους, με συνέπεια να εκτιμάται πως στην Εθνική θα εκδηλωθεί πρόσθετο αγοραστικό ενδιαφέρον ύψους 1,2 εκατ. μετοχών, στη Βιοχάλκο θα υπάρξει πρόσθετο αγοραστικό ενδιαφέρον ύψους 300.000 τεμαχίων, ενώ στον ΟΠΑΠ θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης κατά 100.000 τεμάχια.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στη μετοχή του ΟΤΕ αναμένεται να υπάρξει δυνητική προσφορά ύψους 3,4 εκατ. τεμαχίων, στην Coca-Cola HBC προσφορά 1,1 εκατ. τεμαχίων, στη ΕΥΔΑΠ προσφορά ύψους 1,4 εκατ. τεμαχίων, στην Εμπορική προσφορά ύψους 500.000 τεμαχίων, στη Μαΐλλης προσφορά ύψους 1,4 εκατ. τεμαχίων και στην Τεχνική Ολυμπιακή προσφορά ύψους 200.000 τεμαχίων.

Σχεδόν ταυτόσημες είναι και οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η οποία όμως θεωρεί πως ο ΟΠΑΠ και η Τεχνική Ολυμπιακή δεν θα εμφανίσουν καμία μεταβολή (η Citigroup προβλέπει οριακή αύξηση και μείωση αντίστοιχα), ενώ για τις Coca-Cola HBC και ΟΤΕ προσδιορίζει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τις εκροές.

Κατά τα λοιπά, η Εθνική είναι η μεγάλη ”ευνοημένη” σύμφωνα με τη Morgan Stanley, μαζί με τις Βιοχάλκο και Intracom, η οποία κατά τη Citigroup δεν θα επηρεαστεί, ενώ η Morgan εκτιμά εισροές ύψους 0,8 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, όσον αφορά στη UBS, οι εκτιμήσεις της τείνουν να συγκλίνουν προς τις αντίστοιχες της Morgan Stanley, μόνο που η ίδια προβλέπει εκροές από το σύνολο των ελληνικών μετοχών, με εξαίρεση τις Intracom, Βιοχάλκο και Εθνική.

* Ο πίνακας με τις ακριβείς μεταβολές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ο... διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v